SBBK arbetar vidare för en inkluderande miljö

Måndag 22 februari 2021

I efterdyningarna av det som en spelare i SBBK:s herrlag uttryckte i en intervju nyligen har vi de senaste veckorna jobbat intensivt för att säkerställa att vi både på kort och lång sikt kan erbjuda en inkluderande miljö där alla känner sig trygga och välkomna. Vi har full förståelse för att uttalandet har sårat och upprört människor och vi tar frågan på stort allvar.
 
Södertälje Basketbollklubb ska alltid vara en klubb med en verksamhet som bidrar till inkludering och som aktivt arbetar med att motverka all form av diskriminering. 

När Viktor Gaddefors i en intervju i LT uttryckte sig med rasistiska stereotyper gjorde han ett övertramp som representant för SBBK. 

SBBK tror inte att en avstängning eller liknande påföljd är rätt åtgärd, utan vore endast en symbolisk ”quick fix”. Vi tror istället på utbildning och ett långsiktigt förebyggande arbete. 

SBBK har sedan i höstas påbörjat en översyn av den nuvarande värdegrunden och implementeringen av den inklusive en utbildningsplan kommer att införas i samband med nästa säsongsstart. Sedan uttalandet har detta arbete intensifierats både i det korta och i det längre perspektivet. På kort sikt handlar det om att vi direkt ska höja kunskapsnivån och medvetenheten i hela vår organisation, till exempel genom:  

 • Utbildningsträffar kring rasism för våra representationslag under ledning av extern professionell handledning. Något som redan påbörjats 
 • Utbildning för alla coacher i föreningen
 • Samtal och utbildning i alla våra ungdomslag 
 • Fördjupat samarbete med vår samarbetspartner Juventas ungdomsjour 

På lång sikt kommer frågor rörande rasism men även annan typ av diskriminering att få större fokus och utrymme i vårt övergripande värdegrundsarbete. I det ingår inte bara arbete med kunskaps- och utbildningsinsatser utan också att skapa strukturer som får effekt i praktiken.

Södertälje Basketbollklubbs styrelse 

Kontaktperson:
Johan Strömwall, klubbdirektör SBBK
+46 70 767 77 94, johan.stromwall@sbbk.se

Relaterade nyheter

 • Skalhuset.se

  Skrivet 2022-09-13

  SBBK kan stolt meddela att Skalhuset.se har förlängt sitt partnerskap med klubben som officiell partner.

  Läs mer
 • Fler bilder

  SBBK golfen i Trosa är avgjord.

  Skrivet 2022-09-12

  I blåsigt men vackert väder avgjordes i fredags SBBK golfen på Trosa golfklubb. Över 30 spelare och sponsorer tillsammans med en del andra SBBK:are hade en mycket trevlig dag.

  Läs mer
 • SBBK Golfen 2022

  Skrivet 2022-08-23

  Nu är det hög tid att anmäla sig till SBBK-golfen den 9:e september om du inte redan gjort det!! Deadline för anmälan är den 26:e augusti!

  Läs mer
SBBK