Månadens ledare februari: Melena Dergham

Torsdag 4 mars 2021

SBBK är en totalklubb med en stark elitsida men även med en stor och bred barn- och ungdomsverksamhet. Det hade inte varit möjligt utan kompetenta och engagerade ledare. För att uppmärksamma dessa fantastiska individer utser vi varje månad en månadens ledare. Februaris månads ledare är Melena Dergham som coachar SBBK Sharks F12 .

 

Hallå där Melena Dergham månadens ledare i SBBK! Hur känns det att ha blivit månadens ledare?

 

– Det känns underbart, lite ofattbart då jag började som ledare när jag var 16 år och endast varit ledare i två år nu. Det har verkligen varit en superrolig och lärorik resa under tidens gång. Jag är så tacksam att jag fick möjligheten till att få vara ledare i SBBK och ännu mer tacksam för att fått blivit utvald till månadens ledare, ser även fram emot nya utmaningar och fortsätta bedriva aktiviteter tillsammans med alla andra härliga personer i SBBK. 

 

Hur kommer dig sig att du är ledare i SBBK?

 

– Jag var spelare i SBBK men sedan så upphörde vårt lag, vilket var väldigt trist då jag inte riktigt kände att jag var klar med basketen. Efter det tog Jeanette Johansson (på SBBK:s kansli) kontakt med mig och sa att de ville satsa mer på unga ledare, så blev jag erbjuden att få börja som ledare och jag tackade ja direkt, eftersom intresset alltid funnits där och jag själv kände att jag absolut inte kunde tacka nej till en sådan möjlighet. Basketen har alltid varit något jag brunnit för och tanken att få dela med mig utav den passionen till andra gjorde mig väldigt glad. 

 

Vad är det bästa med att vara ledare?

 

– Det bästa med att vara ledare är nog att få träffa massa nya människor och att även få se glädje i när barnen har kul på plan. Att få se en bra sammanhållning i ett lag där alla har kul gör mig väldigt glad. Varje gång jag kommer till träningarna och får se alla härliga personligheter, att få lära ut och känna att jag gör något bra för dom gör mig glad. Jag ser många bra saker med att vara ledare men såklart finns det även vissa saker som är svåra men jag ser det endast som nya roliga utmaningar som jag kämpar för. 

 

Vad ser du som viktigast i din egen roll som ledare?

 

– Det är att alla ska känna sig trygga när de kommer till träningarna. Att det inte ska ske någon mobbning, att alla känner sig inkluderande och inte någon frysas utm, det är viktigt för mig. Alla individer förtjänar en trygg plats i laget där de känner tillit till mig som ledare. Jag anser att jobbar mycket med värdegrunden, det ska leda barnen till något bra i livet som de tar med sig in på planen men även utanför. Jag som ledare vill att alla ska komma till mina träningar och känna sig trygga och att de alltid ska finns personer som är inbjudande, så att alla vill vara med och spela. 

 

Om du skulle ge några tips till någon som är ny som ledare vilka skulle det vara?

 

– Tålamod är nog mitt viktigaste tips för en ny ledare. Allt är jobbigt i början när man inte riktigt har hittat rätt teknik och struktur på träningarna men med tiden kommer du få se olika perspektiv och få lära känna spelarna och därav blir den enklare att se hur träningarna ska att läggas upp. Man lär sig mycket med tiden, man får tips från andra ledare och får gå på en massa utbildningar som lär dig en hel del om vad man ska tänka på som ledare. Sedan att våga ta plats och visa din roll som ledare, i början är man väldigt försiktig då allt är väldigt nytt men så småningom när spelarna lärt känna dig och du lärt känna spelarna kommer det kännas som en lättnad att få komma till träningarna. 

 

Hur ser du på SBBK som klubb?

 

– SBBK skulle jag nog säga är väldigt familjär och alla med samma mål att få nya utmaningar och samtidigt ha kul. SBBK är en klubb jag alltid tillhört och haft extremt kul i, alla dess aktiviteter som de har tagit fram där man får träffa och umgås med nya personer är väldigt roligt och man blir som en enda stor familj. Alla personer välkomnas in i SBBK på bästa möjliga sätt för att de ska trivas och känna sig som en del av familjen. Alla personer som är en del utav SBBK vare sig man är ledare eller spelare är underbara tycker jag, alla starka/olika personligheter gör det roligt att få vara ledare och en del av SBBK.

 

Hur har ni i ert lag hanterat corona?

 

– Vårt lag har strikt varit extremt noga och följt folkhälsomyndighetens restriktioner. Inga föräldrar har fått sitta i hallen under träningen gång. Alla kommer friska till träningen utan några symtom på sjukdom. Vi har även sett till så att innan vi kliver in till hallen så ska vi tvätta händerna noga och använda handsprit. Under träningarna har vi försökt att hålla avstånd så mycket som möjligt och tagit bort övningar där det är mycket närkontakt. Jag som ledare anser att det är väldigt viktigt att vi gör det lilla vi kan göra för att minska smittspridningen. Nu till våren när de blir lite varmare ska vi försöka ordna utomhusträningar för att ännu mer minska smittspridningen. 

 

 

Motivering Månadens ledare februari 2021

 

Melena Dergham coachar idag i Sharks F12 och har tidigare även coachat i Rams P08-09.

Hon är en ung ledare som gör sin andra säsong som tränare i SBBK, i en roll där hon visar prov på ansvarskänsla, en tydlig värme och omtanke för barnen och arbetar naturligt med ett transformativt ledarskap.

 

Vi kan se att Melena växer med uppdraget och hittar nya verktyg för att leda en stor grupp barn, som inte alltid gör som tränaren vill eller har planerat för. Ett gott tålamod blir en styrka i ledarskapet, som handlar om att se möjligheter och lösningar och inte problem.

 

Melena har sedan sin start som tränare varit aktiv i att söka ny kunskap och deltagit i många av de utbildningar SBBK erbjudit. Det är tydligt att hon har ett engagemang för ledarskap och tycker om att arbeta med barn.

 

Stort grattis och tack för ditt engagemang Melena!

 

Tidigare månadens ledare:

Månadens ledare november: Mikael Wahlstedt 

Månadens ledare december: Teresa Garheden
Månadens ledare januari: Pierre Söderman


Rikard Aspegren 

Relaterade nyheter

Breddverksamheten