Kamp i tabellen mot Wetterbygden

Fredag 25 februari 2022

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström

Just nu är alla matcher viktiga för lagen längst ned i tabellen och den mellan SBBK och Wetterbygden Sparks i morgon lördag är inget undantag. I skrivande stund har alla lagen på plats 11-13 12 poäng och SBBK, som ligger på trettonde plats har dessutom spelat en match mindre än elvan Uppsala Basket och tolvan Wetterbygden.

 

Det återstår att se ifall Uppsala kan göra om SBBK:s prestation och slå Visby Ladies i kväll, en match som även den kan möblera om i tabellen. Men fokus för SBBK och Wetterbygden är naturligtvis det som går att påverka, det vill säga den egna prestationen. Lagen möttes senast 11 december och då vann Wetterbygden med 65-62 trots en 14-poängsupphämtning av SBBK i den sista quartern.

 

– Det var en väldigt trevande inledning och vi hängde väl kvar där, vi höll på och pressade dem ganska mycket i första quartern och sen när vi började byta så orkade vi inte riktigt. Sen drog de ifrån lite i andra och tredje quartern och sen i fjärde quartern var det egentligen bara all in, full gas. Så tog vi tillbaka det till one possession game, men kunde inte riktigt komma över tröskeln där. Det var väl ingen jämn match i sig, men det var bra att vi fick ner det till tre poäng, berättar SBBK:s head coach Jesper Sundberg om senaste mötet mot Wetterbygden.

 

Wetterbygden har liksom SBBK underpresterat en del och hade nog förväntats ligga bättre till i tabellen vid det här laget. Truppen består av fyra importer i form av Ashley Harris, Taylor Brown, Tyra Whitehead och Ashley Taia i truppen. Tongivande svenska spelare är framför allt rutinerade Erica Iderstål och unga, talangfulla Emma Johansson och Ebba Sjökvist.   

 

SBBK har nu sex matcher kvar att spela, inklusive den i morgon. Laget har varit decimerat i de senaste matcherna men har ytterligare en spelare att tillgå mot Wetterbygden medan en annan är på väg tillbaka, enligt coach Sundberg:

 

– Sofia (Roma) är spelklar till matchen i morgon och Ida (Andersson) har fått klartecken att börja träna och trappa upp träningen, men inte i kontakt än, så i morgon kommer hon inte kunna spela. Hon kommer ansluta till träningen från måndag är tanken, om allting går enligt plan. Det var knä mot knä på träning med en lagkompis och så började knäet svullna upp och vi visste inte riktigt, vi var tvungna att få magnetröntgen Vi är glada att det inte var nåt värre än skada och blödning. Vi får se när hon är redo igen. I slutet av matchen mot Uppsala skadade sig Kristina (Arsenic). Det var jättestarkt att vinna mot Borås med den truppen och sen samma trupp igen lyckades ta en till mot Visby.

 

Vinsten mot Visby senast trots den begränsade laguppställningen kan inte beskrivas som annat än en laginsats, där alla gjorde sitt yttersta för att bidra – ytterst viktigt för både karaktären och självförtroendet.

 

– Det var en bra prestation där vi lyckades aktivera (Jessica) Kellhier defensivt och höll (Davion) Wingate borta, bra genomfört av tjejerna, både i Borås och mot Visby. Uppsala var sista matchen vi hade alla, Alvik spelade ju Klara (Lundquist) i och för sig, men vi kände ju på oss att det inte skulle gå. Sen hade hon kunnat spela mot Uppsala, men då valde vi att inte spela henne och sen efter det stängde vi ner henne för säsongen om man säger så.

 

Två bärande spelare är Ellen Åström och Chanelle Molina, som har vuxit i sitt ledarskap under säsongen och behöver fortsätta ta samma ansvar för att laget ska bättra på tabellplaceringen så mycket som möjligt i säsongens sista matcher.

 

– Alla som spelade senast är aktiva och Sofia då. Vi kan rotera med en spelare till då, vi hamnade i lite foulproblem där i förra matchen, Anna (Dahl) fick fyra fouls på sex minuter och Edessa (Noyan) hade två fouls i början av matchen. Så det blir bra att få tillbaka vår fjärde rotation där. Det är mycket press nu med många lag som ligger där de ligger. Borås tog en vinst nu i onsdags mot Mark och fortsätter jaga och vi vet att det finns lag som vill upp underifrån, så att det är jätteviktiga matcher och mycket på spel nu, säger Sundberg.

 

Matchen börjar kl. 15:00 i morgon lördag och spelas i Täljehallen. Den kan också hyras på: Södertälje Basketbollklubb - Sanda Basketbollklubb - Södertälje BBK Dam (solidsport.com)


Lina Agnemar

Relaterade nyheter

SBBK Damlaget