Nordliga gäster på andra advent

Fredag 4 december 2020

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström

Efter landslagsuppehållet har spelet nu återupptagits i SBL och SBBK Dam har spelat en bortamatch mot Norrköping Dolphins som slutade med en 30-poängsförlust. Laget har nu spelat sju matcher som genererat tre vinster och fyra förluster och en åttondeplats i tabellen. På söndag väntar tufft motstånd i form av A3 Basket Umeå som kommer till Täljehallen. A3 har inlett säsongen starkt med fem vinster av sju spelade matcher vilket innebär en fjärdeplats, där tvåan Luleå Basket och trean Högsbo Basket har lika många vinster och poäng.

När Umeå Basketbollklubb övertog dåvarande KFUM Umeå Comets inför säsongen 2012-2013 byttes namnet till Udominate. Sedan dess har nuvarande A3 konsekvent tillhört topplagen i ligan, så den nuvarande fjärdeplatsen finns det med all säkerhet önskemål om att förbättra. Och med tanke på att många spelare är nya finns det anledning att tro att laget kan prestera på en ännu högre nivå när lagbygget är mer komplett.   

A3:s trupp består av en hel del importer. En viktig spelare både när det gäller produktiviteten och kontinuiteten är tyskan Ama Degbeon, som snittar 15.3 poäng och 11.1 returer (näst bäst i SBL). Degbeon gör sin tredje säsong i A3 och har under den tiden blivit en nyckelspelare i laget. Degbeons landsmaninna, guarden Emma Stach (21.5 poäng per match), har visat sig vara ett värdefullt tillskott och briljerade i hemmapremiären med 38 poäng.

Inför säsongen värvade A3 också den amerikanska pointguarden Janee Thompson från Mark Basket. Thompson snittar 21.9 poäng per match och 6.9 assists (tredje bäst i ligan) och är en tongivande spelare på bakplan. Sedan har den litauiska forwarden Gintare Mazionyte, som spelade i Udominate 2017/18, återvänt till laget. Till kärnan av kontinuitet hör förutom Degbeon bland andra de svenska rollspelarna Cajsa Uhrström och Isabelle Edholm.

SBBK, som liksom A3 har gjort mycket förändringar i truppen, arbetar fortfarande mycket med sitt lagbygge och har inte hittat stabiliteten än. Det visar sig inte minst i försvarsspelet, där motståndarna i flera av SBBK:s förlustmatcher har tillåtits göra kring 100 poäng. Att förlora mot bättre lag är en sak, men att siffrorna rinner iväg en annan, så en del defensiva hål finns uppenbarligen att täppa till. Att fler spelare involveras i spelet och bidrar till produktiviteten är en annan viktig faktor. Förhoppningsvis infinner sig samspelet snart så att SBBK kan visa sin rätta potential och avancera uppåt i tabellen, bort från slutspelsstrecket.

– Det kommer handla om vilket lag som är mest redo för match. Om vi är redo kommer vi kunna fightas. Vi har nycklarna, vi vet vad vi ska göra, nu gäller det bara att vi ska göra det också, säger SBBKs Coach Joakim Lantto.

Uppkast söndag 6/12 16.00 i Täljehallen.

Tyvärr är det ingen publik som tillåts, men matchen sänds live på webben via >>> Solidsport.  


Av: Lina Agnemar

Relaterade nyheter

SBBK Damlaget