SBBK föll efter dramatiskt slut

Fredag 10 december 2021

Luleå kunde efter dramatiska slutsekunder vinns med 84-83 och ge SBBK den fjärde raka förlusten. 
 
   
Lagen saknade varsin startspelare. Ingen Alexander Lindqvist i SBBK och ingen Andrew Smith i Luleå.  Dock var nu Willliam Kermoury med igen. Båda hade då nio spelare att tillgå. 
 
Det här var ett klart steg i rätt riktning för SBBK, som inledde med bra spel, både offensivt och defensivt. Det betalade sig inte i den första perioden men väl i den andra.  
 
En bit inne i den tredje hade SBBK jobbat upp en tiopoängsledning, men då satte Adam Rönnqvist sina första poäng i matchen och det var via en trea. Därifrån var matchen jämn och vilket som helst av lagen kunde faktiskt ha vunnit den. Att dels tappa en ledning och dessutom missa det sista skottet - ett grymt sätt att förlora, efter en ändå väl genomförd match. 
 
Anton Gaddefors  såg piggare ut än på länge och blev matchens bäste poängplockare  28 poäng, men även Trey Freeman visade att han kommer att tillföra en hel del till laget. Ikväll stod han för 20 poäng och nio returer. Han såg ut att vara mer inne i försvarsspelet än vad hans företrädare var. 
 
Bryce Douvier gjorde 27 poäng för Luleå, 12 av dem på straffkast och De´Riante Jenkins hade starka delar av matchen och fick med sig 15 poäng. Men när det skulle avgöras var det Tavarius Shine (19p) och Adam Rönnqvist (11p) som steg fram med de viktigate poängen. 
 
Coach Ludwig Degernäs efter matchen:
 
- Överlag en solid match och vi följder de riktinjer vi pratade om inför, men tyvärr så tappar vi till slut. Vi har ett bra skott för Lazar och det är klart att vi hade velat vinna, men det finns mycket saker att ta med sig för framtiden. Jag och Anton hade ett snack igår och Anton sade att nu är det dags och nu visade han sin kvalité och det är skönt att ha Anton tillbaka. Trey har kommit in bra i gruppen, han snackar mycket och visar bra ledaregenskaper. Jag är stolt över grabbarnas attityd, vi har en jobbig period nu, men jag är 100% säker på att den här gruppen kommer att fightas tillsammans, säger coach Degernäs. 
 
SBBK har nu sju vinster och sju förluster, medan Luleå har åtta vinster och sex förluster.   
 
 
I korthet: 
 
SBBK startade matchen med "Jonte", Trey, Martin, Anton och Lazar.  
 
 

SBBK började matchen inspirerat med aktivt försvar och offensiva initiativ, men kom ändå under med 8-3, då Tavarius Shine och Alexander Yemane sköt i varsin trea. Men SBBK fortsatte bra och gjorde 7-0 och utnyttjade att det var tomt centralt i Luleås försvar. Skyttet var mindre lyckat, 0/7 på treorna, men med hjälp av Trey Freemans två poäng i slutet, låg SBBK bara under med 16-15 efter första. En period som var lovande för SBBK. 
 
De´Riante Jenkins, som fört en undenskymd tillvaro i q1 öppnade den andra med två poäng och det skulle komma fler. Men då såg Dino Pita till att det kom en etta i kolumnen för treor och lika i matchen. Jenkins och Bryce Douvier bar Luleå under den andra perioden, medan SBBK fick poäng från många olika spelare. Dino satte en trea till och Martin en och SBBK hade försteg i matchen. Slutet på första halvlek tillhörde Lazar Radosavljevic som först kom med 2+1, sedan med assist till Galin Smith och halvlekens sista poäng var en trea från Lazar, som med det kom upp i 10 poäng. Bäst i halvleken var Douvier med 13. 
SBBK sköt 49% mot 45, men Luleå hade 5/14 mot 4/15 på treor och Luleå hade också 20 returer mot 18. Straffskyttet kunde varit bättre för SBBK missade fyra av nio. 
 
Ställningen i halvtid: 43-37 för SBBK 
 
I inledningen av den andra halvleken så tappade SBBK bort spelare rakt under egen korg, med poäng som följd, men Anton Gaddefors svarade för fem poäng där emellan och kom dessutom med en trea till. SBBK tog en ledning med 10 poäng, men Luleå med 10 poäng från Douvier kom ikapp och dessutom förbi, med en trea från Shine. Det sista som hände var att Anton satte ett av sina straffkast till 63-63. Luleå vann q3 med 26-20. 
 
Bryce Douvier tog offensiv retur och kunde lägga i två poäng, men Anton svarade med en trea och ledning för SBBK. När Douvier sedan bara gjorde ytterligare två poäng, så blev det Adam Rönnqvist som tillsamans med treor från Shine, kunde lägga grunden till Luleås vinst. Men slutet blev verkligen dramatiskt, efter att Anton gjort sina 28:e poäng och krympt underläget till 83-84. Då sköt Douvier för tre men missade. Jenkins tog offensiv retur, men missade också. Dino tog den returen och gav SBBK chasen att vinna. Det blev till sist så att Lazar sköt en trea men den gick inte i och matchen var förlorad. 
SBBK sköt 52% mot 59 och lagen hade nio treor var, men Luleå fick 17  poäng på straffar och SBBK bara nio. Luleå hade 35 returer mot 29. 
 
Slutresultat: 
BC Luleå- Södertälje BBK 84-83. 
(15-15, 21-28, 26-20, 21-20)  
 
 
Poäng SBBK: 
Anton Gaddefors 28, Trey Freeman 20, Lazar Radosavljevic 10, Dino Pita 8, Martin Pahlmblad 6, Jonathan Person 6 och Galin Smith 5. 
 
Poäng Luleå: 
Bryce Douvier 27, Tavarius Shine 19, De´Riante Jenkins 15, Adam Rönnqvist 11, Jonatan Arvidsson 9 och Alexander Yemane 3. 
   
  

Relaterade nyheter

 • Ny spelare signad!

  Skrivet 2022-08-08

  SBBK kan idag presentera den amerikanske 202 cm långe centern Stephen Ugochukwu, som precis skrivit under ett 1-årsavtal med klubben.

  Läs mer
 • Ny pointguard klar!

  Skrivet 2022-07-23

  SBBK kan idag presentera den amerikanske 24-årige pointguarden Walter Kelser, som skrivit ett års avtal med SBBK:s herrlag.

  Läs mer
 • Theo Kermoury klar för SBBK

  Skrivet 2022-06-22

  Södertälje Basketbollklubb har kommit överens med Theo Kermoury, yngre bror till SBBK Herrs William Kermoury, om ett 4-årsavtal.

  Läs mer
SBBK Herrlaget