SBBK vidare till semi

Måndag 26 april 2021

Det blev en jämn tredje kvartsfinal mellan Umeå och SBBK fram till de sista sex minuterna när SBBK övertog kontrollen och vann med 99-81. Därmed är SBBK vidare till semifinal och möter antingen BC Luleå eller Jämtland Basket i semifinalen (start 6 maj), som båda har minst en match kvar att spela. Poängbäst blev Anton Gaddefors, 30, och i Umeå Guim Exposito och Nathan Dawit, båda 27. 

 

– Det är bästa känslan att vinna. Det känns bra, jag tycker att matchen i dag, det är två lag som kämpar. Det här är ingen taktisk match, det är en kämpamatch och grabbarna kämpar ner dem i slutet. Det är jag väldigt glad över, för end of the day handlar det om att kämpa som ett lag, gå på returer, spela försvar och det gör grabbarna i dag, sade SBBK:s headcoach Ludde Degernäs och fortsatte om motståndarna, i synnerhet en spelare:

 

– Stor cred till Umeå, de spelar bra och Dawit, jag har sagt det förut, det är en av ligans bästa basketspelare, han sätter jättefina skott. Martin (Pahlmblad) är där många gånger, men jag tycker ändå att det hårda jobbet betalar av sig i fjärde. Dawit gör poäng, men det var inte som i första halvlek, då var vi inte där, men här är vi där, vi är med. Men han sätter de tuffa skotten, respekt till honom och respekt till Martin som fortsätter jobba ner honom.  

  

Umeå inledde matchen bra i motsats till gästerna, som gjorde sina första poäng först efter ett par minuter och hamnade i lagfoul efter fyra minuter. Tack vare att Trevin Parks och Dino Pita satte ett par treor kunde SBBK ändå behålla kontakten trots ett i övrigt ganska forcerat anfallsspel till följd av Umeås lagförsvar.

 

Efter tio minuter hade Umeås niopoängsledning minskat till 1 poäng. Lagen följdes åt under q2 och ställningen var 48-46 i halvtid. Gaddefors, Pita och Pahlmblad var alla starkt bidragande till lagets poängproduktion, liksom Exposito och Dawit på den andra planhalvan. 

 

– Vi sätter våra skott, vi stoppar i defense, vi har kul ute på planen, det är det som hjälper oss. Vi har inte så mycket att förlora, vi bara köttar på, vi har inte snackat om förluster, sade Dawit framför TV-kameran i halvtid.

 

Gaddefors var mindre nöjd med sitt lags försvarsmässiga insats och uttryckte vad som måste förbättras inför den andra delen av matchen:

 

– Det är för mycket poäng för vår smak. Jag tycker Umeå gör det jäkligt bra, men de första två matcherna hade vi ett mer lyckosamt försvar, så det måste på 100 procent till i tredje. Vi måste bara få stopp på Nathan som vi lyckades markant att sänka hans poäng i de första två matcherna, så det är nyckeln i andra halvlek. 

 

Även den tredje perioden var jämn och båda lagen var hundraprocentiga från straffkastlijen inför q4. Cole Welle positionerade sig bra nära korgen där Exposito ofta serverade honom fina assists och Dawit fortsatte vara högprocentig.

 

Just i början av den fjärde perioden fick Parks, som vid det laget var uppe i 18 poäng, en smäll mot ansiktet och tvingades bytas ut. Samuel Berkelund plockade viktiga offensiva returer som gav flera andra chanser och när sex minuter återstod ledde SBBK med fem poäng som utökades ytterligare fram till slutsignalen. En fin men uppoffrande laginsats av SBBK, enligt Degernäs:

 

– Samuels returtagning, Lazar (Radosavljevic) kan knappt andas, får lite vila och kommer tillbaka in på banan, T.P. (Parks) får en smäll på munnen, spräcker hela läppen, vi fick inte stopp på blödandet. Han är på sjukan nu, Viktor åkte med honom. Och det gör mig också glad. Viktor, han bara sa: ”Ludde, jag tar honom, jag åker med honom, ta hand om laget”. Såna grejer blir jag stolt över, spelare som inte spelar, en av toppspelarna säger direkt att ”Jag tar hand om min lagkamrat”. 

 

Eftersom övriga lag i kvartsfinalserien har minst en match till att spela, vissa minst två, kommer SBBK nu få lite extra matchvila men också kvalitetstid, enligt Degenäs: 

 

– Först och främst är det bra att vi kan åka hem en dag tidigare. Det gör att vi kan komma hem till våra familjer, barn och fruar. Dino får komma hem till sin lilla tjej och Lazar till sin grabb, Martin till sina grabbar. Det är viktigt att man får den tiden under ett slutspel. Sen också att Viktor får tid att läka ihop. Många kanske trodde att jag mörkade när jag pratade om att Viktor är borta kvartsfinalserien, men det är där vi står och nu har vi fått att han kanske kan vara tillbaka i semifinalspel och det ger oss lite mer tid att läka den där handen och ge honom förutsättningarna att komma tillbaka.  

 

SBL, kvartsfinal 3:5, Umeå BSKT– SBBK 81-99

(23-22), (25-24), (21-25), (12-28)

 

Poäng i Umeå: Guim Exposito 27, Nathan Dawit 27, Cole Welle 14, Maxim Esteban 7, Emil Häglund 4, Eddie Czerapowicz 2 

 

Poäng i SBBK: Anton Gaddefors 30, Dino Pita 21, Martin Pahlmblad 19, Trevin Parks 18, Lazar Radosavljevic 6, Samuel Berkelund 3, Adam Karahmetovic 2 

 

Fullständig statistik: https://www.fibalivestats.com/u/SBBF/1874853/bs.html#ASFSK 


Lina Agnemar 

Relaterade nyheter

SBBK Herrlaget