SBBK – Umeå x 2 i helgen

Torsdag 11 februari 2021

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström

SBBK och Umeå BSKT har mötts en gång tidigare under säsongen, då SBBK vann med sex poäng. I helgen möts de två gånger i Täljehallen med bara en dags mellanrum: först i morgon och sedan på söndag.

– En av de matcherna är ju flyttade – vi hade ett coronautbrott. Det är självklart att det är ett tufft spelschema på så kort tid, men det är viktigt att vi spelar ikapp de matcherna vi har missat. Vi pratade lite med Umeå så gjorde vi som med Luleå att de stannar, de sparar lite pengar också på att bara ha en upp- och en nedresa, berättar SBBK:s headcoach Ludde Degernäs, vars lag förlorade mot Borås Basket i måndags, dock med både Dino Pita och Anton Gaddefors skadade.

– Jag tycker stundtals spelar vi helt okej, men vi hade nog behövt maxa den här matchen för att vinna, med tanke på skadorna som vi hade. Men grabbarnas inställning under hela matchen är inget att klaga på.

Helgens motståndare Umeå är placerat näst sist i tabellen, men har spelat flera jämna matcher och ska inte underskattas, enligt Degernäs: 

– Deras kvalitet är att de aldrig ger upp som lag. De leds av sin spanska pointguard, (Guim) Exposito, som är väldigt duktig och sen så har de skyttar i Maxim Estebán och Emil Häglund.

Glädjande nog verkar både Anton Gaddefors och Pita kunna vara spelklara till helgen, enligt Degernäs:

– Vi får se, Anton och Dino kommer testas, de tränade igår och kommer testas även idag. Målet är att de ska spela i helgen, de är väl inte redo för trettio minuter, men att de ska kunna hjälpa oss, det tror jag. Det är också viktiga signaler att de vill, vi har gått tungt på viktiga spelare.

I deras frånvaro framhåller han flera andra spelare som har behövt steppa upp lite extra och visat sin uthållighet och kvalitet:

– Martin (Pahlmblad) har sin rygg som alltid är lite från och till. Det såg bra ut på träningen i går och jag räknar med att han ska komma till spel. Han har dragit ett tungt lass nu med Anton och Dino borta, två spelare som är ungefär på samma position som Martin. Han har gjort som Martin alltid gör i såna här lägen: inga ursäkter, bara spela. Så har han varit sen han började sin karriär. Samuel (Berkelund), Viktor (Gaddefors) och Lazar (Radosavljevic) har verkligen hållt ihop spelet när vi har haft lite skador. Speciellt i det defensiva spelet har de verkligen visat sin kvalitet och att de är redo att kämpa för laget.

– Viktigt nu är att vi kommer redo och fortsätter spela vårt spel. När vi gör det har vi det här självförtroendet i gruppen. Det är en liten utmaning när man spelar två matcher på så kort tid. Men det är det man som coach och spelare älskar när man håller på med elitidrott. Anta utmaningen nu i helgen och sen gå till landslagsbrejket och få lite vila och börja träna på lite detaljer så att man kan avsluta säsongen på ett bra sätt, säger han.

Matchen i morgon börjar klockan 19.04 och kan ses på: Södertälje BBK – Umeå BSKT | SBLPlay 

I EM-kvalet möter Sverige hemmalaget Turkiet den 20 februari och Nederländerna den 22 februari. Ingen spelare i SBBK är uttagen till truppen, däremot Umeås Nathan Dawit.


Lina Agnemar

 

Relaterade nyheter

SBBK Herrlaget