Storförlust mot Norrköping

Söndag 24 januari 2021

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström

Liksom i den förra matchen mellan SBBK och Norrköping Dolphins hamnade SBBK i ett stort underläge under den första halvleken vilket också lade grunden till slutresultatet 78-108. Flest poäng gjorde Lovisa Hjern och Chanelle Molina, båda 24 (Molina dessutom tio returer, sex assists, en steal och en block), och i SBBK Cassandra Brown, 22. Nästa match spelar SBBK mot Mark Basket på onsdag och därefter är det ett par veckors landslagsuppehåll. 

 

SBBK fick en mardrömsstart och var poänglöst ända fram till dess att Cassandra Brown satte lagets första poäng när 4:30 återstod av den första perioden och jämnade ut ställningen till 2-16. Norrköping störde motståndarnas set offense och tvingade fram misstag genom att pressa högt upp i banan. Vid 2:28 var ställningen 6-27 och Joakim Lantto, självklart inte nöjd med matchen, såg sig tvungen att ta sin andra timeout:

 

- Det är samma visa igen: vi är inte redo från början av matchen. Vi har haft en bra början på matchen och det var mot Högsbo och då gör vi en jättebra halvlek, men resten av matcherna så har vi haft tuffa starter. Och det är samma, Helsingborg, ligger under med 0-10 och nu, ligger under med 0-14 efter fem minuter. Vi måste förändra rutiner, titta på oss själva, vad är det vi gör, och vi som grupp måste komma överens om nåt annat för tydligen så funkar inte det vi gör. 

 

En av hemmalagets ljusglimtar var Dara Taylor, som skapade rörelse genom det massiva norrköpingsförsvaret och som tillsammans med Brown var mest produktiv i laget under q1. 

 

- Jag vänjer mig fortfarande vid laget, de andra spelarna, sättet att spela. Jag tror att de också måste vänja sig vid mig. Det är den andra matchen som vi spelar tillsammans och jag ser fram emot att vi alla lär känna varandra lite bättre. Vi kommer fortfarande ha några lösa pusselbitar, men jag tycker det ska bli spännande att se hur vi kommer att se ut framöver. De kom ut med mycket energi, det var tufft för oss att komma tillbaka. Vi gjorde en run, men när man får en sån svacka i början är det väldigt svårt att ta sig ur den. Vi var inte redo och det var de, så bra jobbat av dem, sade Taylor.   

 

Dolphins fortsatte att diktera villkoren med sitt aggressiva försvar och kreativa anfallsspel, lett av Erika Davenport, som gjorde nio poäng i quartern. Spelet lossnade även för SBBK under q2, men på grund av Norrköpings stora försprång var poängställningen ändå 34-55 i halvtid.

 

-  De spelar bra försvar, det vet jag om, det vet vi om. De är ett väldigt välcoachat lag, Kevin (Taylor Lundgren) är en väldigt bra coach, han kan förbereda laget på rätt sätt och deras spelare genomför gameplanen jättejättebra, de stressar upp oss som tar tuffa och svåra avslut, vilket de gör bra, det ska de ha cred för. Jag tycker, visst, vi är dåliga, men det är de som är bra också, sade Lantto. 

 

SBBK hade behövt förändra matchbilden markant för att kunna närma sig efter halvtid, men Norrköping behöll kontrollen och därmed även försprånget. Under den tredje perioden klev Hjern fram och gjorde nio poäng som bidrog till ställningen 55-81 inför de sista tio minuterna. En stor skillnad mellan lagen var returtagningen, som hemmalaget förlorade med 20-45 (16 offensiva för gästerna).

 

- Det är nånting som vi har pratat om att vi måste förbättra och det är många av oss som måste rannsaka oss själva om vi faktiskt gör det bästa vi kan för att laget ska ta returer och det är nånting vi kommer att titta på, för jag är absolut inte nöjd med karaktären av att ta returer, den är långt ifrån okej, fortsatte Lantto.

 

Resterande del av matchen fortsatte liknande den föregående perioden, och mot slutet fick Emilia Roos, Anastasia Mandrapa och Emilia Englund några minuters speltid. Den unga norrköpingspelaren Ida Ojala bidrog med fina nio poäng, två returer och en assist under sina totalt 13:59 minuter. De enda SBBK-spelarna som kom upp i tvåsiffrigt var för övrigt Brown, Taylor och Shawnté Goff. Att det har skett förändringar inom truppen vill Lantto dock inte använda som ett skäl till lagprestationen:  

 

- Jag försöker säga till tjejerna att vi ska inte hitta bortförklaringar, vi måste faktiskt ta tag i saker. Det händer saker hela tiden runtom lag och man måste vara professionell nog att kunna anpassa sig efter alla situationer som inträffar och det kan komma förändringar sista sekunden inför slutspel och mitt under säsongen. Du måste kunna anpassa dig snabbt och enkelt oavsett vem som kommer in eller lämnar.

 

SBL, SBBK - Norrköping Dolphins 78-108

(13-31), (21-24), (21-26), (23-27)

 

Poäng i SBBK: Cassandra Brown 22, Shawnté Goff 19, Dara Taylor 17, Matilda Claesson 6, Anna Dahl 6, Emila Englund 2

 

Poäng i Norrköping: Lovisa Hjern 24, Chantelle Molina 24, Erika Davenport 15, Camille Kathleen Zimmerman 14, Anna Lundquist 10, Ida Ojala 9, Rakel Nyberg Engdahl 5, Linn Jerrhage 5, Karolina Andersson 2 

 

Kolla in Intervjuer efter matchen i spelaren nedan.

 

 


Lina Agnemar


Relaterade nyheter

SBBK Damlaget