Månadens ledare mars: Roger Bou Faical

Onsdag 7 april 2021

SBBK är en totalklubb med en stark elitsida men även med en stor och bred barn- och ungdomsverksamhet. Det hade inte varit möjligt utan kompetenta och engagerade ledare. För att uppmärksamma dessa fantastiska individer utser vi varje månad en månadens ledare. Månadens ledare i mars är Roger Bou Faical som coachar SBBK F05 EF. 

Hur känns det att ha blivit månandens ledare?

 – Det känns väldigt tacksamt och kul. En bekräftelse på det hårda arbete man lagt ner, säger Roger Bou Faical.

Hur kommer dig sig att du är ledare i SBBK? 

 – Jag spelade i SBBK när jag växte upp och var aktiv som ledare då med. När min äldsta dotter var 9 år (2009) och ville spela basket i Lions i Järna fanns det en liten grupp som saknade ledare. Jan-Lennart tyckte att jag skulle pröva på rollen som ledare igen och sen var jag fast.

Vad är det bästa med att vara ledare?

 – Att kunna dela basketglädjen med andra. Få både barn och familjer att bli engagerrade i sporten och att få spelarna att vilja nå sin fulla kapacitet oavsett vilka mål de har.

Vad ser du som viktigast i din egen roll som ledare?

– Att vara driven. Aldrig ge upp på sig själv eller en spelare. Vara lyhörd och tålmodig och veta att alla gör fel ibland även vi coacher. Alltid ha med roliga moment och planera in vila i perioder. Slutligen för att verkligen nå hela vägen är att verkligen kunna basket på den nivån man lär ut.

 Om du skulle ge några tips till någon som är ny som ledare vilka skulle det vara? 

– Ta hjälp och våga fråga. Var flera coacher på laget och hjälp varandra. Hade aldrig klarat mig utan min mentor och assisterande. Det kommer att vara svårt initialt men det lönar sig och är grymt roligt i längden. Fokusera på en sak i taget och ta reda på vad som är viktigast i den ålder du jobbar med. Vet dina begränsningar.

Om du skulle vilja ge något tips till en spelare som vill bli en riktigt bra basketspelare, vad skulle det vara?

 – Var beredd på att jobba hårt och få med dig minnen för livet. Ha rätt coachgrupp, om coacherna gör sitt jobb rätt så kommer spelarna till träningarna. Kommer spelarna dit och man har bra träningar som utvecklar spelarna så blir de sitt bästa jag. Jag vet att många pratar om SDT (Self Determination Theori), att allt ska komma från individen själv och att de ska jobba stenhårt vid sidan om själva för att nå sina mål. Det är inte dagens verklighet. Idag är barnen extremt vana vid att matas med information 24/7 i korta sekvenser. Basketen kan vara deras avkoppling och tillflykt. Under pandemin nu har det bevisats hur dåligt barn rör på sig på egen hand. Därför måste vi skapa tillfälle (många frivilliga träningar och med olika fokus/variation) och locka in de tills de är så pass bra och trygga i det de gör för att sedan kunna ta eget ansvar.

Hur ser du på SBBK som klubb?
 

  Det är en bra klubb för spelare och har varit med och tagit fram många talangfulla spelare. SBBK har bra turneringar och egna hallar som möjliggör extra träningar. I coachgruppen har jag fått hjälp både från damsidan och killsidan. Det har varit en härlig resa och jag har alltid haft någon att bolla med, grymma kollegor med stor kompetens.
  

Motivering Månadens ledare mars 2021:

 
Roger coachar idag SBBK F05 EF och gör sin fjärde säsong tillsammans med laget.

Roger verkade tidigare som ledare i Järna för Lions F99-00 och Lions F05 och har coachat i totalt 10 säsonger i SBBK.

 

Rogers drivkraft och engagemang för laget har alltid varit tydligt och han har tillsammans med sin assisterande coach David Chauca och lagets basketmentor Benny Johansson utvecklat såväl de individuella spelarna som laget som en helhet. Ett kvitto på lagets utveckling och framgång är att man föregående säsong hade 7 spelare med på listan över Sveriges 25 bästa spelare födda 2005 och att laget under sina fyra år tillsammans vunnit totalt 130 av 136 matcher!


Roger har sedan sin start som tränare alltid haft ett intresse av att utvecklas och har deltagit såväl i intern utbildningsverksamhet i föreningen som stegutbildningar inom basketbollförbundet. Den mest värdefulla kunskapsinhämtningen har dock med stor sannolikhet kommit från den basketerfarenhet och resurs laget och Roger haft i Benny Johansson. Ett värdefullt bollplank och mentor för såväl lagets utveckling som Rogers individuella utveckling som coach.

 

Stort grattis och tack för ditt engagemang Roger!

Tidigare månadens ledare:

Månadens ledare november: Mikael Wahlstedt 

Månadens ledare december: Teresa Garheden
Månadens ledare januari: Pierre Söderman
Månadens ledare februari: Melena Dergham


Rikard Aspegren 

Relaterade nyheter

Breddverksamheten