Enkel seger för Telge

Torsdag 30 januari 2020

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström

Det som till en början såg ut att bli en jämn match utvecklade sig successivt i Telges favör. Elva poängs ledning till hemmalaget i halvtid hade blivit 65-42 inför den fjärde perioden och slutresultatet 80-52. Poängbäst blev Sarah Toeaina och Peyton Whitted, båda 17, samt tio respektive elva returer. I Uppsala blev den före detta Telgespelaren Lina Claesson poängbäst med 12. 

 

Uppsala, lett av Claesson i anfall, inledde matchen bra och tvingade Telge att skärpa fokus för att hålla jämna steg. Men i slutet av den första perioden hade hemmalaget hittat rytmen och ledde inför q2 med 23-16. Telge visade också vilja att strida om varje lös boll, en läxa som var lärd från den förra hemmaförlusten mot Wetterbygden Sparks. 

 

Toeaina var dubblad, ofta tripplad, och behövde dra några lärdomar av det innan hon började hitta andra sätt att ta sig till korgen. Så trots hård uppvaktning var hon ändå uppe i 15 poäng och sju returer i halvtid och hade dessutom kostat motståndarna fyra fouls. Även Whitted var produktiv med åtta poäng och fem returer i halvtid. 

 

– Laget var inte nöjt med den första matchen för året och jag är bara glad att vi vann idag, att vara en del av det. Huvudsaken idag var fokus. Det var viktigt att ta returerna, vi visste att Uppsala är duktiga på offensiv returtagning, vi ville ta bort lite av deras bollinnehav. Bara spela hårt, springa i transition och vara aggressiva, sade Whitted efteråt.  

 

Agnes Nordströms återkomst efter skada betyder mycket för Uppsala, som i henne har en pålitlig och kompetent spelare. Även Telges Dara Taylor har börjat hitta tillbaka till riktigt fin form, kvick och teknisk som hon är med bollen. Nio assists och fem steals talar sitt tydliga språk, i tillägg till 12 poäng och tre returer. Telges nyaste tillskott, hemmafostrade Cassandra Martinsson, gjorde premiär och spelade 8.33 minuter.

 

Den sista perioden blev en transportsträcka till slutsignalen, med tanke på poängskillnadens storlek, och Telges headcoach Viktor Bengtsson kände sig nöjd med lagets insats:

 

 Tjejerna gjorde ett väldigt bra jobb idag: fokus i fyrtio mintuter, bra energi, bra press i försvar och verkligen vänder spelet från försvar till anfall på ett väldigt bra sätt. Uppsala har många duktiga svenska spelare, men till slut kanske de tappar lite fokus och då får vi de här enkla poängen, vi får springa i en layup, de gör en turnover i anfall och vi kan fånga bollen och göra enkla poäng. Det är det som är skillnaden ibland: att man måste orka hålla fokus i fyrtio minuter. Uppsala gör ett jättebra jobb i tio minuter, men erfarenhet och tryck och pusha sig själv tror jag de kan ta med sig från den här matchen.   

 

SBL, Telge Basket – Uppsala Basket 80-52

(23-21), (21-12), (21-14), (15-10)

 

Poäng i Telge: Sarah Toeaina 17, Peyton Whitted 17, Dara Taylor 12, Sofia Hägg 8, Hanna Sheikh 8, Ellen Åström 7, Elin Lomgren 6, Meret Kleine-Beek 3, Cassandra Martinsson 2

 

Poäng i Uppsala: Lina Claesson 12, Agnes Nordström 10, Klaudia Lukakovicova 10, Milen Hagos 6, Ellinor Holmberg 5, Ellinor Meyer 3, Tyra Carlsten Handberg 3, Emelie Enjebo 1, Elin Ekdahl 1

 

Länk till hela intervjun med Peyton Whitted: https://www.facebook.com/snapshotmedia.se/videos/234778150872281/ 

 

Länk till hela intervjun med Viktor Bengtsson: https://www.facebook.com/snapshotmedia.se/videos/167258051231448/

 

Av: Lina Agnemar

 

Relaterade nyheter

SBBK Damlaget