Hemmaseger avslutar grundserien

Fredag 16 april 2021

Den avslutande grundseriematchen mellan SBBK och Fryshuset var jämn fram till halvtid, men därefter övertog hemmalaget kontrollen och vann med 88-76. Poängbäst blev Martin Pahlmblad, 31, som var en av få rutinerade SBBK-spelare på plan eftersom varken Lazar Radosavljevic eller bröderna Gaddefors fanns med i laguppställningen. Poängbäst i Fryshuset blev Barra Njie, 26, som också tack vare elva returer gjorde en double-double (samt sex assists och en steal). 

 

William Kermoury och Marti "Pablo" Rosado fick starta matchen och halvvägs in i quartern byttes även Adam Karahmetovic in, helt i linje med det coach Ludde Degernäs hade kommunicerat tidigare i veckan om att ge de yngre spelarna mycket speltid. Faktum är att Rosado fick mest speltid av alla i laget; 36.50 värdefulla minuter blev det och de nio returer, två poäng, två assists och en steal som stod i protokollet var bara en del av det han tillförde på planen.

 

– Jag tycker att vi gjorde ett bra jobb, vi saknade de tre troligtvis viktigaste spelarna i laget, de spelar så många minuter. Så vi försökte bara ha kul och kämpa, det var det vi kunde göra, du vet, lita på de killarna som spelar mer att kanske bära oss lite mer men att killarna som inte spelar så mycket att ha roligt och kriga. Det var roligt att spela så mycket, jag kände att jag var redo och jag tycker att jag gjorde det okej, sade Rosado efter matchen.  

 

Mycket ring ut och några turnovers på det för hemmalaget gav gästerna, ledda av Njie och Romeo Myrthil, några poängs övertag inför q2. Fryshuset lyckades ganska bra med att driva upp tempot och intensiteten, men hade behövt sätta fler skott för att kunna kapitalisera på det fullt ut. När det blev lite för jämnt tillförde Pahlmblad tre treor, ett bonuskast och två poäng på kort tid, vilket tog upp SBBK i ledning ett par minuter in i den andra quartern och hans förmåga att kliva fram återkom under matchen. 

 

– Idag var vi självklart lite korta i rotationen, men jag jag måste lyfta fram Rosado idag, jag tycker Martin gör en fin insats där ute. Sen visar kaptenen (Pahlmblad) sin klass och klev fram när det behövdes. Så att nöjd med insatsen hos alla spelare som spelade idag, jag är jätteglad att vi avslutade på det här sättet. Det är viktigt, vi är ett lag och under säsongen ibland är det svårt att ge alla speltid. Som coach är det alltid nånting som man får lite ont i hjärtat av, men det är en professionell verksamhet och därför är såna här matcher lite extra kul i coachhjärtat, att man får ge de grabbarna minuter och de tog för sig idag, berömde Degernäs. 

 

Fryshuset pressade konstant högt upp i banan och sökte hela tiden tillfällen att dubbla om anfallaren blev för passiv med bollen, men det var hanterbart för motståndarna. Dino Pita gjorde en fin sista del av q2 och bidrog till att SBBK gick till halvtidsvila med en fyrapoängsledning. Även Simon Malmkvist Skott byttes in för sitt lag, som inledde q3 starkt och som redan efter två och en halv minut hade utökat ledningen till tvåsiffrigt. Så segern, trots frånvaron av rutin, fick lite extra betydelse för SBBK som fick avsluta grundserien med bravur, vilket Degernäs gav uttryck för:  

 

– Viktor saknas ju sen tidigare med skadad hand, han röntgades igen. Det är samma prognos som förut, det är de där tre veckorna vi pratar om. Det kan vara så att han missar hela kvartsfinalsepelet. Kanske kommer han tillbaka i slutet, det ör det vi har hört. När det gäller Lazar är han sjuk och Anton är också borta idag för sjukdom, det är där vi är. Därför är det extra starkt att vi vinner idag.  

 

Under den sista perioden närmade sig gästerna och när Njie satte en trea var ställningen 71-67 när drygt fem minuter återstod. Närmare än så kom dock inte Fryshuset och den sista delen av matchen blev relativt behaglig för SBBK. När drygt en och en halv minut återstod byttes den blott 15-årige SBBK-spelaren Benjamin Musoke in, för första gången i matchen. 

 
Nedan kan du höra intervjuer efter matchen.

 

 

SBL herr, SBBK - KFUM Fryshuset Basket 88-76

(14-18), (28-21), (22-20), (23-17)

 

Poäng i SBBK: Martin Pahlmblad 31, Trevin Parks 25, Dino Pita 14, Samuel Berkelund 6, Simon Skott 4, Adam Karahmetovic 3, William Kermoury 3, Martin Rosado 2 

 

Poäng i Fryshuset: Barra Njie 26, Romeo Myrthil 13, Nemanja Kutic 13, Basem Abdulkader 10, Sebastian Forsling 8, Elias Desport 4, Samme Unger 2 

 

Redan på onsdag 21 april inleds slutspelet för SBBK, som då tar emot Umeå BSKT på hemmaplan. 

 

– Det blir en spännande utmaning, det är ett lag som aldrig ger upp och som alltid kämpar, de är välcoachade av Boris Balibrea, det kommer bli en tuff nöt. Med tanke på att vi har lite frånfall av spelare gäller det att vi som är där ute presterar max och det kommer bli en tuff serie över fem matcher som blir avgörande om vi kommer upp i semi, så enkelt är det, sade Degernäs om Umeå som motståndare i den kommande kvartsfinalserien. 


Lina Agnemar 

Relaterade nyheter

SBBK Herrlaget