Serieledarna väntar för SBBK

Onsdag 16 december 2020

Foto: Snapshot Media
Foto: Snapshot Media

Under torsdagskvällen väntar tuffast möjliga motstånd för SBBKs damlag, som på bortaplan ska ta sig an obesegrade Alvik Basket.

 

Alvik basket har fått behålla större delen av sin trupp från förra säsongen och har gått som tåget i SBL. De har vunnit alla åtta matcher de hittills har spelat den här säsongen. Det är kanske inte heller så konstigt eftersom i laget finns några av ligans bästa och mest erfarna spelare.

 

Alvik fick under förra säsongen hem Klara Lundquist som avbröt sitt europaäventyr i Frankrike för att återigen representera sin moderklubb. Klara Lundquist spelar sin kanske bästa basket just nu och trots att hon bara är 21 år har hon hunnit med sju säsonger i SBL, varav en säsong i SBBK-linnet, och dessutom har hon 25 seniorlandskamper under bältet. I senaste matchen med landslaget, i EM-kval matchen mot Israel, stod hon för 15 poäng och många såg matchen som Klaras stora genombrott i landslaget. I SBL har hon för vana att alltid prestera och den är säsongen är inget undantag, hon snittar 22.6 poäng, 7.5 returer och 7.4 assist per match.

 

– Klara Lundquist är för mig årets MVP i SBL och hon spelar med förra säsongens MVP Janel Mccarville som kanske är i sin bästa fysiska form i SBL , säger SBBKs coach Joakim Lantto.

 

Janel Mccarville är en av de mest meriterande spelarna som någonsin spelat i Sverige och hon har vunnit både WNBA och Euroleague. Att hon betyder mycket för sitt Alvik är ingen överdrift, amerikanska McCarville snittar den här säsongen 16 poäng, 9.2 returer och 4.2 assist.

 

Men bakom McCarville och Lundquist finns flera som kan kliva fram och som har stor erfarenhet av spel i SBL. Eller vad sägs om  Paula Juhlin som har spelat 213 matcher i högsta serien,  Anna Stern och Elin Ljunggren  både med åtta säsonger i SBL och Ellen Åström med sju säsonger i SBL, varav sex med SBBK och som även har SBBK som moderklubb. Lägg till amerikanska Shanity James så har ni Alviks stomme.

 

Alvik har dock inte spelat match sedan slutet av oktober eftersom spelare i truppen har varit smittade av corona. SBBK har å andra sidan kunnat spela fem matcher i november och december, och kommer stärkta från segermatchen mot Visby i söndags.

 

– Tycker vi spelade bra mot Visby. Betydligt bättre bollrörelse än i matchen mot A3, vi var inte så statiska och vi kom till bra avslut. Även defensivt gör vi en bra match och tog till oss den individuella scoutingen bra. Vi har pratat om att vi måste komma ut starkt direkt från start och mot Visby tar vi en tidigt ledning som vi sen kan kontrollera matchen igenom, säger Lantto. 

 

En som gjorde en riktigt stark match mot Visby var SBBKs Amanda Kantzy, som är tillbaka på allvar efter skada. Hon blev för sin insats även uttagen i SBL:s Veckans lag. Amanda spelade för övirgt en stor del av sina ungdomsår i Alvik. 

 

  

Är det någon som har koll på Alvik så är det SBBKs coach Joakim Lantto som är uppväxt på gångavstånd från Alviks hemmarena Åkeshovshallen och som under många år coachade i Alvik. 

 

– De är både stora och snabba. De är väldigt rörliga på alla positioner, de vill springa och göra enkla poäng i transition, den här säsongen spelar de dessutom mycket med bollscreens, det måste vi se upp med, säger Lantto och fortsätter:

 

– Vi behöver kontrollera tempot, få dem att komma till situationer som gör att de blir lite obekväma och  så behöver vi kontrollera den defensiva returtagningen.

 

Uppkast torsdag 17/12 19.00 i Åkeshovshallen, Bromma.

Matchen sänds live på webben via >>> Solidsport.

 


Rikard Aspegren 

    

Relaterade nyheter

SBBK Damlaget