Utjämnat i semifinalserien

Lördag 9 april 2022

Anton Gaddefors poängbäst i SBBK. 
Foto: Anna Forsström
Anton Gaddefors poängbäst i SBBK. Foto: Anna Forsström
Jämtland besegrade SBBK med 83-62 i den andra semifinalen och har därmed kvitterat till 1-1, inför flytten till Täljehallen. 
 
Det blev en tämligen enkel seger för hemmalaget i "Tegeltemplet" och SBBK var faktiskt aldrig i ledningen i matchen och Jaye Crockett blev poänglös. 
 
En svag start av gästerna bäddade för hemmalaget, som nu spelade i en högre tempo än senast och ju längre matchen pågick fick SBBK svårare att stoppa Steve Harris och Pierre Hampton under egen korg. Hampton gjorde 21 poäng och fick skjuta hela 14 straffkast, medan  Harris gjorde 17 poäng. När det gäller poäng i färgen hade Jämtland 42-20 och de fick dessutom skjuta 37 straffkast. 
 
Zonförsvaret som firade stora triumfer senast fick inte samma effekt nu och fungerade sämre och sämre ju längre matchen led.  

Övriga siffror säger allt om matchen. Jämtland sköt 52% mot 29 för SBBK och hade 47-32 i returer. Som coach Ludwig Degernäs sa före matchen - genom returtagning kan man styra tempot och då fick Jämtland nu den fördelen.  
 
När SBBK var med i matchen på allvar, i den andra perioden, steg Chase Harler fram och gjorde på mindre än tre minuter nio poäng och de var de poängen som gav Jämtland en bekväm ledning i paus. Harler som också var den som för det mesta jagade Trey Freeman.   

Anton Gaddefors blev poängbäst i SBBK med 13, trots 1/9 på treor och SBBK hade där 8/34. Och man kan undra om Lazar Radosavljevic fått större problem med sitt knä, han spelade nu 11.24. 
  
Coach Ludwig Degernäs efter matchen: 
 
- Jämtland var bättre än oss från start till mål, vi var inte redo att matcha deras tempo och intensitet. I första halvlek hade vi sju turn-over, vi måste bli bättre på att ta hand om bollen till nästa match. I andra perioden kom vi in lite bättre i matchen men vi hittade inte riktigt rytmen. Viktigt nu är att hålla fokus, analysera matchen och vara redo i Täljehallen på tisdag. Vi hoppas att det kommer många supportrar, det behöver vi mot ett starkt Jämtland. Vi måste hålla oss fokuserade och tro på vårt spel. När det gäller Lazar så fick jag inga indikationer på att hans knä skulle ha varit sämre, det var hans foulproblem som gjorde att han inte spelade så mycket, säger "Ludde".  
 

Precis som senast tog det drygt tre minuter till det att SBBK gjorde de första poängen i matchen. Då hade Jämtland redan gjort 10. När Pierre Hampton gjorde två nya poäng,valde coach Degernäs time-out. Efter den sköt Martin i SBBK:s första trea, men anfallsspelet var fortsatt knackigt och Jämtland gick till 18-5. När den första perioden var över var ställningen 21-9 och oroväckande att Jämtland tog fem returer fler och hade 10 poäng mer i färgen och att SBBK hade 1/8 på treor. 
 
Adam Johansson öppnade för Jämtland, men efter det gjorde SBBK 9-0, till 23-18 och Alex, som gjorde sina första poäng i andra halvlek senast, kom nu igång redan i den andra perioden och kom med fem av de där nio poängen. Efter två treor från Lazar och en från Anton var det 31 lika, men Jämtland gick ifrån igen, med hjälp av Chase Harler, som annars mest hade jagat Trey. Harler svarade i slutskedet för nio poäng och klockan stod på 7.10 när han gjorde sina första tre. SBBK vann q2 med 24-21, men Jämtland ledde i halvtid med 42-33. 
 
- Vi matchade inte deras intensitet, sa Anton Gaddefors i halvtidspausen och menade också att det var bättre jämtlandsförsvar som gjorde att trepoängsskyttet så här långt hade varit sämre än senast. 
 
SBBK sköt bara 31% och hade 5/19 på treorna. Jämtland sköt däremot 62 % och de hade också 18-16 i returer och 14 poäng fler i färgen. Anton Gaddefors poängbäst i SBBK med nio. 
 
Trey gjorde fem poäng i början av andra halvlek, men Jämtland gjorde åtta och coach Degernäs valde time-out med 6.52 kvar. När Jämtland hade 54-38 fick Alex skjuta tre strafkast och satte alla och Dino följde upp med en trea och SBBK var med i matchen igen.  Jämtland gick ifrån igen, men strax före signalen satte Martin en trea och tog SBBK lite närmare. Jämtland vann q3 med 21-19 och hade 63-52 inför avslutningen. 
 
Dino gjorde två poäng, men Steve Harris var stark under offensiv korg och gjorde fyra raka och Hampton fick gå till linjen igen. SBBK hade hade svårare att komma till offensivt och försvaret gick vilse allt oftare, när Jämtland lät bollen gå runt. Jämtland vann till slut q4 med klara 20-10 och matchen med 83-62. 
 
Slutresultat, SM-semifinal 2: 
Jämtland Basket-Södertälje BBK 83-62. 
(21-9, 21-24, 21-19, 20-10)  
 
Poäng SBBK: 
Anton Gaddefors 13, Trey Freeman 11, Martin Pahlmblad 10, Alexander Lindqvist 10, Lazar Radosavljevic 8, Dino Pita 7, Galin Smith 2 och Leonard Halling 1. 
 
Poäng Jämtland: 
Pierre Hampton 21, Steve Harris 17, Chase Harler 14, Daniel Johansson 10, RT Guinn 7, Adam Johansson 5, CJ Wilson 3, Keith Omoera 2, Felix Edwardsson 2 och Alan Zekovic 2.  
   
   

Relaterade nyheter

 • Ny spelare signad!

  Skrivet 2022-08-08

  SBBK kan idag presentera den amerikanske 202 cm långe centern Stephen Ugochukwu, som precis skrivit under ett 1-årsavtal med klubben.

  Läs mer
 • Ny pointguard klar!

  Skrivet 2022-07-23

  SBBK kan idag presentera den amerikanske 24-årige pointguarden Walter Kelser, som skrivit ett års avtal med SBBK:s herrlag.

  Läs mer
 • Theo Kermoury klar för SBBK

  Skrivet 2022-06-22

  Södertälje Basketbollklubb har kommit överens med Theo Kermoury, yngre bror till SBBK Herrs William Kermoury, om ett 4-årsavtal.

  Läs mer
SBBK Herrlaget