Förlust i hemmapremiären

Söndag 3 oktober 2021

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström

För första gången sedan covid-19-restriktionerna infördes i SBL var Täljehallen öppen som vanligt igen. Nykomlingarna Östersund BBK visade upp fin form och vann med 77-71 efter att som mest ha lett med 26 poäng. Poängbäst blev Chanelle Molina, 32 (plus tio returer), och i Östersund Mehryn Kraker och Moa Lundqvist, båda 15.

 

 Defensivt var vi inte tillräckligt aggressiva från start. Vi drog många fouls men attackerade dem inte riktigt i försvar vilket innebar många enkla skott för dem. Men i den andra halvan var vi aggressiva, attackerade dem i försvar och tvingade dem att ta tuffare skott. Så jag tror att skillnaden i intensiteten i försvar var stor i den här matchen, sade Molina efteråt.

 

Östersund inledde med hög skottprocent och intensivt försvar och hade efter tre och en halv minut tagit ledningen med 14-4. För att komma till rätta med det kallade Jesper Sundberg till timeout, men efter de matchens tio första minuter var underläget uppe i 15 och SBBK:s två enda poänggörare var Molina och Ida Andersson. 

 

– Jag tycker inte vi får nån kontroll i den struktur vi försöker hålla defensivt. Då blir vi lite för passiva på boll och när de får göra 26 i den första quartern är det så ofta vi får hämta bollen bakom baseline… Det är inte lika bra halvplansoffense som det är helplansoffense. Där kommer vi behöva lite mer tid att bli bra i halvplansoffense och just därför försöker vi hålla oss borta från det så bra vi kan, men när vi inte får några stopp är det lätt att vi inte kan få upp nåt tempo och få öppet golv. Och sen matchen igenom, en kombo av att vi inte har nån bra struktur defensivt och känner oss trygga där, med att vi missar väldigt många lägen nära korgen och straffkast, så blir det en ganska dålig kombo, det blir ganska stora siffror där, sade Sundberg.  

 

En och en halv minut in i q2 gjorde Edessa Noyan sina första två poäng, men antalet missade skott inom laget var många. Under den sista delen av quartern började SBBK hitta bättre tajming och lyckades med poängställningen 37-52 återfå kontakten inför den tredje quartern. 

Efter halvtidsvilan kom Östersund på nytt ut starkt och den extra nivåhöjningen som hade behövts för att jämna till poängställningen uteblev för hemmalaget. Men när strax över tre minuter återstod av matchen satte Matilda Claesson en trea som tog ned underläget till 64-74 och som återigen gav SBBK kontakt. Claessons andra trea minskade underläget ytterligare, till endast tre poäng (71-74) och 53:2 sekunder kvar. Kort därefter kontrade gästerna med en trea och hemmaförlusten var ett faktum. 

– I fjärde quartern är det inte så mycket att snacka om eller utvärdera. Vi har duktiga basketspelare, det är de som jagar ikapp på egen talang egentligen mer än att vi hittar en bättre struktur. Vi blir ju bara mer aggressiva och när vi blir aggressiva på boll blir det lättare att hålla de defensiva reglerna bakom bollen. Sen blir vi lite trötta, så det är inte så mycket att tala om där och jag tycker att Östersund gör det jättebra. Det är väl bara att gambla, det är ingen taktik i det, liksom ja, vi går och försöker dubbla och så får vi se vad som händer. Vi kan lika gärna bli brända och torska ännu större, sade Sundberg. 

SBL, SBBK - Östersund BBK 71-77

(14-29), (23-23), (12-20), (22-5)

Poäng i SBBK: Chanelle Molina 32, Matilda Claesson 10, Aliyah Jeune 10, Ida Andersson 9, Ellen Åström 5, Edessa Noyan 4, Josefine Enander 1 

Poäng i Östersund: Moa Lundqvist 15, Mehryn Kraker 15, Elsa Paulsson 12, Danielle Elvbo 10, Elena Popkey 9, Neramou Jeng 8, Felicia Boström 6, Stina Dahlin 2  


Lina Agnemar 

Relaterade nyheter

SBBK Damlaget