Ny match, nya möjligheter

Onsdag 5 april 2017

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström

Det blev ingen bortaseger för Södertälje Kings, som blev förbisprunget av Jämtland Basket i slutskedet och förlorade med knappa 81-82 i den andra kvartsfinalmatchen i går. Därmed är ställningen utjämnad till 1-1 inför morgondagens hemmamatch, som är den tredje i serien och som oavsett resultat kommer att efterföljas av ytterligare minst en. Att matchen innehöll 23 ledningsbyten och 14 gånger oavgjort är talande för dess karaktär, men likväl förvaltade Jämtland bollen bättre i slutsekunderna och förtjänade att vinna. En stor del i det har Jabril Durham, som är kuggen i anfallsspelet och dessutom vet hur man pressar sin motståndare till anfallsmässiga misstag.

 

I den senaste matchen gav Jämtlands defensiva press inte lika bra utdelning som i den första, mycket tack vare att Kings drog upp tempot på bakplan och att fler än bara guarderna var involverade i att lösa situationerna som uppstod där. När Thomas Massamba hamnade i foulproblem steppade Valter Lindström upp och gjorde en bra insats i rollen som spelfördelare. 

Jämtlands atletism och styrka är en utmaning för Kings, som måste kompensera med smarthet och taktik för att bromsa upp spelare som Dino Cinac och Mike Bruesewitz. Det längdmässiga övertaget bidrog i den första matchen till att Kings vann returtagningen med 13, men i tisdags var det av mindre betydelse. Att Nicholas Spires fick sin fjärde foul redan i den tredje quarternvar en anledning till att skillnaden i antal returer bara blev fyra, men å andra sidan kompenserade Delvon Johnson Spires tid på bänken med en double-double, 14/12.

Om det visar sig att Johnson, som har varit anonym och fått sparsamt med speltid under säsongen, är på väg att hitta formen och självförtroendet kan han komma att få en viktig roll på vägen genom slutspelet. Detsamma gäller Tanel Kurbas, som har höjt sig en nivå under slutspelet och därmed hjälpt till att avlasta de ordinarie aktörerna i laget. 

Den som vinner i morgon skaffar sig 2-1 och därmed kvartens första matchboll, vilket gör matchen extra intressant. Ett frågetecken för Kings är Lazar Radosavljevic, som på grund av skada inte följde med till Östersund i går. Toni Bizaca fick en otäck smäll i huvudet och fick lappas ihop hjälpligt för att kunna slutföra matchen. Förhoppningsvis kommer han att ha återhämtat sig så att han kan sätta fler än de två av sju trepoängare han sänkte senast, vilket för övrigt gäller hela laget, som låg på blygsamma sju av 22. 

Av: Lina Agnemar 

 

 

Relaterade nyheter

SBBK Herrlaget