SBBK chanslöst mot Luleå

Torsdag 4 november 2021

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström
Damlaget hade som väntat inget att hämta mot serieledarna Luleå och fick dessutom rejält med stryk - 40-96. 
 
Det var ett vingklippt SBBK som kom till spel mot obesegrade serieledaren Luleå. Chanelle Molina är skadad och både Aliyah Jeune och Janice Monakana har ju lämnat laget. Nyförvärvet Kristina Arsenic kommer inte förrän i morgon, fredag. 
 
Mot detta ställde Luleå två starka importer och tre svenska landslagsspelare. SBBK har bara en, Matilda Claesson. Men Luleå har ju fyra stycken, men Allis Nyström fanns inte med och det gjorde inte heller Jenny Södersten eller Sandra Hedlund. 
 
SBBK var bra med i inledningen och ledde faktiskt med 9-6, men den glädjen varade inte länge. När det fortfarande var match klev importerna McCarty-Williams och Goss fram och visade vägen i ett 12-2 ryck i den andra perioden.   
 
Andra halvlek blev en mardröm för hemmalaget, som förlorade den med hela 58-15. 
 
Efter matchen mot Visby sade coach Jesper Sundberg att det skulle bli tufft för Ellen Åström med Luleås bollpress, men det blev tufft för hela laget och 29 turn-over talar ju sitt tydliga språk.  
 
Landslagsuttagna Fanny Wadling hade en sanlös tredje quarter, där hon gjorde 15 av sina 22 poäng. Hos SBBK hade Ellen, Matilda och Edessa nio var. 
 
Josefine Enander fick lite speltid ikväll.  
 
Luleå har nu 7-0, medan SBBK har 0-7. 
 
 
Coach Jesper Sundberg efter matchen: 
 
- Luleå var bra, med hög bollpress och de är säkert nöjda med sin försvarsinsats. Jag begärde mycket av guards, att hantera pressen, skapa övertag och sen spela det övertaget. Det är tufft och det visste jag, både fysiskt och mentalt, det är ingen lätt situation för någon. I första halvlek fick vi ork av att vi kan komma närmare, men i andra blev det jobbigt när de går ifrån och det är tråkigt när det blir så, säger Sundberg.  
 
Hur är det då som coach att möta serieledarna Luleå med ett lag utan importer ?
 
- Jag ser det som en kul utmaning, jag vet ju att det kommer att bli tufft för tjejerna som får gå tunga minuter. Men det är vad det är och vi försöker att göra en bra prestation, säger Sundberg. 
 
 
I korthet: 
 
SBBK startade med Åström, Claesson, Rosendal, Andersson och Noyan. 
 
 
Efter halva den första perioden var ställinigen 6-6 och då sköt Ida Andersson SBBK till ledningen med en trea. Ellen Åström hade gjort de fyra första och Anna Dahl haft ett bra inhopp med två poäng och tre returer. Men vid underläge 6-9 tyckte Luleås lagkapten Ellen Nyström att det fick räcka och gjorde själv fem raka poäng.. Ellen gjorde sina sjätte, men Felicia Ponturo gjorde sex raka och Luleå kunde vinna den första med 19-11. SBBK hade redan nio turn-over. 
 
Fanny Wadling öppnade q2 med en trea, men Ida Andersson satte sin andra trea och Edessa Noyan kom med en lay-up. Då tog importerna över matchbilden. Brooke McCarty-Wiliams och Bria Goss såg till att Luleå gjorde 12-2 och där var det bara Matilda Claesson som gjort poäng för hemmalaget. Med 2.05 kvar av halvleken drog Ellen sin andra offensiva foul, som var nummer tre och det öppnade för Emilia Englund att sätta en floater. Edessa Noyan avslutade produktionen i den första halvleken och då skrevs periodsiffrorna 14-19. 
SBBK sköt 47% mot 40 och hade 21-19 i returer, men också hela 17 turn-over, mot Luleås fyra. McCarty-Williiams poängbäst med 10, Ida och Ellen hade båda sex för SBBK. 
 
Ställningen i halvtid: 38-25 för Luleå 
 
Fanny Wadling sköt i en trea direkt, nu också och det här kom att bli hennes period, även om Matilda Claesson svarade på den där första trean. Med det kom fler från Fanny och i q3 stod hon för hela 15 poäng. Perioden var ett elände för SBBK, som släppte in 20 poäng på drygt fyra minuter. Raset fortsatte trots att coach Jesper Sundberg försökte med time-out och mot slutet kom Sofia Hägg in och gjorde åtta raka poäng, med två treor. Hägg som ju haft Täljehallen som sin hemmahall. Edessa Noyan fick i alla fall avsluta denna skräckperiod, som slutade 12-38 och ställningen var då 37-76 inför avslutningen. 
 
Luleå gjorde 8-0 direkt, genom två treor av Eira Borgh och två straffar av Ponturo. Q4 kom att sluta 3-20 och det var bara Edessa Noyan som lyckades med ett spelmål och det kom med fem sekunder kvar av matchen. Den tredje poängen hade Anna Dahl skjutit i på ett straffkast. 
SBBK hade tappat till 29% mot 49  för Luleå som också tagit över returerna och slutade på 42-36. Den statistik som SBBK toppade var dessvärre turn-over - hela 29 stycken, mot åtta. 
 
Slutresultat: 
SBBK-Luleå 40-96
(11-19, 14-19, 12-38, 3-20)  
 
Poäng SBBK: 
Ellen Åström 9, Matilda Claesson 9, Edessa Noyan 9, Ida Andersson 8, Anna Dahl 3 och Emilia Englund 2. 
 
Poäng Luleå: 
Fanny Wadling 22, Brooke McCarty-Williams 18, Felicia Ponturo 13, Josefin Vesterberg 10, Bria Goss 10, Ellen Nyström 9, Sofia Hägg 8 och Eira Borgh 6.  

Relaterade nyheter

SBBK Damlaget