Drama när SBBK slog Jämtland

Fredag 5 februari 2021

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström
SBBK slog Jämtland med 77-75 i en match med dramatiskt slut.
 
Det var förvsso en riktig kämpainsats från många hemmaspelare i Täljehallen denna fredagkväll, men det går inte att komma förbi Viktor Gaddefors, som med sina 40 poäng såg till att SBBK vann. 
 
- Det finns inga ord för hur viktig han är för oss, han gjorde 32 poäng i andra halvlek och så många tror jag inte att nån gjort den här säsongen, säger assisterande coachen Sergi Brugé efter matchen.   
 
Coach Ludwig Degernäs fick klara sig utan både Anton Gaddefors och Dino Pita och provade då med lite olika försvar. Offensivt var Trevin Parks stark med 13 poäng i första halvlek, men han spelade nästan inte i andra. Dryga 25 minuter däremot för William Kermoury som då gjorde fem poäng och tog åtta returer. 
 
- Jag tycker att vi spelade en solid basket, det är inte lätt utan Dino och Anton. Vi visade stor karraktär och spelarna gjorde mer än man kunde begära. Jag tycker vi hade bra balans och Viktor och Lazar ska ha beröm för sitt spel under egen korg mot stora killar, säger Brugé. 
 
Trevin Parks gjorde 13 poäng i första halvlek, men spelade inte i andra. Fick han nån skada ?
 
- Nej, han gjorde det bra i första, men vi tyckte att William Kermoury gjorde ett så bra jobb så han fick fortsätta, säger Brugé. 
 
Det visade sig att straffar var välldigt avgörande den här matchen, för ni fick 18 poäng från linjen, medan de bara fick fem. 
 
- Det där var en av nycklarna. Vi ville göra poäng från nära korgen, nu utan Anton och Dino och då blev det många foul på deras spelare, säger Brugé.  
 
Kvällens seger gör att SBBK har 15 vinster och tre förluster, medan Jämtland har nio vinster och nio förluster. 
 
Kvällens 40 poäng för Viktor Gaddefors gör också att han höjde sitt snitt från 20,18 till 21,28 och han är alltjämt i topp i den statistiken.   
 
I korthet.  
 
Viktor Gaddefors inledde med matchens första poäng, men annars var det mest Trevin Parks som sköt i för SBBK, 11 poäng kom från hans händer. SBBK hade lagfoul redan efter 5.10. Martin Pahlmblad sköt i en trea och drev förbi jämtförsvaret för en tvåa och till sist kom Viktor Gaddefors med tre poäng. Det gjorde att SBBK vann perioden med 22-16.  
 
Q2 började med att Hampus Ramstedt kunde lägga i sina två första för Jämtland och jämtarna gjorde 16-4 på SBBK, innan William Kermoury sänkte en trea och satte stopp. Samuel Barkelund sköt i två straffar och efter Kermourys trea, kom också treor för Viktor Gaddefors och Martin Pahlmblad. Pahlmblads trea var en buzzer beater från halva plan. Annars hade Pierre Hampton en bra period för Jämtland, som vann perioden med 23-14. SBBK var 5/19 på treor och returerna ledde Jämtland nu med 21-14. 
 
Ställningen i halvtid: 39-36 för Jämtland. 
 
Det började med att Martin Pahlmblad sköt i straff efter teknisk foul, men sen kom det sju raka jämtpoäng och det såg mörkt ut. Men nu började Viktor Gaddefors producera och gick från åtta i paus till 21 efter q3. Det gjorde att SBBK vann perioden med 17-16 och låg under med två. 
 
Egentligen skulle man bara skriva Viktor Gaddefors här, för han gjorde 19 poäng i den sista quartern, men det var mer än så. RT Guinn var effekktiv för Jämtland och var ett ständigt hot offensivt. Även Zach Lewis hittade rätt från trepoängslinjen och Jämtland hängde med. När Martin Pahlmblad spelades fri av Viktor Gaddefors för en lay-up som betydde 75-69, så verkade segern hemma - men icke. Pierre Hampton och Lewis sänkte varsin trea till 76-75. Viktor Gaddefors sänkte ett straffkast till 77-75 och chans för Jämtland att avgöra med en trea. Kapten Pahlmblad tog en klok foul på Lewis med 8 sekunder kvar, vilket gick bra eftersom det inte var lagoful och när spelet kom igång, så missade Lewis sin trea och matchen var över. SBBK vann q4 med 24-20 och matchen med 77-75. 
 
SBBK sköt 42% mot 46 för Jämtland och de satte 10 stycken treor mot nio för SBBK, så de 18 poäng mot fem som SBBK fick på straffkast var givetvis väldigt avgörande med tanke på slutresultatet. Returerna vann Jämtland med 42-31. På plussidan för SBBK finns "bara" åtta turn-over mot 14 för Jämtland. 
 
Intervju efter matchen med SBBK:s headcoach Ludwig Degernäs, William Kermoury och från Jämtland Basket Hampus Ramstedt:
 
 
 
Slutresultat:
SBBK-Jämtland 77-75
(22-16, 14-23, 17-16, 24-20) 
 
Poäng SBBK: 
Viktor Gaddefors 40, Martin Pahlmblad 14, Trevin Parks 13, William Kermoury 5, Lazar Radosavljevic 3 och Samuel Berkelund 2, 
 
Poäng Jämtland: 
Zach Lewis 16, RT Guinn 14, Pierre Hampton 13, Anes Zekovic 9, Cyril Langevine 8, Tavrion Dawson 8, Tre Bussy 5 och Hampus Ramstedt 2.  
 

 
Text: Kenneth Range   
 

Relaterade nyheter

SBBK Herrlaget