Revanschchans mot formstarkt Luleå

Måndag 31 januari 2022

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström

I morgon väntar en spännande match mellan SBBK och BC Luleå, som möts för tredje gången den här säsongen. SBBK behöver vinna för att undvika att Luleå, som har vunnit lagens tidigare två möten, skaffar sig inbördes. Dessutom skiljer endast fyra poäng i tabellen mellan trean Luleå och fyran SBBK, som har en match mindre spelad.

Luleå hade en ojämn start på säsongen, bland annat till följd av skador, men har successivt hittat stabiliteten och hade en fin svit på åtta raka segrar innan förlustmatchen mot Norrköping Dolphins i mitten av januari. Därefter väntade ett par veckors oplanerat matchuppehåll på grund av covidfall för Luleå, som i lördags besegrade Köping Stars med 96-76.

Tre viktiga spelare är amerikanerna Bryce Douvier, De’Riante Jenkins och Tavarius Shine, som alla snittar över 16 poäng per match. Till det kan läggas den rutinerade spelfördelaren Adam Rönnqvist och före detta SBBK-spelaren Andrew Smith, som tillför mycket längd och atletism i insideområdet.

– Luleå har haft en väldigt fin streak och visat att de är ett av topplagen i ligan. Stora hot i Jenkins, Rönnqvist och Douvier, en väldigt stark förstafemma. Sen tror jag att om vi följer game plan och fortsätter med vårat spel som vi håller på att utveckla så tycker jag om våra chanser inför tisdagen. Det är min känsla och jag tror att vi har några växlar till att lägga i och det är viktigt nu att vi försöker få in en växel till för att vara med och fajtas mot topplagen. Det är en viktig match på tisdag, säger SBBK:s head coach Ludwig Degernäs.

SBBK kommer till spel med två raka segrar i bagaget, mot Jämtland Basket och Umeå BSKT. Laget skulle ha mött Norrköping på bortaplan den 26 januari, men matchen flyttades på grund av covidfall i Norrköping. Nyförvärvet Leonard Halling-Ibo kommer inte att premiärspela mot Luleå. Sedan kommer också en annan spelare i laget stå över matchen på grund av sjukdom, enligt Degernäs:

– Vi har en coronasmitta i laget och den spelaren kommer missa matchen i morgon, men matchen kommer att spelas. Leo är inte heller spelklar ännu till matchen. Folk undrar lite när han får spela och nästa match är på fredag (hemma mot Köping Stars), då debuterar han. Matchen som blev covidinställd (mot Norrköping 26 januari) har inte fått ett nytt datum ännu.

En spelare som har kommit in bra i laget på flera plan är guarden Nick Griffins ersättare James Herman Freeman III och Degernäs tror att det finns mer att hämta, både i honom och i laget som helhet:

– ”Trey” har kommit in jättebra i laget, inte bara som spelare utan som person och gett oss energi och även kvalitet så klart. Han är en viktig spelare för oss tillsammans med många andra. Jag är väldigt nöjd med Trey och jag fortsätter att tro att han har en växel till att lägga i. Det är en bra kille, hungrig och verkligen vill och ser det här som en jättebra chans. Det har gett oss en annan stabilitet i vårat spel, men ändå så tror jag att vi har en växel till, på våren här måste vi ha den mentaliteten att spela för att vinna varje match.

– Jag ser fram emot att få spela, nu blev ju matchen mot Norrköping inställd, vi ska se till att komma laddade till matchen. Det är alltid nåt speciellt här nu när våren börjar komma, solen börjar komma fram, man börjar känna att det kommer närmare och närmare slutspel och det är en fin känsla man har i kroppen. Vi som har hållit på ett bra tag vet att det är nu det kommer avgöras och att vara med på den här resan med den här gruppen är väldigt inspirerande. Jag känner att spelarna har en väldigt fin attityd och mentalitet och det måste vi fortsätta spinna vidare på, säger han och lyfter som positiv jämförelse det svenska handbollslandslaget (herrar), som tog EM-guld i går kväll genom att besegra Spanien med 27-26:

– Sen måste man också säga att vad man blir imponerad av handbollslaget. Det är en jättefin grupp av spelare och sen (Jim) Gottfridsson, vilken ledare! Det är grymt. Och (Andreas) Palicka, vilken game winner alltså. Det där är för mig, hur man som lag och grupp verkligen kämpar för varann. Jag är djupt imponerad, när man håller på med det här coachyrket är det inget man riktigt kan ta för givet. 

Uppkast 19:04 tisdag 1 februari i Täljehallen. Matchen kan även hyras på: Södertälje BBK - BC Luleå (sblplay.se)

OBS! Med anledning av FHM:s nya riktlinjer kring krav på uppvisande av vaccinbevis för de som är 18 år och äldre i samband med sammankomster med fler än 100 personer gäller följande information:

I och med att det nya kravet startar att gälla från med 1 december, kommer Södertälje BBK fr o m den 5 december att införa krav på att publik och funktionärer uppvisar giltigt Covidbevis tillsammans med id-handling, för att kunna vistas i Sporthallen i samband med ligamatch!

Du kan enkelt ladda ner ett vaccinationsbevis på: http://www.covidbevis.se 

Är du inte fullvaccinerad mot Covid-19 eller inte kan uppvisa vaccinationsbevis vid entrén kommer vi tyvärr att neka inträde. På matchdagen ber vi att ni kommer i god tid då det vid insläpp kan ta lite längre tid än vanligt, samt att ni har Covidbeviset + id-handlingar tillgängligt när det blir er tur i inträdeskassan. Vi hoppas att alla respekterar och tillämpar detta då vi alla vill fortsätta kunna se vårt favoritlag i Täljehallen. 


Lina Agnemar 

Relaterade nyheter

 • Ny spelare signad!

  Skrivet 2022-08-08

  SBBK kan idag presentera den amerikanske 202 cm långe centern Stephen Ugochukwu, som precis skrivit under ett 1-årsavtal med klubben.

  Läs mer
 • Ny pointguard klar!

  Skrivet 2022-07-23

  SBBK kan idag presentera den amerikanske 24-årige pointguarden Walter Kelser, som skrivit ett års avtal med SBBK:s herrlag.

  Läs mer
 • Theo Kermoury klar för SBBK

  Skrivet 2022-06-22

  Södertälje Basketbollklubb har kommit överens med Theo Kermoury, yngre bror till SBBK Herrs William Kermoury, om ett 4-årsavtal.

  Läs mer
SBBK Herrlaget