Jämtland på besök i Södertälje

Måndag 5 april 2021

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström
I morgon möts SBBK och Jämtland Basket i Täljehallen, båda med tre matcher kvar att spela i grundserien. I förra veckan vann Jämtland övertygande med 19 poäng över Norrköping Dolphins, medan SBBK förlorade mot KFUM Nässjö med 20 poäng. 

– Vi kom aldrig upp i den nivån som vi ville som lag och vi var inte redo från början, vi var långsamma, vi hade inte den rätta energin. Jag ska inte säga att det var nån dålig attityd, grabbarna försökte, men ibland har man inte det där rätta klippet i steget som man behöver. Sen måste man också ge cred till Nässjö som spelade bra match och de var hungrigare än oss, de vann välförtjänt. Vi måste ta med saker därifrån och lära oss ifrån matchen, det gör man varje match, vinst eller förlust, säger SBBK:s headcoach Ludde Degernäs om fredagens förlust.


Eftersom även Norrköping förlorade senast har SBBK fått behålla förstaplatsen i tabellen, men det innebär inte att den är säkrad inför slutspelet eftersom poängställningen mellan de tre lagen i toppen – SBBK, Norrköping och Borås Basket – är så pass jämn. 


– Det är självklart att vi vill ha en reaktion från förra matchen, grabbarna är inte nöjda. Sen så vet jag: vi behöver ha tålamod, det är jätteviktigt att inte bli stressad. Vi vill komma så högt upp vi kan, om vi kommer etta, tvåa eller trea som ligger på bordet just nu, det får vi se. Det viktiga är att vi kommer in i ett slutspel med bra attityd, sen får vi se vilken position det blir, fortsätter Degernäs.

 

I lagens tidigare möten har SBBK vunnit två gånger med liten marginal, men den första matchen vann Jämtland stort och femteplatsen i tabellen speglar kanske inte riktigt lagets dagsform. 

 

– Jämtland är kanske ett av de lag som har bäst form i hela ligan, de har spelat väldigt bra nu på slutet, hittat en fin rytm. Jag tycker att (Pierre) Hampton är en av de spelarna som har finast form i hela ligan till exempel, väldigt värdefull för Jämtland. Det är ett lag som kommer komma väl förberett och vara redo att spela, så det gäller att vi kan attackera deras svagheter för att de är mer fysiska än oss, de är större. Så det gäller att vi ”cloggar painten” och tar bort deras spel, för de är väldigt starka under korgarna, säger han.

 

SBBK:s storförlust mot Nässjö senast var möjligen en aning överraskande med tanke på hur lagets säsong har sett ut i stort. Samtidigt påminner Degernäs om hur förutsättningarna faktiskt såg ut från början och att det kanske snarare har gått över förväntan:

 

– Vi får inte glömma bort att vi sänkte budgeten, vi har en kort trupp och spelarna är nu i slutet och fajtas om position ett, det var inte många som trodde det. Jag är nöjd med större delen av säsongen, man måste också uppskatta det grabbarna har gjort. Ibland kanske man försvinner in i en förlust, jag tror att det är viktigt att vi också uppskattar den basket som spelarna har haft under en större del av säsongen, det måste vi vara stolta över och ta med oss in i ett slutspel. 

 

En faktor som han säger betyder mycket och som är viktig att inte ta för given är det stöd som klubbens supportrar visar, i motgång så väl som i medgång:

 

– Det är självklart att när man vinner får man alltid mer text, det är förståeligt, men man är så bortskämd här i Södertälje med att fast vi förlorar och förlorar ganska stort så finns det många människor runt omkring som stöttar. Det betyder jättemycket för mig, det är en styrka i den här klubben, jag är stolt över att vara här. 

 

Uppkast 19.04 i Täljehallen tisdag 6/4. Matchen kan ses på: https://sblplay.se/Home/Watch/Live/11451


Lina Agnemar 

 

Relaterade nyheter

SBBK Herrlaget