Äntligen SBL igen

Fredag 2 oktober 2020

Foto: Anna Zindranna Forsström
Foto: Anna Zindranna Forsström
Damerna först när det gäller de högsta serierna i basket. SBBK:s damlag spelar sin premiärmatch redan på lördag, den 3:e oktober, på bortaplan mot Uppsala. Herrarna får vänta med sin första match till den 20:e.
 
Det är mycket nytt kring damlaget den här säsongen. Borta är namnet Telge och Joakim Lantto har tagit över som head coach, då Viktor Bengtsson är pappaledig. Och så saknas två riktiga SBBK-profiler, då Ellen Åström flyttat till Alvik och Mikaela Gustafsson måste operera den stressfraktur hon fick under den förra säsongen. Och precis som det brukar vara, kommer det nya importspelare.
 
Av de som spelade regelbundet under förra säsongen, är nu bara Sofia Hägg och Elin Lomgren kvar.
 
Shawntee Goff och Cassandra Brown heter importspelarna, från USA respektive Kanada.
 
Superlojala inhopparen, Tilde Ahlin, finns inte att tillgå den här säsongen. Hon är drygt 90 mil bort, då hon ska spela för Luleå. Men istället kommer Matilda Claesson tillbaka och bli nu lagkapten.  
 
Med importerna på plats har resultaten av träningsmatcherna varit lovande, särskilt med tanke på att träningen stördes när det postiva covid 19-testet kom, det som vi skrev om här på sajten.
 
Resultat från träningsmatcherna:  SBBK slog Uppsala med 83-68 och därefter Visby med 82-61, innan det tog stopp mot A3, som vann med 71-69 mot SBBK.
 
Joakim Lantto, ny huvudansvarig, är det något som överraskat dig när det gäller träningsmatchern?
 – Jag tycker vi tagit till oss det vi ska snabbare än jag trodde, med tanke på coronagrejen och misstänka symtom. Vi hittar varandra bra offensivt, säger Lantto.
 
Goff och Brown heter alltså importerna, säg något om dem?
– Två bra importer som kommer med rutin och som är bra lagspelare. Cassandra har ju spelar Euro cup när hon var i Slovakien och Goff är en bra poänggörare.
 
Men räcker det med två importer?
– Jag tycker det, för jag tycker vi har ett komplett lag.
 
Förutom importerna, är det några andra spelare att titta extra på?
 – Matilda Claesson – jag tror många komer att bli överraskade av hur bra hon är. Hon har utvecklats mycket under de senaste två åren i Tyskland. Amanda Kantzy kommer tillbaka från college och det ska bli kul att se vad hon kan göra i svensk basket. Sofia Hägg var ju med under förra säsongen, men hon kommer att ha en större roll som guard och hon gör ju alltid bra jobb i försvar.
 
Ny coach – nytt spel, eller?
– Det blir hyfsat snarlikt, Viktor och jag har ju liknande syn. Ett aggresivt försvar med kontroll och de defensiva returerna ska bli bättre i år. Offensivt ska vi spela snabbt och fritt men med kontroll.
 
Premiären för damlaget spelas alltså kommande lördag – mot Uppsala. SBBK vann alltså träningsmatchen klart, trots ett ganska stort underläge inledningsvis. I den matchen gästspelade Tiffany Brown med Uppsala, men nu heter USA-importen Krstina King och i elfte timmen har centern Zenta Melnika tagits in. Ni kommer kanske ihåg Melnika från A3, då hon blev årets center.
 
Joakim Lantto, vad tar du med dit från den matchen?
 – Hur vi kommer tillbaks i matchen. När vi spelar som vi ska, har vi många hot och är svåra att möta, säger Lantto
 
Vad kommer att krävas nu av ditt lag för vinst ?
 – Vi måste spela vårt spel, som vi gjorde under stora delar av matchen mot A3, då ger vi oss chansen att vinna.
 
Har Uppsala något som kan vara till skada?
 – De spelade ett aggresivt försvar där de gick lite kortare och använde bl a Tina Moen och Amanda Tivenius. Skulle de orka spela så i 40 minuter skulle vi säkert få det svårt. Med Zenta i laget får de tyngd och rutin under korgarna, det är en bra värvning för Uppsala.
 
Till sist, hur viktigt är premiärresultatet för dig som är ny som huvudansvarig?
– Oj, det är ju alltid kul att vinna, så är det ju. Det är väl egentligen bara det, allt annat får vara en bonus.
 

 Text: Kenneth Range
 

Relaterade nyheter

SBBK Damlaget