Hur SBBK’s Värdegrund tillämpas utav BoU tränarna

Torsdag 28 februari 2019

SBBK’s Värdegrund – hur det tillämpas utav dig som ledare/tränare/coach i SBBK

 

Bakgrund 
SBBK har sedan starten 1968 vuxit från ett litet kompisgäng till en storförening med omfattande verksamhet. Tusentals människor har genom åren engagerat sig i SBBKs arbete och utveckling.
Människor som länge stått för våra gemensamma värderingar går ibland vidare, samtidigt som nya människor med mindre erfarenhet av SBBK engagerar sig i klubben. Vårt arbete på SBBK Barn och Ungdomsverksamhet är att föra alla dessa människor tillsammans och arbeta mot gemensamma mål med samma värdegrund som en stark bas att stå på. 

 

Syfte
Genom att idag kontinuerligt lyfta fram och på olika sätt tillämpa en levande värdegrund för våra spelare, coacher, föräldrar, anställda och ideella krafter, tror vi att vi i vardagen och på sikt bidrar till dels att stärka vår ”klubbkänsla” och individens välmående. Dels kommer detta att även bidra till att nå klubbens resultatmål samt steg för steg närma oss vår vision. Detta värdegrundsarbete gjordes aktivt under 2015-16 säsongen tillsammans med spelare, coacher och föräldrar. Det kommer under denna termin och nästa säsong 2019-20 återigen tas upp. Värdegrunden och hur vi är tillsammans mot varandra kommer att kommuniceras utåt varje dag i vårt arbete men också implemeteras i våra Coachutbildningar och Unga Ledare-utbildningar. 

 

Ledord

·        Tillsammans

·        Trygghet

·        Glädje

·        Drivkraft

·        Kvalitet 

 

Tillsammans

Du som ledare/tränare/coach i SBBK är en del utav själva hjärtat som driver oss framåt. Det är pga utav dig som spelarna stannar i laget och kommer dag efter dag och sliter för att bli bättre. Det är du tillsammans med dina spelare och  deras föräldrar som bildar ett lag. I allt vi gör ska vi komma ihåg att visa hänsyn till varandra och hjälpa varandra då vi TILLSAMMANS för SBBK framåt.

 

 • Inkludera din träningsstab i dina planeringar till den grad att alla känner sig hörda
 • Informera och använd din föräldragrupp som en ”tredjecoach” så att ni tillsammans tar hand om laget: en ansvarar för närvaron, enför turneringsinformation, en som extra asisstent, och en fjärde har en extranyckel till hallen, någon kan fixa julavslutningen och någon kan hjälpa tillmed själva säsongsavslutningen.
 • Spelarna ska själva veta om att de är ett LAG och de ska vara stolta över att de är sådana bra kompisar i SITT lag.

 

Trygghet

Du som ledare/tränare/coach är grunden till den trygghet som kommer att byggas upp i ditt lag. Du kommer med lugn, tålamod och pedagogik leda dina barn och ungdomar i laget till nya insikter både på och utanför planen samt ge dem verktyg att handskas med nya situationer socialt och sportsligt. Dina spelare ska känna att er träning är en plats där de kan känna sig trygga, fokusera 100% på sin basket och vara sig själva.

 

 • I SBBK BoU talar vi med barn med hänsyn och respekt: vi svär ALDRIG åt spelare eller talar nedlåtande till dem. Sarkasm och ironi hör ej hemma på en SBBK BoU träning.
 • I SBBK lyssnar vi på barnen lika mycket som vi förväntar oss att de ska lyssna på oss när tillfället ges.
 • I SBBK uppmärksammar vi barn som visar säreget beteende över eventuella sociala problem på hemmafronten och i skolan. Du som ledare/tränare/coach kontaktar Breddpersonal om du behöver hjälp och vägledning. Vi ignorerar det inte eller backar för något som verkar skrämmande. Vi hjälps åt och tar hand om våra spelare och sätter deras familjer i kontakt med de experter som krävs.

 

Glädje

Du som ledare/tränare/coach i SBBK har själv valt detta då du finner så otroligt mycket glädje i att se andras utvecklas och lyckas samt spendera tid med dina spelare. Använd samma ledord i allt du gör i relation med SBBK. Få varje övningatt vara rolig och glädjegivande. Det finns glädje att finna i att mästra en svår övning likväl som att överkomma tröttheten efter något som varit speciellt fysiskt krävande. Glädje är inte bara ofokuserat skrattande utan även en tillfredsställande känsla samt en känsla utav att vara nöjd med sin insatts. Allt beror på hur du som ledare entusiasmerar dig för att bygga intresse och GLÄDJE runt din träning och verksamhet.

 

 • Engagera dig och beskriv hur roligt just den HÄR övningen är och vad den kan göra för ”DIG som spelare”.
 • Blanda in lekar med bolltekniska- eller taktiska-moment mellan varje block för att få spelarna att slappna av. Tillexempel:15min uppvärmning, LEK, 15 min bollbehandling, LEK, 15min spel, LEK. 
 • Ha några träffar utanför basketen för att bygga lagkänslan och sammanhållningen genom glädjefyllda tillställningar: bio, brännboll, TomTits, badhus, Exploria, promenader i Södertälje, brännboll, föräldramatcher.

 

Drivkraft

Du som ledare/tränare/coach har redan en extraordinär drivkraft i och med att du tagit på dig detta ansvar utöver ditt vardagliga liv: jobb/skola, familj och socialaplikter. Den drivkraften kan du förmedla genom att visa att du alltid är 10 minuter på plats innan träning eller planerat att någon annan är, att du är förberedd med material och träningsplanering innan träningens start, och att dina föräldrar är välinformerad på appen/hemsidan Laget.se om träningstider, turneringdatum och föräldramöten. Din drivkraft är en inspiration till alla runt omkring dig.

 

 • Stå alltid upp under hela träningen.
 • Använd ej mobilen: be Breddpersonalen köpa stoppur om du ej har ett eget.
 • Planera din vecka varje söndag så det finns utrymme för din coachning.
 • Lägg fram allt dagen innan på kvällen så att du inte glömmer den spelarens mössa IGEN för tredje gången.
 •  Håll din laget.se hemsida uppdaterad med träningar och matcher: be Breddpersonalen om hjälp om du ej kan den.

 

Kvalité

Du som ledare/tränare/coach i SBBK vet om att ingen och ingenting är perfekt men du kommer genom att följa våra första fyra ord i värdegrunden så gott DU kan skapa en kvalité som vi alla kommer att vara stolta över att du har i ditt ledarskap. Genom att Tillsammans skapa Trygghet, Glädje och visar genom din Drivkraft attdu är någon att räkna; få en Kvalité i just ditt lag.

 

 • Gör ditt bästa > det kommer räcka HELA vägen: och du vet själv när du har gjort ditt bästa, ingen annan kan sätta den gränsen för dig!

 

Relaterade nyheter

Breddverksamheten