Revanschchans mot Dolphins

Fredag 22 januari 2021

Matilda Claesson var en av få SBBK-spelare som gjorde över tio poäng mot Norrköping senast. Foto: Anna Forsström
Matilda Claesson var en av få SBBK-spelare som gjorde över tio poäng mot Norrköping senast. Foto: Anna Forsström

Spelschemat i SBL är späckat för tillfället och för SBBK:s del innebär det hemmamatch mot Norrköping Dolphins på söndag, efter onsdagens bortaseger mot Helsingborg BBK, sedan match mot Mark Basket på onsdag igen. Dolphins å sin sida spelade hemma mot A3 igår i en rysare som slutade 73-74 där hemmalaget hade flera möjligheter att utjämna i slutsekunderna.

– Umeå hade ett litet grepp om matchen, men Norrköping är starka och kom tillbaks i varje period. Tre chanser att sätta den i sista sekunden, sade SBBK:s headcoach Joakim Lantto om motståndet som väntar på söndag.

Norrköping har haft en bra säsong och ligger på femte plats i tabellen precis ovanför SBBK – dock med två fler matcher spelade. Förstafemman består av Rakel Gyberg Engdahl, importerna Erika Lyndsee Davenport, Camille Kathleen Zimmerman och Chanelle Cabanting Molina samt kuggen i laget, Lovisa Hjern.

– Det är ett strukturerat lag, med coach Kevin Taylor Lundgren i spetsen. De spelar väldigt mogen basket, letar väldigt ofta efter motståndarnas svagheter och försöker attackera det, så det är deras styrka. Sedan har de ett bra guardpar: Lovisa Hjern och Chanelle Molinas som är två riktigt bra guards, och sen en stor bjässe under korgarna i Davenport. Sen får man inte glömma Zimmerman som gör lite i det tysta. De har tre riktigt bra importer och sen har de svenska spelare som kompletterar laget väldigt bra, fortsätter Lantto.

SBBK och Dolphins har mötts en gång tidigare under säsongen i slutet av november i Stadium Arena i Norrköping. Då vann hemmalaget stort med hela 95-65, ett resultat som Lantto hoppas kunna förbättra avsevärt:

– Trepoängarna måste vi ha koll på sen förra gången, de satte ju 17 av 31, så vi behöver förändra lite i vårt försvarstänk, hur vi möter dem och stoppar upp det på ett bra sätt. Sen tycker jag defensivt att vi kontrollerade returtagningen bra förra gången och det ska vi ta med oss. Och sen behöver vi titta anfallsmässigt på hur vi får fler involverade. Det var bara Shawnté (Goff), Matilda (Claesson) och Cass (Brown) som gjorde tio poäng eller mer, sen var det bara Edessa (Noyan) som gjorde sex, sen inga andra som scorade.

Sedan SBBK:s förra möte med Dolphins har en nygammal spelare tillkommit: Dara Taylor, som spelade sin premiärmatch i SBL för säsongen mot Helsingborg BBK i onsdags.

– Dara kommer kunna skapa lite mer och hjälpa laget på det sättet och deras guards så att vi inte backar av för mycket och ger dem för mycket yta. Och det tycker jag vi ska försöka utnyttja, sen är hon inte riktigt i matchform än, men med mer matcher i benen så kanske hon börjar komma närmare det.

Ytterligare en spelare som är på väg att göra comeback är Mikaela Gustafsson, men söndag är inte aktuellt som det ser ut, enligt Lantto:

– Det är svårt att säga, vi har inte sagt ett datum. Vi har förhoppningar på Mark i nästa vecka eller efter landslagsuppehållet mot Umeå, men det är alltid svårt att säga. Det kommer vara mycket upp till henne när hon känner sig redo, vi kommer inte stressa fram en match bara för att.  

Matchstart i Täljehallen klockan 16 på söndag. Tyvärr råder fortsatt begränsning på åtta personer i publiken, men matchen visas på Södertälje Basketbollklubb - Norrköpings Basketbollförening - Södertälje BBK Dam (solidsport.com)


Lina Agnemar

Relaterade nyheter

SBBK Damlaget