Returmatch mot Högsbo på söndag

Fredag 8 januari 2021

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström

På söndag har det äntligen blivit dags för SBBK att inleda andra halvan av säsongen, när Högsbo Basket gästar Täljehallen. SBBK har med fyra vinster och sex förluster hamnat på en åttondeplats i den haltande tabellen, precis ovanför slutspelsstrecket. Högsbo däremot, har bara förlorat tre av elva matcher och ligger på tredje plats. Lagen har mötts en gång tidigare under säsongen, i början av november, då Högsbo vann stort med 94-60.

Sist SBBK spelade var den 17 december och mötte då serieledaren Alvik BBK på bortaplan i en match som slutade 77-57 till Alvik. Tre dagar senare blev hemmamatchen mot IK Eos uppskjuten, på grund av risk för smittspridning av Covid-19 och därmed infann sig jul- och nyårsuppehållet lite snabbare än planerat. 

– På ett sätt tycker spelarna det är skönt att få ett brejk mitt i säsongen, sen handlar det ju om att snabbt komma tillbaka i matchrytmen igen och det är det vi tampas med nu. Nu väntar fem matcher på två och en halv vecka, men det gillar spelarna oftast, säger SBBK:s headcoach Joakim Lantto och fortsätter om förberedelserna inför matchen mot Högsbo:

– Vi har tittat på vad vi gjorde bra mot Alvik och bygger vidare på det. Sen defensivt så fortsätter vi jobba med de detaljer vi behöver. Högsbo, det gick inte så bra när vi var nere i Göteborg och spelade senast mot dem. De spelade ganska mycket zon och vi får försöka göra oss bättre förberedda, de skulle kunna göra det igen. Det är det vi har tittat lite extra på. De har ju två riktigt tunga pjäser: (Alexis) Hyder och (Kourtni) Perry, väldigt starka under korgarna.

Tongivande spelare i Högsbo är förutom nämnda Hyder och Perry framför allt Ida Fredrikson, Louise Noaksson och Cassandra Nofuente, som alla ingår i förstafemman och som står för större delen av produktionen. En av lagets styrkor är insidespelet, men även skyttet utifrån.

Positivt för SBBK är att Amanda Kantzy gjorde comeback för några matcher sedan. Kantzy har snabbt kommit upp till en bra nivå igen, vilket hon visade i de senaste två matcherna mot Visby Ladies och Alvik.

– Vi får mer rotation på de större, mer erfarenhet. Nu har hon ju kunnat träna bra under julledigheten och börjar närma sitt normala jag och det känns bra. Hon gjorde comeback mot A3 och det var en sån ”komma igång-match”, helt okej. Men sen där mot Visby bra match och Alvik också, skönt att komma igång, man tappar ju lite matchrytm när man är borta så där. Den är lite stel, handen, men skadan är läkt, allting är bra och hon kan köra utan sitt skydd. Så det är bara positivt, berättar Lantto och säger att båda lagens trupper verkar vara näst intill intakta inför matchen:

– Emilia Englund har varit sjuk sen mellandagarna, men det är en vanlig förkylning bara. Annars är alla friska i SBBK. Högsbos Cassandra Nofuente gjorde illa knäet mot Wetterbygden, så hon är väl lite dag till dag. Hon skulle kunna spela men kanske inte spelar, men förutom det ska alla vara tillbaka. Elin Johansson är tillbaka efter sitt långa uppehåll med Corona, så det ger dem lite mer rotation på de stora positionerna.

Högsbo spelade sin sista match den 28 december och har därmed inte haft ett lika långt speluppehåll som SBBK, vilket kan vara en fördel i sammanhanget. SBBK har å sin sida haft lite mer tid för vila och förberedelse, dessutom med ytterligare en spelare i rotationen. Med dessa förutsättningar inleds den andra delen av säsongen för de båda lagen i söndagens möte.

Matchen börjar klockan 16 och kan ses på https://solidsport.com/sodertaljebbk-dam/games/g/6kdgo706 för 59 kronor. 


Av: Lina Agnemar

Relaterade nyheter

SBBK Damlaget