Kapten Pahlmblad förlänger med SBBK

Fredag 2 juli 2021

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström

Även på herrsidan är det lagkaptenen som är först ut med att förlänga sitt kontrakt. Martin Pahlmblad har skrivit på ett kontrakt på 1+1 år och hans mål med säsongen är tydligt.

– Målet är alltid guldet, finns inget annat, säger Pahlmblad.

 

Lundasonen Martin Pahlmblad är en av basketsveriges mest rutinerade spelare. Han har spelat 450 matcher i SBL, varav 235 med SBBK. Efter spel med Solna och BC Luleå (dåvarande LF) kom han säsongen 2012/2013 till SBBK, det blev två säsonger och två SM-guld i SBBK innan han lämnade för spel ute i Europa. Efter spel både i Ungern och Grekland var Pahlmblad tillbaka i SBBK säsongen 2017/2018. Sedan dess har han varit SBBK trogen och var även med och tog SM-guld med SBBK säsongen 2018/2019. Under förra säsongen snittade han 11,3 poäng, 2,1 returer och 2,4 assist och spelade drygt 28 minuter i snitt per match.

 

– Vi hade ett jättebra lag förra säsongen, men det kändes som vi inte kunde göra oss själva rättvisa de sista månaderna. På grund av corona hade vi redan från start inte så stor trupp och med en del skador och bortfall innan slutspelet kändes det som att vi inte riktigt orkade. Vi hade inte riktigt den där sista skärpan, "edgen", men jag kände att alla verkligen gav allt, men mentalt orkade vi inte, säger Martin Pahlmblad och fortsätter:

 

– Det var en speciell säsong med tanke på corona, inte minst att spela utan publik. Men jag trodde nog det skulle påverka mer, för kände ändå en stor glädje och kärlek till sporten när man var där ute på banan, även utan publik.

 

 

Att Martin Pahlmblad är klar för kommande säsongen är kanske inte en så stor överraskning. Direkt efter slutsignalen i den fjärde och sista SM-finalen mot Norrköping sa han nämligen att han ville stanna i klubben och ta revansch.

 

– Direkt efter en säsong burkar jag känna mig tom, men den här gången kände jag inte så. Nu kände jag mer att vi inte fick visa hur bra vi egentligen var, för tyckte inte vi ens var nära mot Norrköping. Men jag sörjde inte, utan tänkte bara på nästa säsong och hur vi skulle vinna då, säger Pahlmblad.

 

Så målet är SM-guld?

 

– Målet är alltid guldet. Jag är kanske naiv men för mig är alltid målet SM-guld, jag tänker alltid att vi kommer vinna. Tror jag måste tänka så annars hade jag inte kunna hålla på med det här, säger Martin Pahlmblad.

 

SBBK:s coach Ludwig Degernäs kallar dig för en kulturbärare i SBBK. Hur tänker du kring det?

 

– Det får andra avgöra. Men för mig är det självklart att vara i Södertälje, det här är mitt lag, så har jag aldrig känt innan. Jag känner en kärlek till klubben och det lyser nog igenom, folk känner att jag är här för att det här är mitt hem, att det är här jag vill vara, säger Pahlmblad.

 

Och din roll i laget?

 

– När jag kom tillbaka till Södertälje satte Ludde (Ludwig Degernäs) mig i en framträdande roll och jag kände att jag fick en roll jag inte haft tidigare. Det var en häftig känsla att få utvecklas även senare i karriären. Det gäller även som lagkapten, alltid hitta något som jag kan göra bättre. Jag försöker ta ansvar både där det syns och där det inte syns, sprida energi och välmående i laget. Gör mitt för att kolla runt så att alla mår bra och höja stämningen, men vi är många som hjälps åt.

 

Vad ser du mest fram emot med nästa säsong?

 

– Publiken. Vi kanske inte ska ta ut något i förskott, men blir en jävla skillnad med publik. Tror intresset kommer vara stort, att folk vill gå och se på idrott igen, säger Martin Pahlmblad.

 

SBBK:s coach Ludwig Degernäs ser Martin Pahlmblad som en viktig byggsten i lagbygget inför kommande säsong.

 

– Skönt och viktigt att vår kapten stannar nästa säsong. Med Martin får vi kontinuitet i laget och jag vet med Martins kvalité och rutin som spelare och människa att han alltid ger allt för SBBK, säger Ludwig Degernäs. 

Martin Pahlmblad

Längd: 193 cm
Position: Guard
Ålder: 35 (1986)
Landskamper: 125 (100 A-landskamper)

Moderklubb: IK Eos

Matcher i SBL: 450


Rikard Aspegren

Relaterade nyheter

 • Ny spelare signad!

  Skrivet 2022-08-08

  SBBK kan idag presentera den amerikanske 202 cm långe centern Stephen Ugochukwu, som precis skrivit under ett 1-årsavtal med klubben.

  Läs mer
 • Ny pointguard klar!

  Skrivet 2022-07-23

  SBBK kan idag presentera den amerikanske 24-årige pointguarden Walter Kelser, som skrivit ett års avtal med SBBK:s herrlag.

  Läs mer
 • Theo Kermoury klar för SBBK

  Skrivet 2022-06-22

  Södertälje Basketbollklubb har kommit överens med Theo Kermoury, yngre bror till SBBK Herrs William Kermoury, om ett 4-årsavtal.

  Läs mer
SBBK Herrlaget