SBBK till final

Onsdag 19 maj 2021

  • Foto: Anna Forsström
    Foto: Anna Forsström
  • Foto: Anna Forsström
    Foto: Anna Forsström
  • Foto: Anna Forsström
    Foto: Anna Forsström
SBBK besegrade Jämtland med 82-73 i den avgörande semifinalen och ställs mot Norrköping Dolphins i finalen. 
 
 

Det som såg omöjligt ut visade sig vara möjligt för laget som vann grundserien och nu ställs mot tvåan i en drömfinal. Finalmatch nr 1 spelas i Täljehallen på lördag. 
  
Underläge och Viktor Gaddefors utfoulad efter 28 sekunder av den avgörande perioden och ändå kunde spelarna ta fram det som behövdes för vinst. 30-16 i den fjärde quartern, där Dino Pita och Samuel Berkelund spelade storstilat för sitt lag och Trevin Parks 8/8 från straffkastlinjen var också viktigt. Dino hade 14 poäng, fyra returer och sju assist.  
  
Det kollektiva försvaret som höll Cyril Langevine i strama tyglar i andra halvlek, var förstås också en viktig faktor. Langevine hade ändå en dubbel dubbel med 10 poäng och 11 returer.    
     
- Det här var det värsta jag gjort, jag har nog aldrig varit så nervös, sa Viktor Gaddefors i SVT och hyllde Samuel Berkelund stort. 
 
En mental kollaps kallade Anes Zekovic lagets insats i den avlutande perioden.  
Zekovic var matchens bäste poängplockare med 21.   
 
- Jag är superglad och lycklig, vi har en grupp som bygger på svenska spelare och de har nu tagit oss till final. Det är alltid kul att se när spelare och grupper går över sin limit och det var det de gjorde idag och det var också det som krävdes för att vi skulle vinna. Att vi fick bort Langevine och Hampton ur matchen var en av nycklarna till att vi vann säger coach Ludwig Degernäs och vill också framhålla de två egna produkter som blev tungan på vågen idag. 
 
- Dino har spelat knattebasket i klubben, varit utomlands, men kommit tillbaka och kunde nu bära laget i den avgörande matchen. Samuel, också en ung spelare som varit på utflyckt. Men vilken match han gör här när det gäller så mycket. 
 
I korthet: 
 
Första minuten ägde Cyril Langevine med två lay-ups och en block. Men SBBK kom igen - Martin Pahlmblad attackerade lyckosamt och Lazar Radosaljevic och Anton Gaddefors sköt i treor. Jämtland gick till 16-10, men Tavrion Dawson bjöd in SBBK med en osportslig foul, då Dino Pita sköt i två straffar och Viktor Gaddefors fyllde på med sina första poäng. Så kom Samuel Berkelund in och gjorde sju päng, som hjälpte SBBK till ledning 25-21 efter q1. SBBK sköt 61% mot 46. Returtaningen blev också bättre under den andra halvan. Ett aber var att båda bröderna Gaddefors hade dragit på sig två foul. 
 
 Lazar Radosavljevic serverades av Dino för två poäng. Trevin Parks drog på sig sin andra foul och Anes Zekovic fick skjuta tre straffar. Dino attackerade och gjorde sina sjunde poäng. Pierre Hampton hade några bra stunder med fem poäng och en fin assist till Langevine och Jämtland var ikapp. En häftig aktion var Viktor Gaddefors coast-to coast med imponerande språng till slut. Men SBBK:s skottprocent sjönk till 44%, medan Jämtlands ökade till 46. Jämtland vann q2 med 20-13 och SBBK satte ingen trea här. Trevin Parks, Cyril Langevine och Pierre Hampton hade fått sina tredje foul. Anes Zekovic poängbäst med 11. Viktor Gaddefors hade åtta för SBBK. 
 
Ställningen i halvtid: 41-38 för Jämtland 
 
På en och en halv minut försämrades läget rejält för SBBK, då Viktor Gaddefors fick foul nummer tre och fyra. Berkelund och Dino Pita såg därefter till att SBBK ändå hängde med i perioden och bara tappade 14-16 och ställningen inför avslutningen var 51-67. En enda trea sköt SBBK i och det var Martin Pahlmblad som stod för den.   
 
Dino Pita ledde en vändning som var av det häftigare slaget. Fem raka assist och en monstertrea och det var plötsligt ledning för SBBK med 70-63. Pierre Hampton blev utfoulad med 5.18 kvar och då kändes det som om detta var SBBK:s match. I slutet bombade Jämtland i treor, men Trevin Parks sköt straffar hur säkert som helst och SBBK vann avslutningen med "omöjliga" 30-16 och matchen med 82-73. 
SBBK skottprocent landade på 48 mot 40 för Jämtland, som dock vann returkampen med 36-32.    

Slutresultat, SM-semi 7:
SBBK-Jämtland 82-73
(25-21, 13-20,14-16, 30-16) 
 
 
Poäng SBBK:  
Samuel Berkelund 18, Trevin Parks 15, Dino Pita 14, Viktor Gaddefors 13, Lazar Radosavljevic 11, Martin Pahlmblad 7 och Anton Gaddefors 4. 
 
Poäng Jämtland: 
Anes Zekovic 21, Tavrion Dawson 11, Cyril Langevine 10, Pierre Hampton 9, Zach Lewis 8, RT Guinn 8, Aleksa Solevic 4 och Daniel Johansson 2.  
 
Text: Kenneth Range  

Relaterade nyheter

SBBK Herrlaget