Ett fall av corona i SBBK:s damlag bekräftat

Fredag 18 september 2020

En spelare i Södertälje Basketbollklubbs damlag har testats positivt för covid-19. Personen är satt i karantän och klubben har vidtagit alla föreskrivna åtgärder.
 
En spelare i SBBK:s damlag, som var symtomfri, tog ett coronatest inför en utlandsresa och det visade sig vara positivt.
 
– Så fort vi fick kännedom om att en spelare var smittad kontaktade vi vårt mediciniska team. Vi har följt deras rekommendationer till 100 % och vi är väldigt trygga i den handlingsplan som de tagit fram, säger Johan Strömwall, SBBK:s klubbdirektör.
 
SBBK har i år en ny lagläkare för herr- och damlaget, den mycket erfarna (leg.) läkaren Olle Lindström. Han ser till att verksamheten kring dam och herrlaget sker på ett smittsäkert sätt.
 
– Vi har följt Folkhälsomyndigheten rekommendationer och personen som är smittad ska nu vara hemma i minst sju dygn. Dessutom har vi två personer som uppvisade möjliga symptom och dessa har vi testat. Vi har inte fått svar än och de får därför inte vara med kring laget innan vi fått svar, säger Olle Lindström.
 
Varför har ni inte testat hela laget?
 
– Vi följer rekommendationerna och då ska man testa personer med symtom. De kan lika gärna smittas på ICA som i basketsammahang. I så fall skulle vi behöva testa dem varje dag. Dessutom är de självtesten som finns på marknaden inte tillräckligt tillförlitliga, så dessa är inte heller ett alternativ, säger Olle Lindström och fortsätter:
 
– Därför är de förebyggande åtgärderna mer framgångsrika, med distansering, noga med handhygien och se till att inga med symptom deltar i verksamheten kring laget. Sen är det svårt med elitidrott, för på planen kommer man vara nära varandra, det är oundvikligt.
 
Vilka generella principer jobbar ni efter?

– Vi tror på att genom vara så seriösa som möjligt utanför planen så minskar vi risken för att någon smittas i samband med basketverksamheten. Jag vet exempelvis att Atena (Gerontidou, koordinator och team manager SBBK) desinficerar ytorna i hallen, sen uppmanar vi alla spelare att hålla avstånd utanför planen, säger Olle Lindström.
 
SBBK:s damlag skulle egentligen ha spelat mot Alvik Basket i en träningsmatch under lördagen, men matchen är nu inställd.
 
– Vi följer Riksidrottsförbundet och Folkhälsomyndighetens rekommendationer och riktlinjer. Jag är väldigt nöjd med hur vi som klubb har hanterat corona från mars och fram tills idag. Vi agerade tidigt starkt och införde strikta åtgärder för att minska smittspridningen och det har visat sig varit framgångsrikt, säger Johan Strömwall.
 
Vid frågor kontakta Johan Strömwall, Klubbdirektör SBBK, +46 70 767 77 94.
 

Relaterade nyheter

SBBK Damlaget