Damerna förlorade i Umeå

Onsdag 10 februari 2021

A3 besegrade SBBK med 83-67 och hittade, som så många gånger tidigare den här säsongen, ett sätt att vinna i utsatt läge. 
 
Vändningen kom med en time-out 2.46 in i den andra perioden, då SBBK ledde med 11 poäng. Efter time-out gjorde A3 26-10 och det var med treor från framför allt Gintare Mazionyte och Emma Stach.  
 
Segerreceptet var ett bättre trepoängsskytte och att man lyckades neutralisera Cassandra Brown, som hölls på fyra poäng. 
 
Lagen fick faktiskt lika många tvåor i matchen och A3 satte bara ett straffkast mer, men satte 12 treor mot sju för SBBK - där vanns matchen. 
 
Bistert för coach Joakim Lantto och tjerna som nu fick en bra start och som lyckades väl med att undvika många poäng i baken på lay-up, men då kom treorna istället. 
 
- Vi fokuserade på färre saker offensivt och så enkelt som möjligt defensivt. Vi följde vår game-plan, men hann inte med i rotationen vid treorna. I tredje var flytet offensivt borta och vi måste analysera varför vi tappade flytet där i tredje. Vi gick inte för offensiva returer, utan sprang hem istället. Med Cassandra så måste jag ge cred till Ama Degbeon som stängde ytorna och gjorde det bra, säger coach Joakim Lantto.  
 
Dara Taylor var SBBK:s mest framstående spelare denna kväll med 26 poäng, fem returer och sju assist.   
 
- Hon gjorde en bra match men fick en stor roll. Dara är duktig, men vi måste hitta tillbaka till laget, säger Lantto.

Det krävdes bra insatser från A3:s importer för att kunna vända matchen. Bara åtta poäng kom från deras svenska spelare. (läs poängen sist i artikeln). SBBK fick 12 poäng från sina tre bänkspelare - A3 fick nio av sina fem.      
  
SBBK kom till spel med väldigt kort rotation, då Sofia Hägg saknas med fotskada. 
 
Matchen kom för övrigt igång 35 minuter sent, beroende på domarna.   
 
Förlusten betyder att SBBK står på sju vinster och åtta förluster, medan A3 nu har 13 vinster och två förluster. 
 
 
I korthet: 
 
Till skillnad från de senaste matcherna fick SBBK en bra start. Cassandra Brown vann uppkastet och Matilda Claesson sköt i en trea och följde upp med en lay-up. Emma Stach sköt i några treor för A3, men Dara Toylor Shawnté Goff gjorde många poäng och när Goff avslutade q1 med 2+1, innebar det ledning med 21-15 efter första. SBBK sköt 47% mot 42. 
 
Den andra började som den första, med att Matilda Claesson sköt i en trea. När Cassandra Brown gjorde sina första två poäng, efter 2,47, så ledde SBBK med 11 poäng. Då tog coach Enjebo time-out. Det lönade sig verkligen och den följdes av en riktigt olycklig period för SBBK. Ama Degbeon satte en lay-up och fick ett bonuskast, som hon missade. Då kom 30 kostsamma sekunder. Offensiv retur och en trea från Gintare Mazionyte och hon sköt strax därpå i yttterligare en och 8-0 A3. Men det skulle komma ännu fler treor. Två till från Mazionyte och två från Emma Stach. Den sista gav halvtidsresultatet 43-38 och A3 hade vunnit den andra quartern med 28-17. Dara Taylor försökte med en trea i slutsekunderna, men missade. A3 hade sänkt nio stycken treor mot tre för SBBK. A3 hade bara fått skjuta ett enda straffkast, det som Degbeon missade, men det som följde var verkligen inte bra för SBBK. Efter time-outen - 26-10 A3. 
 
Ställningen i halvtid: 42-38 för A3. 
 
Emma Stach sköt i en trea för A3, som gjorde 15-5 på 4,50. Då hade både Isabelle Edholm och Mazionyte skjutit i treor. Coach Joakim Lantto tog time-out.  Men nu var det bara Dara Taylor som lyckades för SBBK och innan den tredje quartern var över, så ledde A3 med 20 poäng, 67-47. De vann q3 med 24-9. 
 
Edessa Noyan gjorde sina första poäng och efter 2.55 kom också Elin Lomgrens första och det var en trea. Även om matchen var avgjord kan SBBK-tjejerna vara nöjda med att ha vunnit den fjärde med 20-16 och Lomgren och Dara hann med att skjuta i varsin trea. 
 
I spelaren nedan kan du lyssna på en intervju med SBBK:s coach Joakim Lantto.
 
 
Slutresultat: 
A3-SBBK 83-67
(15-21, 28-17, 24-9, 16-20)  
 
Poäng SBBK: 
Dara Taylor 26, Matilda Claesson 10, Shawnté Goff 8, Anna Dahl 7, Elin Lomgren 6, Cassandra Brown 4, Edessa Noyan 4 och Mikaela Gustafsson 2. 
 
Poäng A3: 
Gintare Mazionyte 21, Emma Stach 19, Ama Degbeon 16, Janee Thompson 15, Miriam Forasté 4, Cajsa Uhrström 3, Isabelle Edholm 3 och Linnéa Rosendahl 2.  
 
 
Text: Kenneth Range   
 
 
 

Relaterade nyheter

SBBK Damlaget