SBBK föll mot Sparks

Lördag 11 december 2021

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström
Wetterbygden Sparks besegrade SBBK med 65-62 men kom undan med blotta förskräckelsen i slutperioden. 
 
SBBK, som bara fått ihop 34 poäng på tre perioder kom igen starkt i den fjärde, där hemmalaget slarvade och SBBK fick fart på målfabrikationen. Men 17 poängs underläge var ändå för mycket att plocka in, visade det sig, även om SBBK vann q4 med hela 28-14. 
 
Wetterbygdens 6-0 i slutet av första och 13-3 i början av andra gjorde att fortsättningen blev väldigt tuff.  
 
Returtagningen var ett klart problem - där hade Sparks 48-34 och 15-5 i offensiva.   
 
Ellen Åström bar SBBK i den första halvleken, där hon stod för 12 av 25 poäng, men när det var över hade även Matilda Claesson, Chanelle Molina och Tilde Ahlin klivit över 10 poäng. Matilda och Ellen gick också tunga minuter. Matilda drygt 37 och Ellen nästan 36. 
   
SBBK kom till spel utan Linnéa Rosendal, men det var ett lag präglat av sjukdom - även på planen. 
 
- Linnéa som var en av våra friska spelare, lämnade återbud i morse, på grund av sjukdom. Anna Dahl har just kommit tillbaka efter en veckas sjukdom och Kristina Arsenic och Ida Andersson har vi inte sett på ett tag, men de ville spela för laget. Tjejerna kämpade på och vi kunde pusha lite mer i slutet, när vi såg hur mycket det var kvar av matchen. I början är det svårt när man bara har 4-5 friska spelare, då kanske vi stupar i halvtid om vi tar fler possesions. Grattis till Wetterbygden och vi gör en bra fjärde quarter och det är vi ganska så nöjda med, säger en inte helt frisk coach Jesper Sundberg.    
 
Planens mest framgångrika spelare var hemmaspelaren Tyra Whitehead, som hade en dubbel dubbel med 12 poäng och 17 returer. Poängbäst var där Ashley Harrris med 15 och Emma Johansson kom till slut upp i dubbla siffror med sina 10.  
 
 
  
I korthet: 
 
 
SBBK startade matchen med Ellen, Chanelle, Matilda, Edessa och Tilde. 
 
 
Ashley Harris gjorde matchens första två redan efter 12 sekunder och satte den första trean efter 1.05. Då hade Tilde Ahlin gjort SBBK:s första däremellan. Vid underläge 2-7 kom åtta raka SBBK-poäng, sex av dem från Ellen Åström. Den första perioden avslutades med 6-0 för hemmalaget och Emma Johansson gjorde fyra av de poängen. Sparks sköt 46% mot 40 för SBBK och hade 12-5 i returer. 
 
6-0 i slutet följdes av 8-0 i upptakten av andra och coach Jesper Sundberg kallade time-out. Matilda Claesson satte en trea, men det blev ändå ett nytt fall till 15-31 och ny time-out, med 6.10 kvar. Därifrån och till halvtid var det 10-5 för SBBK, men Sparks vann ändå q2 med 18-13. Då hade Ida Andersson och Kristina Arsenic gjort sina första poäng. Sparks sköt 46% mot 39 för SBBK, som hade 1/11 på sina trepoängsförsök. Returtagning var också ett sorgligt kapitel, Sparks 25 SBBK 14 och Sparks hade åtta offensiva och fick åtta poäng av det, SBBK inte en enda. Ellen Åström gladde med 12 poäng i den första halvleken, med det var hon bäst av alla.   
 
Ställningen i halvtid: 36-25 för Sparks  
 
Ashley Taia ökade på till 38-25 för Sparks med sina första poäng och Tilde hade ingen bra start, med två missade treor och en turn-over. Matilda Claesson sänkte sin andra trea och Tilde fick med sig två poäng, men samanlagt blev det bara nio poäng i q3, när Ellen blev mållös. Att det inte fungerade för SBBK bekräftades av två stycken 24-sekundersblås under slutminuterna. Sparks vann q3 med 15-9 och hade 51-34 inför avslutningen. 
 
Matilda öppnade q4 starkt med fem poäng och Chanelle minskade avståndet till -12. Tyra Whitehead säkrade sin dubbel dubbel med 10:e poängen, men det slarvades mycket hos Sparks och avståndet krympte. Ellen, som varit utan poäng i tredje kom nu med ytterligare sju och när Tilde satte sin första trea, med 35 sekunder kvar fanns ju faktiskt chansen kvar. Men Emma Johansson var säker från straffkastlinjen och säkrade vinsten när hon gjorde ställningen 66-59. Sparks ska vara glada att de hade 17 poäng att gå på för innan det var över, så sköt Matilda i sin fjärde trea och spikade slutresultatet 65-62. 
SBBK sköt till sist 38% mot 37 för Sparks. Sparks hade sex poäng mer på tvåor, medan SBBK hade sex poäng mer på treor. De tre poäng som Sparks vann med, hämtades från straffkastlinjen, 11 mot åtta. Returerna var den stora skillnaden i matchen, där Sparks hade 48-34 och fick 12-5 på andra chanser. 
 
Slutresultat:
Wetterbygden Sparks-Södertälje BBK 65-62
(18-12, 18-13, 15-9, 14-28)  
 
 
Poäng SBBK: 
Ellen Åström 19, Matilda Claesson 14, Tilde Ahlin 12, Chanelle Molina 11, Kristina Arsenic 4 och Ida Andersson 2.  
 
Poäng Sparks: 
Ashley Harris 15, Tyra Whitehead 12, Erica Iderstål 9, Taylor Brown 8, Tilda Sjökvist 5, Ashley Taia 4 och Ebba Sjökvist 2.  
 
 

Relaterade nyheter

SBBK Damlaget