SBBK vann mot Umeå

Söndag 23 januari 2022

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström
SBBK slog Umeå för tredje gången den här säsongen, nu med 106-81. 
 
En jämn första halvlek och en lika ojämn andra. Första slutade 51-48 och den andra 55-33. 
 
Med 48 insläppta i paus, så hade försvaret inte varit som senast och Martin Palmblad berättade i TV-sändningen att man pratat om pick-å-rull försvaret i halvtidsvilan. 
 
Trey Freeman fick med sig en dubbel dubbel med 18 poäng och 10 returer, men även Galin Smith var framgångsrik den här kvällen med 16 poäng och sju returer. Unge Ludvig Lindby sköt i sin första trea och fick ett rejält jubel. 
  
SBBK kom till spel utan nyförvärvet Leonard Halling-Ibo, som inte är spelklar än. Umeå fick tillbaka Cameron Oluyitan, som saknades vid storförlusten mot Nässjö senast, men fick nu klara sig utan Will Butler. Butler som gav SBBK problem senast lagen möttes.   
 
Ja, Butler saknades verkligen i Umeå för SBBK dominerade returtagningen och hade dubbelt så många poäng från färgen. 
 
Dino Pita, som stannade på tre poäng i den senaste matchen, gjorde nu 17 och var 3/4 på treorna. Dinos skytte kommer att behövas om SBBK ska kunna gå långt.  
 
I Umeå svarade DeMarco Dickerson och Emil Häglund för fina insatser med 22 respektive 20 poäng. 
 
Coach Ludwig Degernäs efter matchen: 
 
- Bra reaktion av grabbarna i andra, när de visar att de vill och kan spela defence. Den första halvleken var under all kritik. Laget var inte tillräckligt aggresivt och det var en matchbild jag inte alls tyckte om. I andra tycker jag att Galin och "Jonte" sticker ut lite från de andra. "Jonte" sätter tonen defensivt i andra, så jag måste plussa honom och Galin gör det bra. Självklart saknade de Will Butler, men det gäller också att dra nytta av svagheterna hos motståndarna. Nu väntar Norrköping på onsdag och vår mentalitet är att åka dit för att vinna, säger "Ludde". 
 
 
Matchen i korthet: 
 
SBBK startade med Trey, Martin, Alex, Anton och Lazar. 
 
Det tog bara 17 sekunder till det att Lazar sköt i matchens första trea och i anfallet därpå sänkte Anton också en. Drömstart! Men Umeå lkom tillbaka och Emil Häglund var het från trepoängslinjen. Dino Pita kom in och gjorde många bra saker och fick med sig 10 poäng i första perioden. SBBK var på väg att gå ifrån men Umeå stretade emot bra och SBBK:s försvar var inte lika intensivt som senast. Anton och Dino avslutade med varsin trea och det gav ledning efter första med 29-24. SBBK sköt 80% mot 56 och lagen hade fem treor var. Emil Häglund poängbäst med 13. 
 
Inbytte Nils Botold sänkte en trea direkt, men Lazar gjorde två. Gustav Hansson tilläts springa rakt igenom för en tvåa, men Lazar hivade i sin andra trea för kvällen och ledning med 34-29. SBBK gick sedan till ledning med 43-33, men då kom raset - Umeå gjorde 12-0 på Dickersons trea och då var det bortaledning i matchen. Lazar stoppade sviten med sina 12:e poäng i matchen. Perioden avslutades med att "Jonte" Person satte två straffkast och Trey Freeman gjorde två. Umeå vann den q2 med 24-22 och DeMarco Dickerson hade gjort 15 poäng, med hjälp av fyra stycken treor. SBBK hade tappat i skottstatistiken och hade 63 mot 53 %. 15-12 i returer. Dino och Lazar hade 12 poäng var. 
 
Ställningen i halvtid: 51-48 för SBBK. 
 
Andra halvlek började illa då Anton bjöd Oluyitan att skjuta tre straffkast, men ett missat. Dickerson sprang igenom och gjorde poäng, men missade sitt bonuskast. Time-out SBBK efter en och en halv minut. Efter det gjorde SBBK 10-0 och då hade Alex skjutit i sin första trea.  Med drygt fem minuter kvar hade  SBBK lagfoul men Umeå fck bara gå till linjen en gång. Trey Freemans passning till Galin Smith för dunk var en sköning. SBBK vann q3 med 24-13 och ledde matchen med 75-61. 
 
Galin gjorde sina 12:e poäng i upptakten och avståndet ökade, även om Dickerson och Häglund försökte för sitt Umeå. Med 1.09 kvar kom ett stort jubel i Täljehallen, det var när unge Ludvig Lindby sköt i sin första trea. Slutresultatet 106-81 spikades av en annan yngling - William Kermoury. 
SBBK sköt 64% mot 45 och hade 13-12 på treor. Klart övertag i returer 34-25 och 50-24 i poäng från färgen. 
 
Slutresultat:
Södertälje BBK-Umeå BSKT 106-81. 
(29-24, 22-24, 24-13, 31-20)  
 
Poäng SBBK: 
Trey Freeman 18, Dino Pita 17, Galin Smith 16, Lazar Radosavljevic 12, Martin Pahlmblad 9, Anton Gaddefors 9, Alexander Lindqvist 9, William Kermoury 5 och Ludvig Lindby 3.  
 
Poäng Umeå: 
DeMarco Dickerson 22, Emil Häglund 20, Cameron Oluyitan 14, Cole Welle 7, Eddie Czerapovicz 3 Nils Botold 3 och Anton Lindqvist 2.  
 

Relaterade nyheter

 • Ny spelare signad!

  Skrivet 2022-08-08

  SBBK kan idag presentera den amerikanske 202 cm långe centern Stephen Ugochukwu, som precis skrivit under ett 1-årsavtal med klubben.

  Läs mer
 • Ny pointguard klar!

  Skrivet 2022-07-23

  SBBK kan idag presentera den amerikanske 24-årige pointguarden Walter Kelser, som skrivit ett års avtal med SBBK:s herrlag.

  Läs mer
 • Theo Kermoury klar för SBBK

  Skrivet 2022-06-22

  Södertälje Basketbollklubb har kommit överens med Theo Kermoury, yngre bror till SBBK Herrs William Kermoury, om ett 4-årsavtal.

  Läs mer
SBBK Herrlaget