SBBK krossade Köping

Fredag 17 december 2021

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström
SBBK fortsate på inslagen vär och besegrade Köping med hela 105-77. 
 
Headcoach Ludwig Degernäs frånvarande på grund av sjukdom, liksom senast.  
 
Ny på frånvarolistan sedan segermatchen mot Borås var Galin Smith och eftersom Uros Cigoja saknades nu också, var SBBK decimerat inside.  
 
Trots detta och en inte alltför bra start, spelade SBBK en mycket bra basket i tre och en halv period, för att tappa i slutet då matchen var helt avgjord. I slutskedet fick också Teodor Manfredsson göra sina första poäng, när han sänkte sin trea. 
  
Anton Gaddefors mycket bra med 28 poäng, 20 av dem i första halvlek, men också en riktigt bra försvarsinsats.  Dino Pita har hittat skyttet igen och så måste man hylla Lazar Radosavljevic, inte bara för 16 poäng, utan för hans engagemang i försvarsarbetet och slitet i hedgeförsvar. 33 minuter kvalité kom från Lazar denna kväll. Och tänk att Martin Pahlmblad inte  kunde spela lika länge som vanligt då han blev foulbelastad och detsamma gäller för Alexander Lindqvist. 
 
Trey Freeman är på gång, ikväll med 15 poäng och åtta assist. och Jonathan Person är stabil och gör sina attacker - ofta med poäng som följd.  
 
Hyllas måste förstås även vikarierande Sergi Brugué Garcia och Ilias Agathangelidis. De gör ju bra jobb annars också, men har i "Luddes" frånvaro lett laget till segrar och det imponerar.  
 
En skottprocent på 59, med 53% på treor - då att det inte lätt att besegra SBBK. Lägg till det bara 60 insläppta till slutminuterna och det är minst sagt lovande.
 
Köpings försvarsinsats var inte den bästa och kanske försvann lagets chans till vinst helt när Dominic Robb trampade snett i slutet på den första halvleken och tvingades bryta matchen.   
 
Anton Gaddefors fick frågan i TV-sändningen vad som skiljt SBBK i de två senaste matcherna mot de tidigare och svarade ungerfär så här: 
 
- Vi har ändrat några saker i defensiven för att få mer aggresivitet och så tar vi rätt skott i offence. 
 
Och på frågan om hur långt ett spel som det ikväll kan leda kom ett kort och tydligt svar: 
 
- Vi vill ha revansch i final. 
 
SBBK har nu nio vinster och sju förluster, medan Köping, som fick sin sjunde raka förlust, nu har fyra vinster och 12 förluster. 
 
Efter att Jämtland lite senare på kvällen slagit Nässjö med 93-66 är SBBK på femte plats i tabellen, med en vinst mer än Nässjö, som är sexa.   
 
  
Matchen i korthet:
 
SBBK startade med "Jonte", Martin, Anton, Alex och Lazar.  
 
 
Skralt skytte i starten och de första poängen gjorde Jordan Giles från stafflinjen och SBBK:s första kom när Jonathan Person sprang rakt igenom ett passivt försvar.  Den första trean satte Ernests Kalve för Köping, som därefter gick till ledning 11-6. Vid 14-8, efter Kalves andra trea, tog coach Sergi Brugué time-out. Då hade SBBK missat sina fyra första treor och Köping hade 7-3 i returer. Snacket gjorde susen - Lazar tog retur och sköt i lagets första trea. Trey Freeman och Anton Gaddefors var igång och SBBK gick till 23-17. Läckert när William Kermoury rann igenom och serverade Anton för en enkel lay-up och ett bonuskast. Men en trea från Oliver Gehrke och två från Liam O'Reilly gjorde att det bara var en poängs ledning, 23-22. 
 
Starten på andra var mycket bra och gav 8-0 och det fortsatte att vara ett bra SBBK och i synnerhet Anton, som gjorde poäng på alla möjliga sätt. När sedan Dino Pita skjutit i två raka treor ledde SBBK med 17 poäng.  Köping kröp lite närmare, men innan det var slut satte Alex två straffar och Anton sin tredje trea och 20:e poäng och då vann SBBK q2 med 32-16. Med 22 sekunder kvar trampade Köpings poängledare Dominic Robb snett och fick ledas av planen och kom inte tillbaka mer. Anton Gaddefors hade 20 poäng i den första halvleken. 
SBBK gjorde som helhet en mycket bra halvlek, med ett skytte på 64%, varav 53% på treorna. SBBK hade bara två stycken turn-over. Returerna ledde Köping med 17-13. 
 
Ställningen i halvtid: 55-38 för SBBK.  
 
Lazar missade två stycken treor, men O´Reilly satte en och Oliver Gehrke satte också en, men Lazar revanscherade sig med offensiv retur och lay-up plus en block.  Efter drygt fem minuter fick Alex gå och sätta sig med sin fjärde foul - oroväckande då Köping kommit närmare. Men treor från Anton och Dino och bra avslut från Trey gav 13-3 i avlutningen och 22-17 i q3. Dinos avslutande trea var hans fjärde och SBBK ledde med 77-55 inför q4. 
 
Egentligen var det ju redan avgjort efter tre, men när Lazar gjorde två och Anton tre poäng i upptakten så var saken klar. Faktum är att efter fem och en halv minut hade Köping bara kunnat göra fem poäng, men då försvann lagens vilja att försvara och det blev poängrikt. Wiiliam Kermoury drev förbi köpingsförsvaret på samma sätt två gånger i rad, Martin gjorde sina första poäng i matchen, en trea och Teodor Manfredsson gjorde säsongens första poäng, när han sköt i en trea. Matchens sista poäng kom från Lazar med en lay-up. Den betydde att SBBK även vann q4 och det med 28-22. 
SBBK sköt 59% mot 46 och hade hela 53 % på treorna och bara åtta turn-over. Köping vann returerna med 33-32. 
 
Slutresultat: 
Köping Stars-Södertälje BBK 105-77 
(22-23, 16-32, 17-22, 22-28)  
 
 
Poäng SBBK: 
Anton Gaddefors 28, Dino Pita 17, Lazar Radsavljevic 16, Trey Freeman 15, Alexander Lindqvist 9, Jonathan Person 8, William Kermoury 6, Martin Pahlmblad 3 och Teodor Manfredsson 3.   
 
Poäng Köping: 
Jordan Giles 16, Ernests Kalve 15, Tim Carlsten 12, Liam O'Reilly 10, Oliver Gehrke 9, Niklas Larsson 5, Dominic Robb 4, Kevin Peterson 3 och Marcus Larsson 3.  

Relaterade nyheter

 • Ny spelare signad!

  Skrivet 2022-08-08

  SBBK kan idag presentera den amerikanske 202 cm långe centern Stephen Ugochukwu, som precis skrivit under ett 1-årsavtal med klubben.

  Läs mer
 • Ny pointguard klar!

  Skrivet 2022-07-23

  SBBK kan idag presentera den amerikanske 24-årige pointguarden Walter Kelser, som skrivit ett års avtal med SBBK:s herrlag.

  Läs mer
 • Theo Kermoury klar för SBBK

  Skrivet 2022-06-22

  Södertälje Basketbollklubb har kommit överens med Theo Kermoury, yngre bror till SBBK Herrs William Kermoury, om ett 4-årsavtal.

  Läs mer
SBBK Herrlaget