Enpoängsförlust efter stark upphämtning

Lördag 12 mars 2022

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström

Tack vare SBBK:s tjejmanifestation bestod Täljehallens publik av 1 578 personer denna lördag när A3 stod för motståndet. Det började inte bra för hemmalaget som hamnade i underläge, men den andra delen av matchen blev betydligt jämnare och slutresultatet blev till sist 83-84. Poängbäst blev Matilda Claesson med 27 (nio trepoängare!) och i A3 Abigail Asoro, 21. 

- Vi började väl lite passivt och var väl liksom lite mesiga kanske i försvar, vi lät dem göra det de ville göra utan att sätta nån press på dem. Anfallsmässigt hittade vi bra lägen, så där var det väl inget som inte stämde så, det var väl mest försvar, de fick göra mycket poäng. Och i andra halvlek vände vi på det, vi satte mer press, vi var aggressivare, vi lät dem kämpa lite mer för sina poäng samtidigt som vi fortsatte vara aggressiva framåt, hittade våra lägen med självförtroende, så det gjorde väl att vi kröp närmre hela tiden, sade Claesson och fortsatte: 

- Det är klart att det är tråkigt när det är så himla nära och det hade varit så otroligt skönt att vinna mot A3 i dag, så klart. Det svider när allt händer i sista minuten. Men samtidigt så är jag stolt att vi gjorde en så bra andra halvlek som vi gjorde, vi lät dem inte ta kommando över matchen, utan vi var såg till att vi var där.  

Umeå startade starkt och skaffade sig några poängs övertag som reducerades av hemmalaget ungefär halvvägs in i quartern. Upphämtningen visade sig dock vara tillfällig och gästerna, ledda av Ama Degbeon (tio poäng i q1), vann quartern med 14-24.

- Det var ganska mycket dominans från A3:s sida i första halvlek, framför allt i första quartern där. Jag tycker inte att vi tävlar alls, det blir 49 väldigt enkla poäng för A3 i första halvlek. Det är väl det som sätter tonen för matchen. Sen så börjar vi tävla och jobbar oss ikapp och jobbar oss närmare. Vi tävlar inte i första halvlek och får lite rytm som de får med sig in i andra halvlek, sade SBBK:s head coach Jesper Sundberg.  

SBBK inledde q2 med starkt trepoängsskytte och hämtade ikapp en hel del av underläget. Ellen Åström sällade sig till Degbeons sällskap och var även hon snart uppe i tio poäng. SBBK skärpte till försvaret och tvingade motståndarna att använda mer tid på anfallen, men trots det var poängställningen 30-40 när strax över tre minuter återstod av den första halvleken. En anledning till det var gästernas fina skytte, där Asoro var en av dem som sköt stabilt från trepoängslinjen. 

Hemmalaget fick precis den nivåhöjning som behövdes efter halvtidsvilan och hade minskat avståndet till 45-53, tre och en halv minut in i q3, vilket framkallade en timeout från A3:s head coach Jan Enjebo. Bortalaget lyckades dock inte återta samma kontroll som tidigare till följd av bättre fokus från motståndarna och det var mycket tack vare skyttet som ledningen ändå kunde behållas. 

- Stoppen blir ju en konsekvens om vi börjar tävla så är det ju större sannolikhet att vi får ett stopp. Innan var det att vi bara agerar utefter deras rörelse medan vi reagerar innan deras rörelse i andra halvlek. Då blir det automatiskt att de hamnar i svåra lägen, inte att vi ändrade nåt taktiskt men att vi spelar mer fysiskt och verkligen försöker. Det gjorde en jäkla skillnad, men tyvärr inte tillräckligt, sade Sundberg.  

Med ställningen 60-69 inför de sista tio minuterna levde matchen i allra högsta grad. Sofia Romas insats i insideområdet var en viktig faktor och när två minuter återstod satte Claesson en ny trea som jämnade ut ställningen till 78-79. De sista minuterna blev spännande, men A3:s fyrapoängsledning gjorde att Claessons trea i slutsekunden tyvärr inte räckte till seger för SBBK. 

Det finns dock ingen tid att älta och inte heller så mycket att dra lärdom av nu i slutet av säsongen, enligt Sundberg: 

- Nu känns det mest surt att vi var så pass dåliga i första halvlek, det är bara det. Sen finns det inte så mycket att ta med sig så här sent på säsongen, hade det varit i oktober och vi kämpade tillbaka och torskade hade det varit en annan sak och att vi bygger på det. Men nu är det mer: vi behöver vara bättre än så här så här års.  

- Onsdag borta mot Östersund, tuff match mot ett av topp tre-lagen. Så det blir kul, vi hade en siffermässigt jämn match senast, men de dominerade den matchen här i början av året. Men det ska bli skoj, vi vill spela matcher, tycker det är kul att spela matcher nu. Det är superviktigt och vet att det är en jämn serie och varje match är superviktig, både där uppe och där nere.  

SBL, SBBK - A3 Basket Umeå 83-84

(14-24), (22-25), (24-20), (23-15)

Poäng i SBBK: Matilda Claesson 27, Ellen Åström, Chanelle Molina 11, Edessa Noyan 8, Sofia Roma 6, Tilde Ahlin 3, Linnea Rosendahl 3  

Poäng i A3: Abigail Asoro 21, Ama Degbeon 19, Tiffany Brown 16, Sandra Hansson 13, Sherise Williams 6, Anja Marinkovic 5, Patricia Elias 4


Lina Agnemar

Relaterade nyheter

SBBK Damlaget