Landslagsdags för Degernäs, Lindqvist och Person

Torsdag 18 november 2021

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström

Den 25 november spelar Sveriges herrlandslag sin första VM-kvalmatch mot Finland i Avicii Arena. Ledarskapet fördelas mellan fyra coacher bestående av Boris Balibrea Olivera (Umeå BSKT), Joakim Kjällman (Nässjö Basket), Mikko Riipinen (Norrköping Dolphins) och SBBK:s herrlags head coach Ludwig Degernäs. Men att tacka ja var ingen självklarhet för Degernäs, trots uppdragets dignitet.

 

– Svenska landslaget, det är självklart det största man kan representera, så jag var väldigt stolt och glad att få frågan. Men jag ska inte säga att jag tackade ja direkt, för det är lite betänketid, man måste också tänka först och främst på familjen. Charlie och Vincent är ju nummer ett för mig och min fru Stina, så det var viktigt där att vi kände att det gick att kombinera. Sen var jag tvungen också att kolla med klubben, vad Johan (Strömwall) säger, för jag visste att med den coachstaben jag har, det var jag väldigt trygg med, Med Sergi (Brugué Garcia), med Toni (Bizaca), med Ilias (Aganthagelidis). 

 

– Marc (Olmos) ska ju åka med till landslaget, så där var jag i trygga händer, det var det enklaste egentligen. Så klart jättestolt, men man måste vara ödmjuk inför uppgiften. Vi är fyra coacher, man måste vara openminded, men det ska bli himla kul och jag ser fram emot att träffa Nick (Spires), Chris (Czerapowicz) och Tobbe (Borg), nu är det bara några namn som ramlar ur munnen på mig. Men jättefin grupp som jag verkligen ser fram emot att träffa, säger Degernäs. 

 

Tydlighet och struktur blir extra viktigt när fyra coacher ska dela på ledarskapet, liksom samarbetsförmåga och ödmjukhet. Det tycker han att gruppen har hittat en fungerande strategi för, vilket också förenklas av bra personkemi coacherna emellan.  

 

– Vi satte oss ned och hade ett bra möte och vi fick en rollfördelning. Det är ju viktigt att när man går in i ett delat ledarskap att det finns tydliga roller och jag tycker att alla har varit väldigt ödmjuka. För det var min utgångspunkt att man måste vara ödmjuk och det tyckte jag alla hade och det klickade bra, alla känner en väldigt stor inspiration och energi inför uppgiften, men också att man vill göra det tillsammans. För att om man går in i det och bara vill köra sitt eget race, då ska man inte gå in i det här, så enkelt är det. Göra det tillsammans, komma till träningen strukturerade så att spelarna vet vad som krävs av dem och sen gå in mot Finland, med 8 000 i publiken (runt 9 000 nu), vilken möjlighet, vilken fantastisk grej att göra, i Globen, och kämpa och göra allt i vår makt. Så självklart ser jag fram emot det, fortsätter han.  

 

När det gäller hans eget förhållningssätt till uppgiften ser han det som en självklarhet att behålla sin egen identitet och med hjälp av den tillföra mervärde till gruppen. Som bollplank kommer han förmodligen ta hjälp av en person som han har lärt mycket av och som han alltid återkommer till: 

 

– Jag har haft en möjlighet att följa Vedran (Bosnic) när han har haft landslaget och det har gett mig lite hur man ska förbereda laget och vad som förväntas av en när man har så kort mellan matcherna, för vi har tre dagar och sen är det match. Den erfarenheten ska jag ta med mig så klart från Vedran och jag får nog ringa honom och bolla lite idéer och jag tror och hoppas han kommer ge mig några bra tips. 

 

– Jag måste bara fortsätta att vara Ludde. Det är självklart att i den här rollen så är det delat ledarskap, men jag måste försöka vara mig själv. Där jag kan sprida mina värderingar ut i gruppen, i coachgruppen och spelargruppen. Det är där jag alltid börjar, det är mina coachingvärderingar, vad jag tycker hur man ska vara, bedöma människan först, det är så jag går in i det här. 

 

Landslagstruppen består av flera före detta SBBK-spelare, men också de nuvarande SBBK-spelarna Alexander Lindqvist och Jonathan Person. Mer information om detta, matchschema och annat som rör VM-kvalet finns här: https://basketlandslagen.se/herr 


Lina Agnemar

Relaterade nyheter

 • Ny spelare signad!

  Skrivet 2022-08-08

  SBBK kan idag presentera den amerikanske 202 cm långe centern Stephen Ugochukwu, som precis skrivit under ett 1-årsavtal med klubben.

  Läs mer
 • Ny pointguard klar!

  Skrivet 2022-07-23

  SBBK kan idag presentera den amerikanske 24-årige pointguarden Walter Kelser, som skrivit ett års avtal med SBBK:s herrlag.

  Läs mer
 • Theo Kermoury klar för SBBK

  Skrivet 2022-06-22

  Södertälje Basketbollklubb har kommit överens med Theo Kermoury, yngre bror till SBBK Herrs William Kermoury, om ett 4-årsavtal.

  Läs mer
SBBK Herrlaget