Förlust mot A3 men efterlängtad comeback

Söndag 6 december 2020

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström

Det blev ett sevärt möte mellan SBBK och A3 Basket Umeå, där gästerna tidigt skaffade sig några poängs övertag som behölls genom matchen och blev till slutresultatet 70-86. Poängbäst blev Shawnté Goff med 22 och i A3 Gintare Mazionyte, 21. Trots förlusten kunde SBBK-supportrarna glädjas åt att Amanda Kantzy gjorde comeback efter sin skada.

– Vi kan inte släppa in 86 poäng, det går inte. Det är 23 första perioden, 21 andra, sen 19 och 23 igen – det håller inte. Sen gör vi 70 poäng och det är bättre än vi har gjort innan, även om vi fortfarande har detaljer kvar där, men det är försvarsmässigt. De gör 44 poäng i painten mot oss, vi gör 16. Sen har vi 22 gjorda poäng som de gör från våra turnovers, det är för mycket slarv i försvar, sade headcoach Joakim Lantto efter matchen.  

Inledningen blev jämn, men det faktum att SBBK både foulade och kastade bort bollen oftare gjorde att A3 hade gått upp i en åttapoängsledning efter de första tio minuterna. Matilda Claessons tre trepoängare i första halvan av q1 vägde tungt för hemmalagets del. Strax innan fem minuter återstod av quartern kom Kantzy in på planen. 

 

– Det kändes skönt att komma ut där även om det inte gick som vi ville idag. Det känns skönt att ha gjort en match i alla fall, komma tillbaka lite till rytmen. Det blir väl nästan två månader; sju veckor eller nåt sånt. Jag är en sån där som alltid vill göra bättre ifrån mig, men för en första match och inte ha spelat på så länge och jag har bara kört två hela träningar innan det här så känns det ändå helt okej. Jag vet vad jag ska jobba på, så det är bara att komma igen till nästa match, sade Kantzy efteråt.     

 

Lantto var naturligtvis också glad över hennes återkomst, av flera anledningar:

 

– Hon är en väldigt bra ledare på plan. Hon hörs väldigt mycket, pratar mycket. Det kommer hjälpa jättemycket och så får vi lite mer rotation, framför allt på de stora spelarna, det känns bra.  

 

Tidigt i den andra quartern fick Anna Dahl sin tredje foul och fick sätta sig på bänken. Gästerna ökade ledningen med poängproduktion som var fint fördelad mellan spelarna och Mazionyte i främsta ledet, medan hemmalaget ofta hamnade i tidsnöd i anfallen.

 

– Vi vet vilka som kommer spela tufft försvar; Ama Degbeon är jätteduktig 1-1-försvarare, men vi hamnar för mycket i att ”Cass” (Cassandra Brown) ska spela 1-1 mot henne och det är Ama för bra på. Det är för många gånger de situationerna händer och vi måste titta igen på varför de situationerna uppstår. Det är inget vi vill ska hända, vi vill att Cass ska få sina lägen på andra sätt men det fick hon inte. Sen spelar de bra, de spelar över oss, vi får inte ut bollen och har 22 turnovers, mycket för att vi har lite slarvigt offensivt, fortsatte Lantto. 

 

Trots frånvaron av rytm hittade Brown ändå en del lägen och bidrog liksom Goff till att SBBK inte halkade ohjälpligt efter. Det fortsatte även efter halvtidsvilan, trots att skyttet inte var perfekt och de tidspressade anfallen fortsatte. A3 såg dock till att hålla ett betryggande avstånd och höll ledningen till +10 päng resterande del av matchen. 

 

– Det är ett duktigt lag också, så om vi har fyra spelare av fem som spelar försvar, då straffar de på den femte spelaren, det var det de gjorde och då går musten lite ur. Och man känner att man inte får den här riktiga kontakten, utan vi får hela tiden fajtas i underläge och då blir det jobbigt. Jag tycker det redan kommer i starten av matchen. De får ett tidigt försprång och det är inte bara de utan det är flera lag som har fått det. Vi måste vara mer på tårna från början om vi ska ha en möjlighet, sade Lantto.   

 

Nästa match spelar SBBK mot Visby Ladies i Täljehallen den 13 december.  

 

SBL, SBBK – A3 Basket Umeå 70-86

(15-23), (18-21), (17-19), (20-23)

 

Poäng i SBBK: Shawnté Goff 22, Cassandra brown 16, Matilda Claesson 13, Anna Dahl 8, Amanda Kantzy 5, Elin Lomgren 3, Sofia Hägg 3

 

Poäng i A3: Gintare Mazionyte 21, Ama Degbeon 19, Janee Thompson 12, Linnea Rosendal 11, Emma Stach 9, Cajsa Uhrström 5, Isabelle Edholm 5, Moa Dellbro 2, Miriam Forasté 2  


Av: Lina Agnemar

 

 

Relaterade nyheter

SBBK Damlaget