Serieledarna väntar för SBBK

Onsdag 9 december 2020

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström

På fredag kväll är det dags för match igen för SBBKs herrlag när de ställs mot serieledarna i SBL - Norrköping Dolphins.

– Med trygghet i försvar och bra rytm i anfall kommer vi vinna, säger coach Ludwig Degernäs.

 

Norrköping Dolphins leder SBL herr med åtta segrar och endast två förluster, mot Umeå och så mot SBBK. För när lagen möttes tidigare den här säsongen, även då i Norrköping,  blev det seger för SBBK med 106-88. Norrköping kommer närmast från seger mot Jämtland och har vunnit fyra matcher i rad.

 

– Norrköping har börjat säsongen väldigt fint. De har haft en väldigt hög högsta nivå och även när de haft dalar har de kommit tillbaka, som i tisdags mot Jämtland. Jag förväntar mig att de kommer till matchen mot oss med högt självförtroende, säger Ludwig Degernäs.  

 

SBBK kommer från två raka segrar, mot Umeå och Köping, och har nu fem vinster och två förluster hittills den här säsongen.

 

– Individuellt har spelarna presterat, men sen har inte alla presterat samtidigt, men det kanske inte är dåligt, för det visar att vi har mycket mer att ge. Men vi är på väg och vi har en bra känsla i laget, grabbarna har verkligen jobbat hårt den senaste tiden. Jag tycker vi börjar hitta balansen i vårt försvarsspel. Vi behöver slipa på detaljerna för att vara med mot topplagen, men det kommer, säsongen är ung, säger Degernäs.

 

Degernäs lyfter fram Trevin Parks och Samuel Berkelund som de som varit stabilast i de två senaste matcherna.

 

– De har stått för tryggheten. Samuel har verkligen gått in den här säsongen med stort fokus och tagit chansen, presterat och tagit en plats i startfemman. Trevin är här för att han är en bra basketspelare som ska prestera och han ska göra 15-20 poäng per match. Det är naturligt att det tar tid innan man kommer in i det, man behöver lära sig ligan, hur laget spelar och sin roll. Efter landslagsuppehållet har han hittat en bra rytm i sitt spel, säger Ludwig Degernäs.

 

Läs även: SBBK vann i Köping

 

Norrköping Dolphins har en amerikansk trio i Terry Larrier, Kamau Stokes och Phillip Carr. Man har fått behålla den svenska stommen med spelare som Tim Schüberg, Hampus Åhlin och Adam Ramstedt. Sistnämnda Adam Ramstedt har SBBK som moderklubb och har spelat fyra säsonger i hösta serien med SBBK. Han är även Norrköpings främsta poänggörare med 16.8 poäng per match och bästa returtagare med 12.3 per match. Ramstedt fina inledning i SBL gjorde att han belönades med en plats i landslaget under de två EM-kvalmatcherna i november. Mot Kroatien var han dessutom en av Sveriges bästa poänggörare med 14 poäng i matchen.

 

– Norrköping har ett väldigt solitt truppbygge med tre bra amerikaner, med Adam och Tim som ger en väldigt fin balans och trygghet i deras spel och så speedkulan Felix Terins, säger Degernäs.

 

Vad säger du om Adam Ramstedt inledning på säsongen?

 

– Han har haft en fantastik inledning på säsongen. Han har hittat en väldigt fin roll i Norrköping, den killen tar steg framåt hela tiden och gjorde två fina matcher med landslaget i EM-kvalet, det är viktigt för svensk basket att vi har killar som Adam, säger Degernäs.

 

Vad behöver ni göra för att vinna mot Norrköping?

 

– Norrköping har en fin bakplan och bra returtagning. Så för oss blir det viktigt att kontrollera 1-1 spelet, returtagningen och att de inte ska få styra tempot. Men främst är de att hålla fokus, spela bra lagförsvar och följa vår plan i anfall, det kanske är ett tråkigt svar, men utan bra lagförsvar och fokus kan du inte spela bra. Sen är det såklart detaljer som blir viktiga, exempelvis behöver vi vara duktiga på att läsa deras pick and roll-försvar, säger Degernäs.

 

Uppkast fredag 11 december 19.04 i Stadium Arena, Norrköping.

 

Matchen kommer att sändas med hög kvalité på sblplay.se. Köp SBL Play-kort och se samtliga matcher i SBL herr live på webben >>>Här. 


Rikard Aspegren  

Relaterade nyheter

SBBK Herrlaget