SBBK vann när "Ludde" var tillbaka

Lördag 8 januari 2022

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström
SBBK besegrade Fryshuset med 92-78 och tog därmed sin fjärde raka seger. 
   
2021 avslutades ju med tre raka vinster och 2022 inleddes alltså på ett bra sätt. 
   
Jonathan Person och Dino Pita saknades nu, men tre återvändare fanns med, coach Ludwig Degernäs, Galin Smith och Uros Cigoja. Dessutom spelade Anton Gaddefors, som bröt matchen senast men som nu startade för SBBK. 

Fryshuset hade också en återvändare i laget, Leonard Halling-Ibo, som gjorde sin andra match. Han fick ta över kaptensrollen efter Kenneth Simms. "Frysen" hade nu 11 spelare och det var anmärkningsvärt.    
 
SBBK hade snabbt 21-5 och det såg lugnt ut, men tröga fötter i defensiven straffade sig med lagfoul och som vanligt när inte försvaret klickar riktigt, så går det ut över anfallsspelet också. 
 
Fryshuset försökte höja tempot och då kom en hel del tidiga turn-over. Det Fryshuset lyckades bra med nästan hela matchen var dubbling på Lazar Radosavljevic som hade svårt att komma till under den offensiva korgen, vilket också syntes på kroppsspråket. 
 
Fryshusets Aleksa Solevic var nära en drippel dubbel i matchen, då han noterades för åtta poäng, 11 returer och 14 assist. Hans återkomst verkar ha haft en gynnsam effekt på Frysen.  
 
Basem Abdulkader var poängbäst hos "Frysen" med 21, men planens bäste var Trey Freeman som hade 29 poäng. Därtill sex returer och 4 assist.  
 
Coach Degernäs efter matchen: 
 
- Jag är glad att vi vann och det var en bra start av oss tycker jag. Våra startingspelare gjorde det bra, men de som kommer in från bänkenbehöver prestera bättre, även om Uros (Cigoja) gav oss bra energi. Cred till Fryshuset som kommer ut i tredje och fortsätter att jobbba. Jag tycker att det var bra hur vi avslutade matchen och det kan vi ta med oss för framtide. Vår game-plan var bra och vi följde den väl i början, säger "Ludde"
 
- Det verkar inte bli någon match mot Nässjö på måndag och det ger oss möljlighet att träna ihop oss inför det som ska komma, säger han till sist.  
 
Detta var SBBK:s 11 vinst och det har även blivit sju förluster. För Fryshuset är det illa - detta var den tjugonde raka förlusten. Inte en enda vinst har det blivit så här långt. 
 
 
 
 
Matchen i korthet:
 
SBBK startade med Trey, Martin, Anton, Alex och Lazar.  
 
 
SBBK gick fram till 21-5, utan att för den skull imponera särskilt mycket, men "Frysen hölls i alla fall på fem poäng i nästan sju minuter. Därefter tappade SBBK något i intensitet och Fryshuset kom lite närmare och det var 15-30 efter första. Trey Freeman öpnade matchen riktigt bra och hade 11 poäng redan efter första. En liten plump var att Fryshuset hade 13-11 i returer. 
 
En som verkligen syntes i den andra perioden var Uros Cigoja, som kom in med en otrolig energi. Två offensiva returer gav till sist två poäng och det följde han upp med rivigt försvarsspel och steal. Dessutom satsade han helhjärtat framåt, vilket Aleksa Solevic fick känna på. Uros i full fart, Aleksa bytte position, blev överkörd och fick en foul. Uros kom med åtta poäng och fem returer och som sagt energi i massor. Trey sköt 72 % och hade 17 poäng i den första halvleken och det var framförallt han och Uros som såg till att SBBK vann q2 med 24-18. 
SBBK sköt 52% mot 31 för "Frysen", som dock hade 23-21 i returer. 
 
Ställningen i halvtid: 54-33 för SBBK.  
 
Trey missade sina två första avslut och Halling sänkte två stycken treor och SBBK fick bara poäng från Anton, som sänkte två nödvändiga treor. Fryshuset kunde profitera på att SBBK hade lagfoul efter fem minuter och fick skjuta många straffkast. Den trea som Martin satte till ledning 68-53 kom verkligen i rättan tid och Lazar sköt i två straffkast som gjorde att underläget stannade vid 23-16. Men det var ingen bra period av SBBK och Trey hade svalnat. 70-56 inför avslutningen. 
 
Uros Cigoja tryckte i en trea direkt och gav den start som behövdes. Trey kom igång lite bättre och bidrog tillsammans med Martin. Hos Fryshuset hade Basem Abdulkader och Leonard Halling stört under stora delar av matchen och nu i sista tog även Nemanja Kutic för sig och såg till att Fryshuset höll den fjärde perioden jämn. Med 50 sekunder kvar hade Aleksa Solevic chansen att få med sig en trippel dubbel, men bollen slogs bort från honom. De sista poängen i matchen kom istället från Halling och det betydde 22-22 i q4. "Frysen" vann alltså den andra halvleken. 
SBBK sköt 45 % mot 41 för "Frysen", som hade 43-37 i returer. 
 
Slutresultat: 
Fryshuset Basket-Södertälje BBK 78-92. 
(15-30, 18-24, 23-16, 22-22)  
 
 
Poäng SBBK: 
Trey Freeman 29, Martin Pahlmblad 18, Uros Cigoja 11, Anton Gaddefors 10, Alexander Lindqvist 9, Lazar Radosavljevic 9, William Kermoury 3 och Galin Smith 3.  
 
Poäng Fryshuset: 
Basem Abdulkader 21, Leonard Halling 17, Nemanja Kutic 12, Musa Jenng 9, Aleksa Solevic 8, Cassio Moreira De Jesus Santos 6, Elias Weibert 3 och Brook Hailu 3.  
     

Relaterade nyheter

 • Ny spelare signad!

  Skrivet 2022-08-08

  SBBK kan idag presentera den amerikanske 202 cm långe centern Stephen Ugochukwu, som precis skrivit under ett 1-årsavtal med klubben.

  Läs mer
 • Ny pointguard klar!

  Skrivet 2022-07-23

  SBBK kan idag presentera den amerikanske 24-årige pointguarden Walter Kelser, som skrivit ett års avtal med SBBK:s herrlag.

  Läs mer
 • Theo Kermoury klar för SBBK

  Skrivet 2022-06-22

  Södertälje Basketbollklubb har kommit överens med Theo Kermoury, yngre bror till SBBK Herrs William Kermoury, om ett 4-årsavtal.

  Läs mer
SBBK Herrlaget