"Luddes grabbar" ännu obesegrade

Lördag 16 oktober 2021

Säsongens fjärde raka vinst kom i Borås där SBBK vann med 84-75, efter en riktig laginsats. Nu väntar toppmöte i Täljehallen på torsdag. 
 
 
Det här var annars en match som började illa med Galin Smith som fick tre foul direkt och Lazar Radosavljevic som tvingades bryta matchen i slutet av den första quartern med fotproblem. (En stukning) 
 
Men laget spelade en riktigt bra anfallsbasket under de första fem minuterna och tog dessutom matchens första sju returer, så det var ett laddat SBBK denna kväll. 
 
Alexander Lindqvist var stark under den första halvleken och Uros Cigoja svarade för en sensationell andra halvlek och fick med sig en dubbel dubbel på det - 10 poäng och 13 returer. 
 
När det skulle avgöras i fjärde och Borås jagade, så klev Nick Griffin in och svarade för väldigt viktiga poäng. 
 
Detta måste kallas en lagseger och försvaret var bitvis också starkt och kunde hålla William Gutenius på 13 poäng, han som snittat nästan 20 hittills. 
 
Alexander Lindqvist var poängbäst med 19 och hos Borås hade Skyler Flatten 17. 
 
Brödrakampen Person till Jonathan, även om Andreas gjorde fler poäng (7 mot 4)   
 
SBBK har nu fyra vinster och ingen förlust, medan Borås har två vinster och tre förluster. 
 
Nu väntar ett riktigt toppmöte i Täljehallen på torsdag, när seriens två enda obesegrade lag drabbar samman - Södertälje och Jämtland. 
 
 
- Vi fick en bra start, jag gav cred till spelarna som var bra förberedda taktiskt och följde game-plan både offensivt och defensivt. Stort credd till min assisterande, Sergi Brugué, som förberedde matchen. Trygghet är viktigt och det sa spelarna att de kände. Från den första halvleken är jag bara missnöjd med den offensiva returen i slutet som gav Skyler Flatten chans att skjuta i en trea, annars hade vi hållit dem på 30 poäng och det är bra. Jag är nöjd med William Kermourys inhopp, han visar att han förtjänar speltid och sen visar Uros vad han kan ge laget. Och sen hur vi stänger matchen, med hjälp av bl. a. Nick Griffin, som jag haft mycket på bänken. Då hade vi tappat Alex som nu är på sjukhus och blir sydd i överläppen. Det där var jag inte alls nöjd med, vi förlorade vår bäste scorer så långt och ändå behöll vi fokus, säger coach Degernäs. 
 
Grattis förresten, du har ju blivit utsedd till förbundskapten för herrlandslaget, tillsammans med Mikko Riipinen och Joakim Källman. Vad har du fått för respons på det ? 
 
- Jättefin respons från jättemånga och det gör mig ödmjuk. Det är stort att få frågan, så enkelt är det och det känns rätt i magen. Mycket positivt på facebook och i telefon och jag har haft många samtal med spelare och de har sagt att de vill vara med om de inte är skadade, säger Ludwig Degernäs, som till titeln headcoach SBBK, nu alltså även kan lägga förbundskapten. 
 
 
Matchen i korthet:  
 
 
SBBK startade med Person, Pahlmblad, Gaddefors, Lindqvist och Smith. 
 

Derreck Brooks satte matchens två första från straffkastlinjen och Galin Smith hade dragit tre foul på mindre än två och en halv minut. Förutom de tre foulen på Smith var det en riktigt bra start för SBBK, som tog matchens första sju returer och gick till 13-6, efter åtta poäng av Alexander Linqvist. Ett mycket bra anfallsspel gav Alex position under offensiv korg, för lay-up. Elyjah Goss kom igång för Borås och tryckte i en flygande dunk och gav Borås lite häng, vid 14-19. Men Q1 avslutades med en trea från William Kermoury och ledning med åtta poäng för SBBK efter första. (14-22). Med ca två minuter kvar gjorde Lazar Radosavljevic illa sig i foten och gick ur matchen. 
 
Andreas Person inledde andra med en trea och fyra satta strafkast gav Borås 7-0, innan Alex satte stopp med sina 13:e poäng i matchen. SBBK hade en trygg ledning, när Skyler Flatten fick ordning på sitt spel och gjorde 10 poäng för Borås, åtta av dem sent i perioden och under den tiden var det bara Alex som lyckades få i bollen för SBBK. Borås vann q2 med 19-14 och var då bara tre poäng bakom. SBBK hade skjutit 45% mot 36 för Borås och hade 22-16 i returer. Alexander Lindqvist var den första halvlekens bäste poängplockare med 15. 
 
Ställningen i halvtid: 36-33 för SBBK. 
 
Simon Gunnarsson öppnade med en trea och en stund senare kom ytterligare två, när han glömdes bort under offensiv korg och med ett bonuskast gav han då Borås ledningen med 39-38. Anton Gaddefors svarade då med en trea. Annars var det mycket av Uros Cigoja i den tredje perioden. Han fick chansen när Smith var i foulnöd och Radosavljevic var borta och sköt i treor, tog returer, attackeraqde och blockerade skott och svarade för en riktigt bra insats. John Brändmark hade några gyllene moment när han tog Borås närmare igen. Men Jonathan Person satte en snygg floater och Dino Pita avslutade med en egen attack, som resulterade. Lite pang-pang basket och 21-28 i q3 och tiopoängsledning för SBBK - 64-54. 
 
Andreas Person sköt i en trea i upptakten av den fjärde och Alexander Lindqvist var ilsken när han hamnat på golvet under egen korg och spelade inte mer sen. Då kom Nick Griffin in och spelade en viktig roll för att SBBK skulle hålla undan. Med 1.27 kvar satte Dino två straffkast till ledning 80-70 och en stund senare två till och då var saken klar. Borås vann q4 med 21-20, men SBBK vann matchen med 84-75. SBBK sköt 46% mot 38 och hade 43-34 i returer. 
 
Slutresultat: 
Borås-SBBK 75-84 
(14-22, 19-14, 21-28, 21-20) 
 
Poäng SBBK: 
Alexander Lindqvist 19, Anton Gaddefors 14, Nick Griffin 13 (14 min speltid) Uros Cigoja 10, Martin Pahlmblad 10, Dino Pita 7, Jonathan Person 4, Galin Smith 4 och William Kermoury 3. 
 
Poäng Borås: 
Skyler Flatten 17, William Gutenius 13, Derreck Brooks 12, Andreas Person 10, Simon Gunnarsson 7, John Brändmark 7, Elyjah Goss 4, Siyani Chambers 3 och Ludvig Johansson 2.  

Relaterade nyheter

 • Ny spelare signad!

  Skrivet 2022-08-08

  SBBK kan idag presentera den amerikanske 202 cm långe centern Stephen Ugochukwu, som precis skrivit under ett 1-årsavtal med klubben.

  Läs mer
 • Ny pointguard klar!

  Skrivet 2022-07-23

  SBBK kan idag presentera den amerikanske 24-årige pointguarden Walter Kelser, som skrivit ett års avtal med SBBK:s herrlag.

  Läs mer
 • Theo Kermoury klar för SBBK

  Skrivet 2022-06-22

  Södertälje Basketbollklubb har kommit överens med Theo Kermoury, yngre bror till SBBK Herrs William Kermoury, om ett 4-årsavtal.

  Läs mer
SBBK Herrlaget