SBBK släpper Amanda Kantzy för spel ute i Europa

Söndag 10 januari 2021

Amanda Kantzy kommer vara saknad i SBBK. Foto: Snapshot Media
Amanda Kantzy kommer vara saknad i SBBK. Foto: Snapshot Media

Dagens match mot Högsbo blev Amanda Kantzys sista match i SBBK-linnet, i alla fall för den här gången. Hon kommer lämna SBBK för spel i den polska högsta ligan.

 

Att SBBK väljer att släppa Amanda Kantzy mitt i säsongen handlar enligt coach Joakim Lantto enbart om att de värnar om Amanda Kantzys utveckling som basketspelare.

 

– Vi har varit väldigt nöjda med Amandas insats, så vi hade såklart gärna sett att hon spelat kvar. Men nu när hon fick den här möjligheten, vilket jag vet var ett stort mål för Amanda, att komma ut i Europa, så tvekade vi inte att låta henne bryta sitt kontrakt med SBBK. Vi som klubb vill inte hindra spelarnas utveckling och vill alltid våra spelares bästa. Vi vill kunna vara en plattform för unga svenska talanger att utvecklas och att de går via SBBK ut i Europa är inget misslyckande, det är kvitto på att SBBK:s verksamhet fungerar, säger Joakim Lantto.

 

SBBK:s klubbdirektör Johan Strömwall fyller i:

 

– Vi är glada att Amanda har fått den här chansen. Jag och hela klubben önskar Amanda stort lycka till med nästa kapitel i hennes basketkarriär och välkommen henne tillbaka till SBBK i framtiden, säger Johan Strömwall.

 

Amanda Kantzy som har Spånga Basket som moderklubb kom till SBBK den här säsongen efter spel på

college i USA. Hon hann med de två matcher i SBL för SBBK innan hon efter att ha brutit ett ben i handen tvingades till operation. Efter målinriktad rehab var hon i december tillbaka på planen igen och spelade i SBBK:s samtliga tre matcher i december. Under söndagen gjorde hon sin sista matchen för klubben när SBBK med Amanda Kantzys hjälp, hon stod för 14 poäng, vann mot Högsbo Basket.

 

– Amanda har trots en tung höst med skadeproblem jobbat extremt hårt. Hon har med sin professionalism och sitt ledarskap både på och utanför planen varit en nyckelspelare för oss, säger Joakim Lantto.

 

Amanda Kantzy själv är tacksam för det stöd hon har fått av klubben, inte minst under hennes skadeperiod.

 

– Först och främst vill jag tacka SBBK, mina lagkamrater och coacher för dom här månaderna. Södertälje är känd för sin gedigna klubb och träningsmiljö och tiden här har bara bevisat mina förväntningar positivt. Personligen kantades min säsong av en skada som höll mig borta från spel men SBBK gav mig all support jag behövde för att komma tillbaka på planen starkare. Men nu har jag fått en möjlighet att ta nästa steg i min karriär och det är något jag inte kan tacka nej till, säger Amanda Kantzy.

 

SBBK tappar Amanda Kantzy men arbetet med att hitta en ersättare har redan påbörjats.

 

– Vi har redan kommit långt i den processen, det är några detaljer som återstår men vi hoppas kunna presentera en ersättare inom kort, säger Joakim Lantto.

 


Rikard Aspegren

Relaterade nyheter

SBBK Damlaget