Herrarna vann i Umeå

Tisdag 9 november 2021

SBBK tog en ny vinst mot Umeå och segersiffrorna skrevs 93-86, efter en match som fick nerv i slutet, men där Martin Pahlmblad blev matchvinnare. 
 
 
Till den här matchen mot Umeå var både Anton Gaddefors och Uros Cigoja tilbaka i laget.
 
SBBK visade upp ett fantastiskt bra spel under inledningen och med ställningen 28-9 verkade Umeå redan slaget, men så var det absolut inte.   
 
 Gustav Hansson gav dem 12 poäng i utsatt läge och under den andra halvleken var Will Butler ytterst svårstoppad. Han gjorde alla sina 22 poäng i den andra halvleken och höll på att vinna matchen åt Umeå. 
 
Men i slutet klev Martin Pahlmblad in i händelsernas centrum och "hängde i" två raka treor när Umeå hade ledningen. Dessutom svarade han för den floater som, med facit i hand, faktiskt stängde matchen. 
 
Att matchbilden förändrades så berodde nog framför allt på att Umeå skärpte till sitt spel, men också att SBBK tappade mycket av den fart som gav den där vassa starten. 
 
Martin poängbäst hos SBBK med 23 poäng och Lazar Radosavljevic hade en dubbel dubbel, med 19 poäng och 14 returer. 
 
Poängbäst i matchen var Butler med sina 24 och han hade också en dubbel dubbel med 12 returer. Gustav Hansson stod för 20 poäng. 
 
Detta var Umeås sjunde raka förlust, medan SBBK tog andra raka segern. 
 
SBBK nu på sex vinster och tre förluster, medan Umeå har två vinster och nio förluster.  
 
Coach Ludwig Degernäs efter matchen: 
 
- Skönt att vi vann, men vår berg - och dalbana fortsätter. Vi är inte tillräckligt stabila, det är för mycket upp och ner. Men hur grabbarna kommer ut och spelar lagbasket offensivt och defensivt var roligt att se. Sedan visade Gustav Hansson vad han kan och hans trea i slutet av första gjorde att de tog över momentum. I andra gjorde vi bara åtta poäng under de första sju minuterna och då har de momentum. Butler gav oss stora problem i andra halvlek när Lazar fick sin tredje foul och vi fick inte stopp på honom. Men jag vill ge cred till grabbarna som fortsatte att spela offensivt, det blir inte alltid så, om man inte får stopp bakåt. I slutet steppar ju Martin upp och visar sin kvalité och stänger matchen åt oss. Kul att se Anton igen, han gav oss fina minuter och viktiga poäng i slutet. Men han är inte 100% än, så vi måste ge honom tid att ta små steg framåt, för att vara redo i januari-februari när det gäller. Vi måste vara beredda på att det kommer att gå upp och ner, men om vi ändå kan vinna matcherna så kommer vi att bli mentalt starka av det, säger coach Degernäs. 
 
 
I korthet: 
 
SBBK startade med Person, Pahlmblad, Pita, Lindqvist och Radosavljevic.  
 
 
Suverän start av SBBK med snabbt rörligt anfallsspel med högsta effektivitet - 100 %. Dessutom mycket bra försvar av Lazar Radosavljevic under egen korg. Då kallade coach Balibrea till time-out med ställningen 3-14 efter 2.53. Den standarden hölls inte hela perioden, utan Gustav Hansson fick göra hela 12 poäng i slutet av q1 och det gav 19-30. Men SBBK hade haft ledningen med 28-9, efter en trea från Nick Griffin. 
 
Lazar Radosavljevic inledde q2 med två poäng, men därefter var Umeå med i matchen på allvar och Nils Botold gjorde sju poäng på kort tid. När så Gustav Hansson sköt i en trea, hans 15:e poäng, så tog coach Degernäs time-out. Det blev inte så mycket bättre, men Gustav Hansson misasade i alla fall en trea, medan Anton Gaddefors satte en. I slutet av perioden kom Demarco Dickerson igång och stod för sex poäng. Umeå vann q2 med 20-15 och SBBK:s spel från matchstarten var borta. SBBK sköt 48% mot 38 och hade 22-19 i returer. Lazar Radosavljevic hade redan samlat ihop till en dubbel dubbel,, med 11 poäng och 10 returer. Gustav Hansson poängbäst med 15. 
 
Ställningen i halvtid: 45-39 för SBBK.  
 
Radsavljevic inledde med att skjuta i en trea, innan Will Butler gjorde sina två första poäng. Med treor från Radosavljlevic igen och Dino Pita gav SBBK en bra start. Men q3 blev Butlers period, han gjorde hela 14 poäng och såg till att Umeå kom allt närmare. Efter treor från Emil Häglund och Jose Blazguez, så var ställningen 65 lika. Till slut hade Dino Pita, med en attack som gav 2+1, sett till att SBBK ledde med 68-65 inför avslutningen. Umeå vann q3 med 26-23. 
 

Slutet blev också dramatiskt, eftersom Will Butler fortsatte att leverera och Umeå hade ledningen med 78-75. Då gjorde Anton Gaddefors först två poäng och sedan kom två raka treor från kapten Pahlmblad, när de behövdes som bäst och ställningen då 78-83. Gaddefors gjorde två poäng till, innan han blev utfoulad, men Pahlmblad stängde matchen med en floater som innebar 83-91. Butler, Pahlmblad och Dickerson gjorde poäng därefter, men det var mest av kosmetiskt slag, för matchen var avgjord. SBBK vann q4 med 25-21.
SBBK sköt 51% mot 47 och hade 40-32 i returer. 
 
 
Slutresultat: 
Umeå-SBBK 86-93 
(19-30, 20-15, 26-23, 21-25)  
 
 
Poäng SBBK: 
Martin Pahlmblad 23, Lazar Radosavljevic 19, Alexander Lindqvist 16, Dino Pita 11, Anton Gaddefors 11, Jonathan Person 7, Galin Smith 3 och Nick Griffin 3.  
 
Poäng Umeå:
Will Butler 24, Gustav Hansson 20, Demarco Dickerson 13, Cameron Olyuitan 11, Jose Blazguez 8, Nils Botold 7 och Emil Häglund 3.   
 
  
   

Relaterade nyheter

 • Ny spelare signad!

  Skrivet 2022-08-08

  SBBK kan idag presentera den amerikanske 202 cm långe centern Stephen Ugochukwu, som precis skrivit under ett 1-årsavtal med klubben.

  Läs mer
 • Ny pointguard klar!

  Skrivet 2022-07-23

  SBBK kan idag presentera den amerikanske 24-årige pointguarden Walter Kelser, som skrivit ett års avtal med SBBK:s herrlag.

  Läs mer
 • Theo Kermoury klar för SBBK

  Skrivet 2022-06-22

  Södertälje Basketbollklubb har kommit överens med Theo Kermoury, yngre bror till SBBK Herrs William Kermoury, om ett 4-årsavtal.

  Läs mer
SBBK Herrlaget