Förlust mot Luleå - nu väntar A3

Lördag 20 mars 2021

 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
Luleå besegrade SBBK i den sista grundserieomgången med 70-63, efter 24 poäng av Maggie Lucas. 
 
Eftersom Norrköping Dolphins gjorde "sitt jobb" och slog Uppsala med 79-61, så blev det i alla fall en sjätteplats i tabellen och ett möte med A3 Basket från Umeå i slutspelet. 
 
Uppsala blev slutomgångens förlorare, eftersom Eos slog Helsingborg blir det Uppsala som får möta seriesegrarna Alvik i slutspel.  
 
Till dagens match kom SBBK utan Shawnté Goff, men Luleå saknade Chioma Nnamaka och Allis Nyström. 
 
SBBK hängde med bra under den första halvleken, men mycket slarv i den andra förstörde möjligheterna till vinst.  
 
Sofia Hägg visade prov på bra skytte och var den som höll kvar SBBK i matchen under den tredje quartern och Cassandra Brown fick med sig en dubbel dubbel med 13 poäng och 13 returer. Dara Taylor, som gjorde 10 poäng i första halvlek, fick ingen ordning på avsluten i andra och stannade på 12 poäng.   
 
Matchvinnare för Luleå blev Maggie Lucas med sina 24 poäng, men även Ellen Nyström svarade för många bra saker. 
 
- Vi håller dem på 70 poäng och det får man säga är en bra insats av laget. De satte hård press på oss och det resulterade i 21 turn-over, det är tredje matchen över 20, säger coach Joakim Lantto, som nu har fokus inställt på A3. 
 
Vad säger du om Sofia Hägg och hennes 17 poäng? 
 
- Skönt att det lossnade, hon har haft det lite tufft efter fotskadan, men nu kan hon ha hittat formen, hon har sett bra ut i två matcher i rad nu, säger Lantto. 
 
Till sist, vad tycker du om Maggie Lucas?
 
- Hon gör det bra och hon sätter några spektakulära treor och det får man bara applådera.  
 
SBBK slutar grundserien på 10 vinster och 12 förluster, medan Luleå har 19 vinster och tre förluster. 
 
 
I korthet:  
 
 
Det tog omtalade Maggie Lucas 13 sekunder för att visa att hon kan skjuta treor. De första fem minuterna handlade det annars mest om Luleås Ellen Nyström. Fyra assist, två straffkast och två blockar, innan hon fick en foul och fick gå och sätta sig. Då ledde Luleå med 12-6. Med hjälp av Dara Taylors åtta poäng och Cassandra Browns sju returer, kunde SBBK ändå komma undan med 15-18. 
 
 
Den andra quartern började med Matilda Claessons två poäng och Sofia Hägg svarade för sju raka poäng, där hennes trea efter dryga minuten var lagets första. Men precis som i q1 var Ellen Nyström stark i inledningen och gjorde sex poäng för Luleå, men när Elin Lomgren satte en trea, innebar det ledning med 32-29. Lagen bytte sedan ledning, men när q2 var över så stod det 36 lika och SBBK hade vunnit q2 med 21-18. SBBK sköt 46% mot Luleås 48, men returerna ledde SBBK med 18-14. Dara Taylor var poängbäst med 10.
 
Ställningen i halvtid: 36-36
 
Anna Dahl satte två straffkast och gav SBBK ledningen, men det följdes av mycket slarv och 0-8 blev straffet. Maggie Lucas kom igång och gjorde 12 poäng i q3 för Luleå och det var tack vare Sofia Häggs tre treor som SBBK ändå var med i matchen. Luleå vann q3 med 18-12 och ledde då med 54-48. 
 

Ellen Nyström ökade på Luleås ledning och det dröjde 2.55 tills SBBK:s första poäng kom och de kom från straffkastlinjen och det var Sofia Häggs 17:e i matchen. Som närmast kom SBBK efter Anna Dahls reducering till 56-60, då hade också Cassandra Brown satt sina 10:e poäng och säkrat en dubbel dubbel. Men det passade inte Maggie Lucas, som gjorde fem raka poäng och med det avgjordes matchen. Luleå vann q4 med 16-15. Luleå sköt 47 % mot SBBK:s 40. Båda lagen hade sex treor och returerna vann SBBK med 38-32. Turn-over var det många och SBBK hade flest, 21 stycken mot Luleås 17. 
 
 
Slutresultat: 
SBBK-Luleå 63-70 
(15-18, 21-18, 12-18, 15-16)  
  
   
Poäng SBBK:
Sofia Hägg 17, Cassandra Brown 13, Dara Taylor 12, Anna Dahl 8, Elin Lomgren 8, Mikaela Gustafsson 3 och Matilda Claesson 2.   
 
Poäng Luleå: 
Maggie Lucas 24, Ellen Nyström 17, Matilda Ekh 9, Josefin Vesterberg 8, Felicia Ponturo 5, Matilda Åhlberg 5 och Freja Werth 2.  

>>> Gamecard och stats
 
Text: Kenneth Range   

Relaterade nyheter

SBBK Damlaget