Ny förlust för SBBK på Gotland

Lördag 30 oktober 2021

Matilda Claesson, landslagsuttagen.
Foto: Anna Forsström
Matilda Claesson, landslagsuttagen. Foto: Anna Forsström
Visby slog ett tappert kämpande decimerat Södertälje med 75-71 och det var Jessica Kellihers 36 poäng som vägde tungt. 
 
SBBK kom till spel utan Chanelle Molina och coach Jesper Sundberg hade då bara åtta spelare att tillgå. Det innebar att Matilda Claesson, nyligen uttagen i landslaget, fick spela 37.19. För Emilia Englund, som tillbringat det mesta av tiden på bänken, blev det här dryga 14 minuter.  
 
Chanelle skadade sig på träning i tisdags och ska till läkaren på måndag och undersökas.  
 
Problemet för SBBK i dagens matcj var att det inte gick att stoppa Jessica Kelliher och det problemet blev större ju längtre matchen gick. Hon hade också bra hjälp av Ace Harrison som liksom Kelliher hade en dubbel dubbel. 
 
Men SBBK jobbade tappert och hade trepoängsskyttet i den första halvleken varit lite bättre, så kunde det ha blivit vinst denna eftermiddag, trots allt. 
 
Cred till SBBK:s tjejer, för det krävdes att Visbys importer spelade i stort sett hela tiden, för att det skulle gå vägen. Kelliher nästan 39 minuter, Ace 37 och en halv och Davion Wingate nästan 36. De där tre svarade tillsammans för 62 av Visbys poäng. 
 
Ellen Åström poängbäst i SBBK:s lag med 18, men Ida Andersson hade 17 och Linnéa Rosendal 15. Edessa Noyan nära en dubbel dubbel med nio poäng och 16 returer. 
 
Detta var den sjätte raka förlusten för SBBK, medan Visby nu har fem raka segrar.  
 
Coach Jesper Sundberg efter matchen: 
 
- Jag tycker vi gör det bra, vi kämpar och försöker. Vi var här för att vinna, men det är förstås svårt med en import borta och så nu saknades en till. Men vi matchar dem bra och vi spelar bra basket. 
 
 Men Jessica Kelliher 36 poäng, säg nåt om henne. 
 
- Hon är fantastisk och hon gör det bra och hon hittar bra positioner. Vi kämpar på - Anna (Dahl)  fick fem foul och Edessa är bara 17 år, det måste man tänka på, säger Sundberg. 
 
Ni hade vittring vid 67-61, med flera trepoänsgförök. Trodde du i det läget på en vändning? 
 
- Ja, vi har spelare som vi värvat för att skjuta treor och vi hamnar i lägen för öppna treor och hade vi satt en av dem, så skiljde det bara en possesion, säger Sundberg. Vi hade ett likande läge vid 57-51 också, men så satte de en trea. (Ace) 
 
Nu väntar Luleå härnäst. 
 
- Vi känner att vi har en uppgående trend och gjorde en bra prestetion, men nu blir det förmodligen utan Chanelle, som skapar mycket för oss. Ellen kommer att få jobba med deras bollpress. Sen får vi träna under landslagsuppehållet, säger Sundberg.  
 
I korthet: 
 
SBBK startade matchen med Claesson, Åström, Noyan, Monakana och Andersson. 
 
Lite skakig inledning från båda lagen, men SBBK-spelarna var pigga i returtagingen och hade ledningen med 10-5, efter att Janice Monakana skjutit i en trea. Men då gjorde Visby 12-0, innan Ellen Åström satte stopp för deras run. Ellen gjorde också den första periodens sista två poäng, som innebar att Visbys ledning var 19-14. 
 
Ida Andersson öppnade den andra med två poäng och Edessa Noyan sköt i en trea och SBBK var då bara två poäng bakom. Men närmare än så kom man inte, Visbys importer Jessica Kelleher, Davion Wingate och Ace Harrison såg till att hemmalaget kunde hålla undan. Harrison hade en dubbel dubbel med tre minuter kvar. För SBBK var det bara Ellen och Edessa som gjorde poäng i slutet. Det var Edessa som spikade pausresultatet, som innebar att Visby vann q2 med 14-13. Visby sköt 40% mot 28 för SBBK och det var på treorna det var skralt, för på 16 försök var det bara Monakana och Noyan som sänkte. Jessica Kelliher poängbäst med 13, men Ellen hade gjort 12. Både Harrison och Kelliher spelade hela halvleken, alltså 20 minuter. 
 
Ställningen i halvtid 33-27 för Visby 
 
Ellen Åström gjorde de första två i andra halvlek, men eftersom ingen kunde stoppa Jessica Kelliher så växte avståndet. Med 6.12 kvar sköt Matilda Claesson i sina första poäng och det var en trea, som följdes av ännu en, strax därpå. Med 27 poäng på kontot och med klar visbyledning, fick Kelliher vila med 1.16 kvar. Det höll på att gå riktigt illa, därför att då vaknade Linne'a Rosendal och sköt i en trea och provade också för två, men misslyckades. Men det där trean skulle innebära besvär för Visby. Visby vann q3 med 20-16 och hade 53-43 inför avslutningen. 
 
Matilda Claesson inledde och Linnéa bidrog med två raka treor och då var ställningen 57-51 och time-out Visby förstås. Kelliher gick ut och levererade direkt, men nu var SBBK med i matchen, förutom att ingen kunde stoppa Kelliher. Men treor från Ida och Linnéa gjorde ställningen 67-61 och då sköt Ida för tre två gånger och strax efter sköt Linnéa en trea, men inget av skotten satt. Både Linnéa och Ida sköt i var sin trea till, men då räckte det ändå inte. Jessica Kelliher fick spika slutresultatet 75-71 från straflinjen och det var hennes 36:e poäng. SBBK vann q4 med 28-22.
Visby sköt 42% mot 32, men SBBK förbättrade sina treor i den andra halvleken och slutade på 11/35. Visby tog 48 returer mot 45. 
 
Slutresultat: 
Visby-SBBK 75-71 
(19-14, 14-13, 20-16, 22-28) 
 
Poäng SBBK: 
Ellen Åström 18, Ida Andersson 17, Linnéa Rosendal 15, Edessa Noyan 9, Matilda Claesson 8, Janice Monakana 3 och Anna Dahl 1. 
 

Poäng Visby:
Jessica Kelleher 36, Ace Harrison 15, Davion Wingate 11, Regina Aguilera 8, Helin Agnig 3 och Amanda Ogodugha 2.  
  
   

Relaterade nyheter

SBBK Damlaget