Säsongen över efter knapp förlust

Lördag 29 maj 2021

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström

Den fjärde matchen mellan SBBK och Norrköping Dolphins blev betydligt jämnare än de tidigare, men efter några sista skälvande slutminuter kunde Dolphins titulera sig som svenska mästare säsongen 20/21 med slutresultatet 91-86. Poängbäst blev ligans bäste forward och MVP, Viktor Gaddefors, 31, och i Dolphins Philip Carr, 28. Den förre SBBK-spelaren Adam Ramstedt bidrog med en double-double: 14/14. 

 

– Det känns lite annorlunda jämfört mot hur det har känts de andra två gångerna jag har förlorat i finalen. Man kan finna sig själv i den resan de gör och blir nästan lite nostalgisk, för man kommer ihåg när man själv var 20, 22 och gjorde den här resan med laget och hade sånt här breakout-år och liksom var en del av när man vann. Så man kan ändå glädjas i deras glädje. Det hade jag kanske inte kunnat göra för tio, tolv år sen, sade SBBK:s lagkapten Martin Pahlmblad och fortsatte: 

 

– Sen så är det ganska stor sorg att detta inte representerade vårt lag riktigt. Vi hade en jättebra säsong och de första tre matcherna så är vi inte det laget. Det kanske låter som en ursäkt, men lagkemin fallerade helt av anledningar jag inte riktigt känner till, men den gjorde det och vi lyckades hitta den i fjärde matchen. Om vi hade haft det de första tre matcherna så tror jag att vi hade knipit i alla fall en och det hade sett annorlunda ut. 

 

Matchens första timeout kom halvvägs in i q1 efter att Kamau Stokes utökat hemmalagets ledning till 17-11. Terry Larrier hamnade på bänken efter två tidiga fouls och strax efter timeouten fick Trevin Parks sin tredje. Gästerna hittade lite rytm och minskade underläget till 30-31 inför q2.

 

Viktor Gaddefors och Carr ledde sina respektive lag poängmässigt sett genom hela matchen. Halvvägs in i q2 övertog SBBK ledningen för första gången i matchen, men quartern blev jämn och skulle innehålla flera ledningsbyten, liksom matchen i sin helhet. I halvtid var ställningen 47-51. 

 

– Först och främst måste jag gratulera Norrköping, de slår oss 4-0 och de är starkare. Vi kan prata om vi kommer upp i nivå eller vad det är, men de var bättre än oss. Sen måste jag säga att hur vi förlorar i dag – det kan jag ta. Om vi hade förlorat som vi gjorde i de andra matcherna, då vet jag inte vad jag hade gjort, det var stor frustration. Men så här tycker jag ändå man kan gå ut, alla grabbar kämpar och visar fantastisk karaktär till slutet, sade SBBK:s headcoach Ludde Degernäs. 

 

I q3 var SBBK:s ledning som mest uppe i tio poäng, bland annat genom fin bollrörelse och bra försvar, men inför q4 var den nere i fyra poäng. Anton Gaddefors hittade rytmen och bidrog med attacker och fint trepoängsskytte. Att Tim Schüberg fick sin fjärde foul strax innan quarterns slut var naturligtvis besvärande för hemmalaget och Schüberg själv hade svårt att dölja sin frustration. 

 

Den fjärde quartern blev mycket jämn och oviss. Flera SBBK-spelare drogs med foulproblem och när 3:37 minuter återstod fick Samuel Berkelund sin femte. Matchen hade mycket väl kunnat sluta i bortalagets favör, men Norrköping höll huvudet kallt och fick sitt SM-guld, välförtjänt efter att successivt ha spelat ihop sig under säsongen, enligt Pahlmblad:

 

– Det är kul att se ett lag som kanske jag inte hade jättestor respekt för i början av säsongen om jag ska vara ärlig. De har vuxit och alla har funnit sina roller och hittat lagkemin och de spelar väldigt fritt och alla har väldigt stort självförtroende, det märker man. Imponerad av Norrköping, de förtjänar guldet, det kan man inte ta ifrån dem.  

 

– Men man hoppas ju nu att de behåller en stor del av laget och vi stannar och möter dem nästa år och kanske får lite revansch. Jag ska försöka få ett kontrakt och jag hoppas att alla andra får ett kontrakt och sen så är det sommarlov och sen så spelar vi nästa år.  

 

Även Degernäs blickar redan framåt mot kommande säsong: 

 

– Jag har ett år kvar på kontraktet och jag är inne på det här för att vinna. Det är självklart att jag kommer att vara besviken i kväll att vi kom bara tvåa, när man är coach i Södertälje vill man alltid gå för SM-guld. Ibland blir det SM-guld, ibland inte, men målsättningen är alltid – och det är mitt driv – att vinna och samla ihop ett så bra lag som möjligt till nästa säsong.

 

– Sen måste jag bara tacka alla SBBK-fans, SBBK family. Det är jag stolt över, vi har hållt ihop det tillsammans och det ger mig energi att fortsätta, jobba sena nätter. Jag har ju varit borta från min fru och mina barn. Det ser jag verkligen fram emot: umgås med mina två huliganer och min underbara fru där hemma och ge henne tid, för hon drar ett stort lass under hela året. Min klippa – det är Stina. 

 

SBL Herr, final 4:7, Norrköping Dolphins – SBBK 91-86

(31-30), 16-21), (19-18), (25-16)

 

Poäng i Norrköping: Philip Carr 28, Kamau Stokes 18, Terry Larrier 15, Adam Ramstedt 14, Felix Terins 6, Tim Schüberg 5, Hampus Åhlin 5

 

Poäng i SBBK: Viktor Gaddefors 31, Anton Gaddefors 21, Martin Pahlmblad 11, Dino Pita 11, Samuel Berkelund 6, Trevin Parks 4, Lazar Radosavljevic 2 

 

Länk till statistiken: https://fibalivestats.dcd.shared.geniussports.com/u/SBBF/1883124/bs.html


Lina Agnemar

Relaterade nyheter

 • Ny spelare signad!

  Skrivet 2022-08-08

  SBBK kan idag presentera den amerikanske 202 cm långe centern Stephen Ugochukwu, som precis skrivit under ett 1-årsavtal med klubben.

  Läs mer
 • Ny pointguard klar!

  Skrivet 2022-07-23

  SBBK kan idag presentera den amerikanske 24-årige pointguarden Walter Kelser, som skrivit ett års avtal med SBBK:s herrlag.

  Läs mer
 • Theo Kermoury klar för SBBK

  Skrivet 2022-06-22

  Södertälje Basketbollklubb har kommit överens med Theo Kermoury, yngre bror till SBBK Herrs William Kermoury, om ett 4-årsavtal.

  Läs mer
SBBK Herrlaget