Kvartsfinaldags mot Jämtland

Fredag 31 mars 2017

 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström

Södertälje Kings avslutade på tisdagkvällen grundserien genom att besegra Umeå BSKT med hela 126-62. Sett över hela säsongen räckte den samlade prestationen till en tredjeplats, vilket innebär att det blir Jämtland Basket som står för motståndet i kvartsfinalserien (bäst av fem matcher) som inleds på söndag i Täljehallen. Även Jämtland avslutade grundserien med vinst mot Norrköping Dolphins, som tvingades spela utan både Joakim Kjellbom och Abdou Medjedoub, och förlorade därmed möjligheten att inta förstaplatsen till BC Luleå.

– Bra och tajt avslutning på säsongen, många lag var nära varandra. Ligan i år är väldigt jämn, jämnare än på många år, det är ingen stor marginal mellan flera av lagen. Dessutom kan alla slå alla, 5-8 kan slå 1-4, så brukade det inte vara, säger Vedran Bosnic, vars uppdrag som förbundskapten för det svenska herrlandslaget nyligen förlängdes och som även får Adnan Chuk som assisterande:

– Jag är väldigt glad över stödet alla har gett mig, glad för spelarna och förbundet. Nu kan vi ta nästa steg, förbereda oss inför VM-kvalet, jag är glad att jag kan hjälpa spelarna med det. Det är en bra känsla, jag är stolt över att få vara Sveriges förbundskapten, särskilt över stödet jag får från alla runtom i Sverige. Men nu startar slutspelet och fokus är på Södertälje och varje ny match.

Kings fick en välbehövligt komfortabel sista grundseriematch innan allvaret börjar mot Jämtland i kvarten. Bänkspelarna fick förtroende tidigt i matchen och förvaltade det med bravur. Ledda av Adam Ramstedt som hade de fina siffrorna 21 poäng, sex returer och fem steals gjorde samtliga spelare utom Toni Bizaca poäng och Kings fick möjlighet att slipa på slutspelsformen. Som bonus fick också självförtroendet en välbehövlig boost och med det infann sig både rytmen och samspelet. 

– Vi har kommit till en solid nivå. Vi hade mycket problem under säsongen och hade inte mycket tid jämfört med de andra lagen. Vi är väldigt glada över att vi tog oss till den andra rundan i europaspelet men fick betala priset för det i ligan. Nu börjar slutspelet och vi har kommit till en bra nivå, men det här laget måste ge hundra procent för att lyckas. Brothers och Lazar var inte på en tillräcklig nivå när de kom, vi hade förväntat oss mer. De har jobbat hårt de sista två månaderna och i de senaste matcherna har de levererat mer än i början. Men det handlar inte om dem, det handlar om laget som helhet, fortsätter Bosnic. 

Att Jämtland kommer bjuda på tufft motstånd är något som Kings har blivit varse under säsongen. När lagen möttes senast den 17 mars vann Kings med en poäng efter att ha förlorat de två föregående matcherna, varav en med 34 poäng, och med Dino Cinac tillbaka efter sin skada har Jämtland fått rejäl förstärkning. Innan skadan var Cinac Basketligan herrs bäste poänggörare men har nu halkat ned till en andraplats med sina 17.5, som ändå bara är 0.1 poäng sämre än ettan Bizaca, trots åtta matchers frånvaro. Tillsammans med ligans mest effektive spelare Mike Bruesewitz, ligans bäste framspelare Jabril Durham (6.2 assists per match), Preston Purifoy, Jaan Puidet och Niklas Larsson utgör Cinac själva stommen i laget och mycket handlar om att få kontroll över dessa spelare. 

– Jämtland är ett bra lag med bra spelare och en bra coach, Torbjörn Gehrke gör ett bra jobb. De har slagit oss två gånger och vi har slagit dem två, det är bra att vi besegrade dem i den senaste matchen. De har en annan spelstil än de andra lagen, skjuter väldigt snabbt, efter fyra, fem sekunder, gör mycket poäng och det fungerar för dem. De har inte mycket av ett set offense. De har många erfarna kvalitetsspelare, både startfemman och bänken är bra. Det här är det bästa laget Jämtland har haft på många år, de har ett väldigt bra urval. De är djupa och alla kan göra poäng. Kroaten Cinac är en stor och erfaren kille som ger dem extra rotation, säger han. 

Det fanns en tid när Kings var underdogs i slutspelet och nu är Jämtland i en liknande situation. Head coach Torbjörn Gehrke är väl medveten om utmaningen som det innebär att ställas mot de regerande mästarna i kvartsfinalen och Kings måste förbereda sig på att Jämtland kommer ge sitt yttersta för att ta sig till en historisk första semifinal.

Observera att matchen på söndag börjar klockan 18.04!

Av: Lina Agnemar

Relaterade nyheter

SBBK Herrlaget