"Vi har vår framtid i våra egna händer"

Lördag 6 mars 2021

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström

Det återstår tre matcher av grundserien och efter förra veckans vins mot IK Eos har SBBK allt i egna händer för att knipa en slutspelsplats och dessutom behålla sjätteplatsen i tabellen. Men först ut väntar tuffast möjliga motstånd när Alvik Basket gästar Täljehallen.

 

För en vecka sedan tog SBBK en övertygande seger på bortaplan mot IK Eos. Segern innebar att SBBK gick om Eos i tabellen och tog tillbaka sjätteplatsen i SBL.

 

– Som helhet var det en bra genomförd match från vår sida. Vi hade bra kontroll på matchen. Offensivt förflyttade vi bollen bra och det ska vi ta med oss till matchen mot Alvik. Även defensivt tyckte jag vi hade bra kontroll på matchen, men ja ibland fick de göra lite lätta poäng, men som helhet ska vi vara nöjda, säger SBBK:s coach Joakim Lantto.

 

Se höjdpunkter från matchen mot Eos nedan. 

 

 

Trots vinsten mot Eos är SBBK inte riktigt klara för slutspel än. Eos och Uppsala ligger endast två poäng efter SBBK på sjunde respektive åttonde plats och ner till Wetterbygden som ligger på nionde plats, precis under slutspelsstrecket, är det sex poäng. Med tre matcher och sex poäng kvar att spela om kan Wetterbygden teoretiskt gå om SBBK i tabellen. Men då krävs det förutom tre segrar för Wetterbygden och tre förluster för SBBK även att Wetterbygden vinner med minst 12 poäng när SBBK och Wetterbygden möts i den näst sista omgången.

– Det kanske låter klyschigt men vi tar en match i taget. Vi har vår framtid i våra egna händer och är inte beroende av andras lags resultat. Nu gäller det att vi själva sätter oss i en bra situation för att prestera i varje match. Vi har visat att vi kan spela riktigt bra basket, nu gäller det att göra jobbet och leverera som vi vet att vi kan, säger Lantto.

 

👇 Imorgon drar omgång 20 och slutspurten igång där de tre sista omgångarna avgör ödet i grundserien. 🤔 Kommer Alvik ta...

Publicerat av SBL dam Torsdag 4 mars 2021

 

 

SBBK har som sagt Wetterbygden kvar men även tvåa Luleå och så närmast tabellettan Alvik Basket. Ett Alvik som endast har förlorat en match hittills den här säsongen.

 

Alvik fick under förra säsongen hem Klara Lundquist som avbröt sitt europaäventyr i Frankrike för att återigen representera sin moderklubb. Klara Lundquist spelar sin kanske bästa basket just nu och trots att hon bara är 21 år har hon hunnit med sju säsonger i SBL, varav en säsong i SBBK-linnet, och dessutom har hon 25 seniorlandskamper under bältet I SBL har hon för vana att alltid prestera och den är säsongen är inget undantag, hon snittar 22 poäng, 7 returer och 7 assist per match.

 

I Alvik finns även Janel Mccarville, en av de mest meriterande spelarna som någonsin spelat i Sverige, hon har tidigare vunnit både WNBA och Euroleague. Janel har dock problem med en ryggskada och det är oklart om hon kommer spela mot SBBK.

 

Men bakom McCarville och Lundquist finns flera som kan kliva fram och som har stor erfarenhet av spel i SBL. Eller vad sägs om  Paula Juhlin som har spelat 213 matcher i högsta serien,  Anna Stern och Elin Ljunggren  både med åtta säsonger i SBL och Ellen Åström med sju säsonger i SBL, varav sex med SBBK och som även har SBBK som moderklubb. Lägg till amerikanska Shanity James och nyförvärvet Abigail Asoro så förstår ni att Alvik har ett riktigt starkt lagbygge.

 

– Alvik har hot på alla positioner, de har en riktig stark trupp. Det kommer så klart göra stor skillnad om Janel kommer spela eller inte. Men de har även utan Janel ett riktigt bra lag. Deras spel utgår mycket från Klara (Lundquist), det är hon som styr, så att hantera henne kommer bli en nyckel, säger Lantto och fortsätter:

 

– Det kommer krävas riktigt bra försvarsspel från oss. Viktigt att de inte får springa på oss, för i det kontrollerande 5-5 spelet tycker jag vi är bättre än dem. Men klart Alvik är favoriter, men vi ska absolut tävla mot dem, det handlar om att gå in med stort fokus men ändå spela avslappnat.

 

SBBK kommer stärkta från en seger mot Eos där SBBK:s importer briljerade. Cassandra Brown la i 29 poäng och belönades med en plats i veckans lag, men Shawnté Goff  med 22 poäng och Dara Taylor med 19 poäng visade i matchen mot Eos hur bra basketspelare de är.

 

– Vi visade upp riktigt bra attackspel i matchen mot Eos, det tar vi med oss mot Alvik. Vi börjar kunna bryta ner motståndarnas försvar mycket bättre, och inte bara förstaattacken utan också att vi behåller flytet i anfallet. Så klart ligger mycket  ansvar på Goff och Cassandra, men när vi gör det bra så spelar vi tillsammans, det är då vi hittar öppningar offensivt. Det vill jag se mot Alvik, säger Lantto.

 

Uppkast söndag 7/3 16.00 i Täljehallen.


Matchen sänds live på webben via Solidsport.   

 

Tyvärr är det fortsatt maximalt åtta personer som tillåts i publiken.  

>>> Du kan stötta SBBK i samband med matchen och köpa en fiktiv så kallad soffbiljett.  


Rikard Aspegren 

Relaterade nyheter

SBBK Damlaget