SBBK vann jämn match

Tisdag 12 oktober 2021

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström

Matchen mellan SBBK och Nässjö Basket blev jämn och poängfattig till följd av lagens intensiva försvar. Ett tag såg Nässjö ut att gå segrande ur striden, men när slutsignalen ljöd hade SBBK lyckats vända matchen till sin fördel och vann med 70-64. Poängbäst blev Jonathan Person med 16 och i Nässjö Abdou Medjedoub, 12.

Lagen följdes åt poängmässigt sett under den första halvan av q1. Tack vare solitt försvar kunde hemmalaget efter hand lägga några poäng mellan sig och motståndarna, som tog till individuella prestationer i brist på rörelse i anfall. Galin Smith inledde starkt, bland annat genom att vara en viktig faktor under korgarna. 

I den andra perioden såg Nässjö till att höja sig en nivå och hade snart vänt fempoängsunderläget till ett fempoängsöverläge. Bidragande var Medjedoub, som fick gå till straffkastlinjen vid ett flertal gånger och även plockade viktiga returer. Persons trea strax halvvägs in i q2 innebar en energiinjektion för SBBK, som därmed kunde hämta ikapp underläget. Men i stort fanns betydligt mer att hämta i trepoängsskyttet: fram till dess var Persons trea den enda av tio för hemmalaget medan gästerna hade satt tre av 12. Att ställningen var 33-36 i halvtid speglade båda lagens fokus på aggressivt försvar. 

– Det var en jättehård fajt mellan två bra lag som verkligen gav hundra procent fajt, speciellt i defensiven. Offensivt var väl inget skönspel, men för mig som coach är jag väldigt glad för grabbarnas karaktär och hur vi står på banan, släpper in bara 64 poäng mot ett väldigt bra Nässjö, sade SBBK:s head coach Ludde Degernäs i intervjun med SBL efter matchen.  

Den tredje quartern blev liksom den första jämn och vanns av hemmalaget med ett par poäng. Smith och Medjedoub fortsatte att leda sina respektive lag poängmässigt sett och var enda spelare över tio poäng när de sista tio minuterna började räkna ned. Efter ett par minuter satte Alexander Lindqvist lagets andra trepoängare och minskade underläget till en poäng och en repris på det gjorde Martin Pahlmblad när fyra och en halv minut återstod. 

– Martin har ”strugglat” hela matchen och sen går han in och sätter den på slutet. Martin är ”clutch” och han visade det också, men överlag tror jag han är jättemissnöjd, men det är viktigt också att sätta de där i slutet, fortsatte Degernäs. 

Dessvärre kolliderade Keenan Gumbs med Lindqvist och skadade armen när ett par minuter återstod av matchen vilket innebar att han var tvungen att lämna planen. Nässjös head coach Joakim Kjällman berättade det lilla han visste om händelsen när han fick frågan i SBL-intervjun:

– Han försöker gå in i en handoff-situation, jag tror det är Alex Lindqvist som gör handoffen och jag tror att de träffar varandra lite illa. Jag vet inte om Keenan får nån liten smäll på armbågen som stöter till nån nerv eller nånting, för han tar sig väldigt illa till armbågen väldigt snabbt.  

Samtidigt hade SBBK skaffat en trepoängsledning, lett av Person som plötsligt var poängbäst i laget, och nu närmade sig momentum. Gästerna försökte in i det sista att återta matchen, men hemmalagets rutin blev för svår att rå på.  

– För mig var det bara viktigt att ingjuta mod i grabbarna att fortsätta jobba för att ibland har man bara såna här dagar när bollen vill gå i, men då gäller det att inte tappa huvet. Fortsätt att spela försvar och fortsätta spela för laget. Sen måste jag lyfta fram Jonte Persons fjärde period, hur han leder oss i fjärde perioden och visar sin klass och kvalitet, det är stor respekt.  

Inte heller Kjällman kunde annat än att berömma sina motståndare: 

– Stort grattis till Södertälje, de visar hur rutinerade de är, de kan klara att ”closa” ut en sån här match. Jag tycker att vi kanske är det bättre laget sett till hur vi presterar och hur Södertälje presterar under långa delar av matchen. Men sen är det ett rutinerat lag och de låser ut det på ett väldigt bra sätt.

SBL, SBBK - Nässjö Basket 70-64

(19-16), (14-20), (17-15), (20-13)

Poäng i SBBK: Jonathan Person 16, Galin Smith 13, Alexander Lindqvist 11, Anton Gaddefors 9, Martin Pahlmblad 7, Lazar Radosavljevic 7, Dino Pita 4, Nick Griffin 3

Poäng i Nässjö: Abdou Medjedoub 12, Keenan Gumbs 11, Wesley Alcagaire 9, Daniel Hansson 8, Craig Lecesne 7, Zachary Charles 5, Jordan Peltier 5, Dartay Ruffin 3, Wiggo Wiberg Lloclla 2, Anton Politis 2


Lina Agnemar

Relaterade nyheter

 • Ny spelare signad!

  Skrivet 2022-08-08

  SBBK kan idag presentera den amerikanske 202 cm långe centern Stephen Ugochukwu, som precis skrivit under ett 1-årsavtal med klubben.

  Läs mer
 • Ny pointguard klar!

  Skrivet 2022-07-23

  SBBK kan idag presentera den amerikanske 24-årige pointguarden Walter Kelser, som skrivit ett års avtal med SBBK:s herrlag.

  Läs mer
 • Theo Kermoury klar för SBBK

  Skrivet 2022-06-22

  Södertälje Basketbollklubb har kommit överens med Theo Kermoury, yngre bror till SBBK Herrs William Kermoury, om ett 4-årsavtal.

  Läs mer
SBBK Herrlaget