Nässjö kvitterade.

Lördag 26 mars 2022

Foto: Anna Forsström.
Foto: Anna Forsström.

Nässjö besegrade SBBK med 77-75 i den andra SM-kvartsfinalen, efter att Craig Lecesne avgjort med en lay-up med sju sekunder kvar. 

Trey Freeman sköt ett sista skott, med 3,8 sekunder kvar, men den gick inte i. 

- Det är ett tufft skott som han sätter på oss och sen hade Trey ett ännu tuffare, från långt håll och jag tycker ändå att han fick iväg ett okey skott, säger coach Ludwig Degernäs.  

Ändå var det nära att Alexander Lindqvist tagit matchen till förlängning, då han sänkte en trea, med 13 sekunder kvar och gjorde ställningen 77-75.   

Matchen var tuff och av blandad kvalité. Lagen bytte ledning från början till slut och båda använde både man-man och zon som försvar. Tempot var lågt, utom en stund i den andra perioden, då Nässjö satte fart på både boll och fötter. 

Lecesne blev matchvinnare, men sett till hela matchen var det Dartaye Ruffin och Wes Alcegaire som bar Nässjö. Ruffin hade 24 poäng och Alcegaire 18, De båda hade också några av matchens snyggaste kombinationer. Cred till nässjöcoachen Joakim Källman, som matchade Craig Lecesne förståndigt, efter att han fått en fjärde foul när det återstod 17 sekunder av den tredje perioden.   

Hos SBBK gjorde Alex, som var poänglös senast, nu 15 poäng och var alltså nära att ta matchen till förlängning. Trey blev nu poängbäst med 17, medan Jaye Crockett hade 16. För första gången på länge blev det ingen dubbel dubbel för honom, då han stannade på sju returer.  Anton Gaddefors stod på tre poäng när den sista perioden startade, men kom igång ordentligt då och gjorde 10 poäng i q4. 

Lazar Radosavljevic spelade nu 14 och en halv minut och det såg ett tag ut som om han bäddat för SBBK-vinst när han gjorde ledningen till 72-68. 

Efter det blev det stor dramatik och så här var det: 

Keenan Gumbs sänkte en trea till 71-72 och med 1.20 kvar fick Trey en offensiv foul, i samband med ett avkast på egen planhalva, Då gjorde Ruffin 73-72 med 41 sekunder kvar och med 15 sekunder kvar gick Lecesne till strafflinjen och satte båda, för 75-72. Nässjö hade chansen att foula, men valde att inte göra det och då fick Alex bollen ute till höger av Martin Pahlmblad och trean gick i. Men det blev ingen förlängning, utan 1-1 i kvartsfinalserien. 

Nässjö sköt 45%, SBBK 46 och båda lagen hade satt sju treor var. Nässjö hade 36 returer mot 35 och SBBK hade 13 turn-over mot Nässjös 10. 

- Det var en tuff match över 40 minuter, vi krigar och det är upp och ner för båda lagen. Det är små saker som avgör att Nässjö kan vinna den här matchen. Det finns små detaljer att titta på och hjälpa grabbarna till nästa match. Nu är det viktigt att ta hand om kropparna, äta och sova och göra allt för att vara 100% till match på måndag. Vi måste vara redo att spela vårt försvar och att sätta våra skott. I en serie med två bra lag är det inte det taktik som avgör utan hur man håller ihop det som grupp och hur man spelar sitt defence och offence, säger coach Degernäs. 

 

Slutresultat, SM-kvartsfinal 2:  

Nässjö Basket-Södertälje BBK 77-75   (1-1 i matchserien)

(19-20, 19-12, 17-20, 22-20) 

 

Poäng SBBK: 

Trey Freeman 17, Jaye Crockett 16, Alexander Lindqvist 15, Anton Gaddefors 13, Lazar Radosavljevic 4, Galin Smith 4, Martin Pahlmblad 3 och Dino Pita 3.  

Poäng Nässjö: 

Dartaye Ruffin 24, Wes Alcegaire 18, Daniel Hansson 13, Keenan Gumbs 10, Craig Lecesne 8, Wiggo Wiberg 2 och Abdou Medjedoub 2.  

   

Relaterade nyheter

 • Ny spelare signad!

  Skrivet 2022-08-08

  SBBK kan idag presentera den amerikanske 202 cm långe centern Stephen Ugochukwu, som precis skrivit under ett 1-årsavtal med klubben.

  Läs mer
 • Ny pointguard klar!

  Skrivet 2022-07-23

  SBBK kan idag presentera den amerikanske 24-årige pointguarden Walter Kelser, som skrivit ett års avtal med SBBK:s herrlag.

  Läs mer
 • Theo Kermoury klar för SBBK

  Skrivet 2022-06-22

  Södertälje Basketbollklubb har kommit överens med Theo Kermoury, yngre bror till SBBK Herrs William Kermoury, om ett 4-årsavtal.

  Läs mer
SBBK Herrlaget