Snöplig förlust i Uppsala

Lördag 27 november 2021

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström
Efter ett dramatiskt slut kunde Uppsala besegra SBBK med 67-64
 
Det här var ju en match där en vinst hade stärkt chanserna till slutspel, men nu blev det tvärt om. 
 
Men tjejerna hade verkligen chansen att vinna och ledde också med tre poäng när det var 2.16 kvar av matchen. Uppsala vände till 65-61, men Ellen Åström som hade en vass andra halvlek, där alla hennes 15 poäng också kom, gav SBBK hopp med en trea. Då var det sju sekunder kvar. Men Johanna Prytz höll nerverna i styr och sänkte två straffkast till 67-64. Chansen till kvittering kom ändå men Matildas trea gick inte i. 
 
Uppsala såg ut att vara på väg mot segern i början av tredje, men då missades fyra av fyra straffar och Sabrina Haines fick sin fjärde foul och då kom SBBK tillbaka. Tillbaka kom också Haines och lyckades hålla sig undan en förödande femte foul.  
 
Matilda blev bästa poängplockare för SBBK med 16, men matchens bästa var Amanda Tivenius med 17.  
 
Förlusten är kostsam, då Uppsala nu har tre vinster och sju förluster, medan SBBK har en vinst och nio förluster. 
 
Coach Jesper Sundberg efter matchen: 
 
- De skjuter 11 skott mer än oss och även 11 straffkast mer och då blir det svårt att vinna en jämn match. Uppsala var aggresivt på offensiva returer och tyvärr fick de utdelning på det. Vår halvplans defence är annars bra fram till returtagningen. I sista gör de bara fyra spelmål, men får 11 på straffkast då vi hade lagfoul. Vi fick ett tillräckligt öppet skott till slut, men tyvärr gick det inte i. Mer än att fixa ett bra skottläge kan vi inte göra, säger coach Sundberg.  
 
I korthet: 
 
SBBK startade med Ellen, Chanelle, Matilda, Edessa och Kristina.  
 
 
Chanelle gav SBBK en perfekt start med en trea efter bara 10 sekunder och sedan kom sex poäng från Kristina och ledning 9-2. Men Uppsala kom tillbaka till 11 lika, men då sänkte Matilda sin första trea och coach Mahdy kallade time-out. Den fick bra effekt, för Uppsala som vände till 17-16 efter bättre returtagning och det var Amanda Tivenius som spikade siffrorna 17-16.  
 
Chanelle öppnade med en lay-up, men därefter gjorde Uppsala 8-2, med hjälp av Ellinor Holmberg, som sänkte två stycken treor. Time-out SBBK, efter 3.09 och precis som för Uppsala i q1, så gav det effekt och 25-20 blev till 25-26. Dessutom hade Uppsala lagfoul med drygt fem minuter kvar, men det blev ändå bara två straffkast av det. En stunds trepoängskalas gav SBBK ledningen med 32-30, men till slut kom trea nummer tre från Ellinor Holmberg och 2+1 från Sabrina Haines och då vann Uppsala q2 med 21-17 och kunde gå till halvtidsvila med fem poängs ledning. 
SBBK sköt 37% mot 36 för Uppsala och båda lagen hade satt fem treor. Däremot hade Uppsala tagit över när det gällde returer och hade 26-19 i paus. Kristina Arsenic hade gjort nio poäng för SBBK och lika många hade Holmberg och Haines gjort för Uppsala. 
 
Ställningen i halvtid: 38-33 för Uppsala 
 
Ellen gjorde sina första två poäng när den andra halvleken kom igång, men Haines blev första över 10 poäng och Tivenius nådde också 10. Haines fick tidigt sin tredje foul och bänkades förstås, men SBBK slarvade och efter 3.19 tvingades coach Sundberg kalla time-out vid 44-35. Arsenic gjorde sina 11:e poäng och med drygt fem minuter kvar av tredje, så foulade Haines Ellen som kunde skjuta i sina två straffar. Men Tivenius fortsatte att leverera till 46-39 och Edessa drog en offensiv foul, hennes fjärde foul. Två poäng från Arsenic och 2+1 från Matilda tog SBBK tillbaka in i matchen, men hamnade i lagfoul med fyra minuter kvar. Då missade Uppsala fyra raka straffkast och istället kunde Ellen visa kyla, när hon satte sin fyra och då ledde SBBK med 48-46.  Med bara tre sekunder kvar foulades Quy Nguyen när hon sköt för tre, men satte bara två av straffkasten. SBBK vann q3 med 15-10 och då var det helt lika på 48 inför avslutningen. 
 
Ellen fortsatte sin starka halvlek med en lay-up och ytterligare två straffar, men Haines och Tivenius så till att det var fortsatt lika. Edessa snodde en offensiv retur och kunde lägga i sina första poäng i matchen till ledning 54-52, med sex minuter kvar. Då kallade coach Mahdy time-out.  Tivenius kvitterade, men fem poäng från Matilda gav ledning 59-56, men SBBK hade lagfoul att tampas med.  Chanelle gjorde sina första poäng i andra halvlek med en lay-up till ledning 61-58, men foul och straffar för Lindén som sköt i dem och Holmberg kom med en lay-up och då var Uppsala tillbaka i ledning med 1.23 kvar. och time-out SBBK. Missat avslut och en turn-over blev kostsamt, då Holmberg gjorde 64-61. Sundberg tog ny time-out med 29 sekunder kvar, men Tivenius ökade på ledningen, när hon satte ett av straffkasten till 65-61. Ellen gav hopp med sina 15:e poäng. Snabb foul på Johanna Prytz som dock sköt i båda straffarna med sex sekunder kvar. SBBK fick ett sista skott för tre, men Matilda missade och förlusten var ett faktum. 
SBBK sköt 36% mot 30 för Uppsala och hade sju treor mot fem. Men Uppsala tog 47 returer mot 45 och framför allt hade de 20 offensiva mot 12. SBBK hade också 17 turn-over mot Uppsalas 10. 
 
Slutresultat:
Uppsala-SBBK 67-64
(17-16, 21-17, 10-15, 19-16)  
 
 
Poäng SBBK: 
Matilda Claesson 16, Ellen Åström 15, Kristina Arsenic 13, Chanelle Molina 9, Ida Andersson 4, Linnéa Rosendal 3, Edessa Noyan 2 och Anna Dahl 2.  
 
Poäng Uppsala: 
Amanda Tivenius 17, Ellinor Holmberg 15, Sabrina Haines 13, Crystel Bittar 8, Nathalie Lindén 7, Johanna Prytz 5 och Quy Nguyen 2. 
 

Relaterade nyheter

SBBK Damlaget