Inför SBBK - Visby

Lördag 12 december 2020

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström

Efter två raka förluster hoppas SBBKs damlag vända den negativa trenden när Visby Ladies kommer på besök i Täljehallen på söndag. En match som är viktigt i kampen om en slutspelsplats.

 

Södertälje ligger just nu på åttonde plats i SBL, på sex poäng i den jämna tabellen. Det är också de åtta främsta lagen som går till slutspel. På tionde plats, endast två poäng efter, ligger Visby Ladies.

 

– Det kommer bli en viktigt match, båda lagen ligger runt slutspelsstrecket. Viktigt för oss att befästa vår plats så vi tar oss till slutspel, säger SBBKs coach Joakim Lantto.

 

SBBK kommer närmast från en förlust mot A3 Umeå Basket med 70 - 86.

 

– Vi måste börja och avsluta perioderna bättre, bli mer konsekventa i vårt spel. Vi hade bra perioder i matchen men vi måste vara det över 40 minuter. Det gäller även vårt lagförsvar, för stundtals spelar vi väldigt bra lagförsvar, men så är det någon som slappnar av och då faller det. Alla måste ha fokus under 40 minuter, säger Lantto och fortsätter:

 

– Individuellt går vi för mycket fel ut efter scoutingen, vilket ligger lika mycket på mig, som på spelarna. Mitt jobb är ju att förbereda dem så de inte går fel. Men förhoppningsvis kan vi göra det bättre mot Visby. Offensivt har vi pratat mycket om att hitta flödet, mot A3 gjorde vi det så länge vi behöll kontrollen men när vi tappade kontrollen så blev vi statiska. Vi behöver lära oss att ge upp bollen i rätt lägen, så vi får lätta avslut och bra flyt i spelet.

 

Ett glädjeämne i matchen mot A3 var att Amanda Kantzy gjorde comeback efter sin skada.

 

– Hon är en väldigt bra ledare på plan. Hon hörs väldigt mycket, pratar mycket. Det kommer hjälpa jättemycket och så får vi mer rotation, framför allt på de stora spelarna, det gör att vi kommer kunna trycka upp tempot, säger Lantto.

 

Visby Ladies har tre amerikanska importer, Jayde Christopher, A'Lexus Harrison och Jessica Kelliher. Sistnämnda Kelliher  är Visbys bästa poänggörare och stoppar i 26.9 snitt, det är det bästa snittet i hela SBL dam. Lägg till den brittiska guarden Jennifer Ashton så har du stommen i Visby Ladies. Ashton kommer närmast från brittiska Leicester Riders, där för övrigt den svenska coachen Jesper Sundberg nu är verksam.

 

– Kelliher är en extremt duktig poänggörare nära korgen, vi måste verkligen lyckas begränsa hennes spel. De har en stark förstafemma, med både storlek och snabbhet, dessutom med bra skytte från Ashton, säger Lantto.

 

Visby Ladies har endast funnit två matcher hittills den här säsongen och båda var mot de två lag de har efter sig i tabellen, Mark Basket och Helsingborg BBK. Dessutom har de tvingats lämna WO till hemmamatchen mot Wetterbygden Sparks, efter att spelare i Visby smittas av corona med under 48 timmar till uppkast. Visby har ett tätt matchande nu och kommer under lördagen möta Luleå uppe i Luleå för att på söndag ställas mot SBBK.

 

– Visby blir bättre och bättre, de gjorde en stark insats mot Norrköping förra veckan. Sen får vi se hur det påverkar att de spelade match igår. Men vi ska få dem att jobba idag. Vi kommer vilja ha flyt i anfall, låta fler händer ha bollen och förflytta bollen över stora ytor, men vara redo att attackera och ta avslut när vi får läget. Defensivt måste vi begränsa dem inside, ta bort paint:en (tresekundersområdet), säger Joakim Lantto.

 

Uppkast söndag 13/12 16.00 i Täljehallen.

 

Tyvärr är det ingen publik som tillåts, men matchen sänds live på webben via >>> Solidsport.

 

>>> Du kan stötta SBBK i samband med matchen och köpa en fiktiv så kallad soffbiljett. 


Rikard Aspegren 

   

Relaterade nyheter

SBBK Damlaget