Semifinaldags mot Jämtland

Onsdag 6 april 2022

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström

I morgon torsdag inleds semifinalserien i bäst av sju mellan Jämtland Basket och SBBK i Östersunds Sporthall. Jämtland hade en relativt behaglig väg genom kvartsfinalen och besegrade Köping Stars med 3-0, medan det krävdes en fjärde match för SBBK att slå ut Nässjö Basket. På spel står nu finalplatsen mot antingen Norrköping Dolphins eller BC Luleå, som också spelar sin första semifinalmatch i morgon.

Det här är tredje säsongen i rad som SBBK och Jämtland möts i semifinal, men den första gången som Jämtland har hemmaplansfördel efter att ha slutat tvåa i grundserien. De två föregående säsongerna gick serien till sju respektive sex matcher (båda gångerna i SBBK:s favör) och det finns ingen anledning att tro något annat om den kommande, enligt SBBK:s head coach Ludwig Degernäs:

– Att vara redo fysiskt och mentalt för en lång serie är jätteviktigt. Jämtland är ett bra lag, de hade en jättefin grundserie och slutade tvåa, vi slutade trea, två poäng bakom, så det är väldigt jämnt mellan lagen. Ser fram emot att åka upp till Tegeltemplet och spela, det är alltid mycket folk, bra stämning. Vi vann senast där uppe, så det är bara att ta med den positiva attityden som vi hade från förra matchen.

Han berättar att onsdagen består av ett träningspass i Täljehallen på förmiddagen, sedan lunch och därefter tåg upp till Östersund där tufft motstånd väntar:

– Jag tror det blir bra, vi åker dan innan och får komma upp i lugn och ro och käka middag i kväll, grabbarna får sova ut och sen är vi redo för match på kvällen. Vi är kvar där uppe så reser vi hem på söndag igen, det är ju bara en dag mellan matcherna. Det är bra – laget är samlat, vi har tid tillsammans att fortsätta jobba på lagkemin och kunna justera saker mellan matcherna.

– Jämtland är ett bra lag som coachas av Adnan (Chuk), de litar mycket på sitt starka system som Adnan har. Ett lag som är väldigt fysiskt under korgarna med Steve Harris och R.T. Guinn och Pierre Hampton. Sen har de ju en av ligans bästa guards i (C.J.) Wilson på bakplan och två stycken väldigt kompetenta amerikanska (respektive kanadensiska) spelare i (Chase) Harler och (Keith) Oomerah. Det är ett väldigt djupt lag som vi möter. De har många hot i det laget.

SBBK kommer till spel med de flesta tillbaka i laguppställningen, men ett par saknas fortfarande enligt Degernäs:

– (William) Kermoury är fortfarande borta med sin stukade fot, han är på väg tillbaka, spelar utan kontakt och springer. Jonte (Person) väntar vi fortfarande svar ifrån. Det finns förhoppningar att han skulle kunna komma tillbaka igen i semifinalserien, men han är inte tillbaka i första matchen. Lazar (Radosavljevic), när jag träffade honom i går sa han att han tyckte det kändes lite bättre. Jag måste ge stor cred till grabben, han har varit halvskadad och fortfarande pushar igenom det för lagets skull och det visar stor karaktär.

– Jag är glad och stolt att laget har kommit till semifinal igen. För min egen del – det är inte ofta jag pratar om min egen del – men det är viktigt att man är med uppe i topp 4 och fajtas där uppe. Det är en motivation för mig att fortsätta och vi alla vet min historik med klubben, jag har varit här i många år och det betyder väldigt mycket för mig personligen att ta laget till topp 4, det är jag stolt över mig själv också faktiskt att vi är där uppe igen.

Semifinalserien spelas i formatet B-B-H-H-B-H-B (ur SBBK:s perspektiv) enligt nedan:

Torsdag 7 april 19:34 Östersunds Sporthall: Jämtland Basket - Södertälje BBK (sblplay.se)

Lördag 9 april 20:04 Östersunds Sporthall: Jämtland Basket - Södertälje BBK (sblplay.se)

Tisdag 12 april 18:04 Täljehallen: Södertälje BBK - Jämtland Basket (sblplay.se)

Torsdag 14 april 18:04 Täljehallen: Södertälje BBK - Jämtland Basket (sblplay.se)

Söndag 17 april 20:04 Östersunds Sporthall (ev.)

Onsdag 20 april 19:04 Täljehallen (ev.)

Lördag 23 april 20:04 Östersunds Sporthall (ev.) 


Lina Agnemar 

Relaterade nyheter

 • Ny spelare signad!

  Skrivet 2022-08-08

  SBBK kan idag presentera den amerikanske 202 cm långe centern Stephen Ugochukwu, som precis skrivit under ett 1-årsavtal med klubben.

  Läs mer
 • Ny pointguard klar!

  Skrivet 2022-07-23

  SBBK kan idag presentera den amerikanske 24-årige pointguarden Walter Kelser, som skrivit ett års avtal med SBBK:s herrlag.

  Läs mer
 • Theo Kermoury klar för SBBK

  Skrivet 2022-06-22

  Södertälje Basketbollklubb har kommit överens med Theo Kermoury, yngre bror till SBBK Herrs William Kermoury, om ett 4-årsavtal.

  Läs mer
SBBK Herrlaget