Fortsatt spel i SBL nästa säsong efter vinst mot Eos i dag

Söndag 20 mars 2022

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström

Det blev en jämn match mellan SBBK och IK Eos, där lagen turades om att vara i ledning. Segrande ur striden gick till slut SBBK med 84-75, vilket innebär att en plats i SBL är säkrad inför nästa säsong. Poängbäst blev Chanelle Molina med 30 poäng och i Eos Doniyah Cliney, 28 (även elva returer). 

 

SBBK inledde starkt och behöll några poängs övertag genom hela q1, lett av en produktiv Molina (13 poäng i quartern). Cliney och Jayde Christopher såg dock till att jämna till ställningen till 27-22 inför den andra quartern. Bra försvar från hemmalaget gjorde att poängskillnaden utökades under de första minuterna av q2. Men Laura Zieglers trea drygt halvvägs in i quartern minskade underläget till fyra poäng och framkallade en timeout från SBBK:s håll. SBBK:s svårigheter att få stopp i försvar gjorde att bortalaget hade gått upp i en fyrapoängsledning i halvtid. 

 

– Jag tycker att vi lyckades hitta ett sätt att straffa dem offensivt, vi gör över 80 poäng igen. Men vi vet att de gör mycket poäng tidigt i transition och efter att vi fick kontroll i första quartern blir det för mycket transitionlooks, de får för många treor och vi stoppar inte Cliney. Är bara irriterad att vi inte kan göra nånting riktigt för att stoppa det, det är 45 poäng, inte vad vi behövde i dag, sade SBBK:s headcoach Jesper Sundberg i intervjun med Solidsport efteråt.  

 

Den tredje quartern började inte bra för SBBK, men ett par treor från Matilda Claesson gav laget en välbehövlig energiinjektion. Efter en sista lyckosam attack av Ellen Åström var ställningen 67-58 inför de sista tio minuterna. I q4 byggde hemmalaget vidare på ledningen, som mest uppe i 16 poäng, men Eos hade inte gett upp och kom återigen närmare. Att gästerna hade lagfoul gjorde dock att SBBK kunde skaffa momentum trots att skotten i övrigt inte satt. I slutsekunden fick Åström dessutom äran att avsluta säsongen med en trea som gav SBBK god segermarginal.

 

– Jag är glad hur vi kom ut i timeouten i tredje quartern. Sen när vi leder med 76-60 så är jag mer lite sur att vi inte kan hålla kvar det över 14, jag tycker vi hade okej kontroll där, sade Sundberg och fortsatte:   

 

– Vi kommer inte stå och fira hur vi avslutar säsongen, men vi är ändå tillfreds med hur vi vänder den här trenden vi var inne i. Nu har vi vunnit sju av de elva sista och vi vann sju matcher efter att serien vände. Vi var nere i ett jäkla mörkt hål där och framför allt mentalt, både individuellt hur man kände om sig själv men också som grupp. Det var många gånger där vi kanske trodde att vi inte kunde hantera det just då. Men sen har vi successivt byggt på det. Vi var långt ifrån att vi kan sitta här och prata om poängskillnad tidigare i år. I det avseendet så är jag glad att kolla ut över plan och se några glada tjejer, jag är glad för tjejernas skull. 

  

SBL, SBBK - IK Eos 84-75

(27-22), (14-23) (26-13), (17-17)

 

Poäng i SBBK: Chanelle Molina 30, Ellen Åström 16, Matilda Claesson14, Edessa Noyan 13, Sofia Roma 5, Tilde Ahlin 4, Ida Andersson 2

 

Poäng i Eos: Doniyah Cliney 28, Laura Ziegler 16, Jayde Christopher 10, Sofie Ljungkrantz 9, Elin Ekdahl 6, Silja Viita 4, Karoline Teigland 2


Lina Agnemar

 

Relaterade nyheter

SBBK Damlaget