Damerna föll tungt i Luleå

Lördag 17 oktober 2020

Foto: Anna Forsström.
Foto: Anna Forsström.
SBBK utan Shawnte Goff och Amanda Kantzy kunde inte stå emot Luleå på bortaplan. Luleå vann med 100-72. 
 
 
Det var kapten Matilda Claesson, Sofia Hägg och framför allt Cassandra Brown som bar laget den här kvällen. Claesson och Brown spelade båda 40 minuter och Brown fick med sig en dubbel dubbel, med 30 poäng och 12 returer. Men hon utmanades verkligen av Luleås Ellen Nyström som var riktigt till sin fördel i framför allt den andra halvleken. 26 poäng och 10 returer på Ellens konto. 
 
De tre tonåringarna Edessa Noyan, Evelina Izgin och Emilia Roos fick alla speltid och Emilia fick göra sina första poäng.   
 
- Bra att de får testa på ligabasket och får se hur snabbt det går. De gjorde stabila insatser, säger coach Joakim Lantto. 
 
Det här innebär att SBBK nu har en vinst, men två förluster. 
 
SBBK fick en trea emot sig efter bara 24 sekunder och två straffkast gav Luleå 5-0. Men Cassandra Brown och Matilda Claesson såg till att SBBK hade vänt till 12-8. Luleå blev vassare när unga Freja Werth kom in och kunde gå till periodpaus med 17-14. Glädjande för coach Lantto var att hans tjejer hade14-10 i returer. 
 
- Fantastiskt att vi vann returerna. Jag tycker vi gjorde det bra offensivt och skapade problem för dem och vi överraskade dem med olika försvarsspel som störde, säger Lantto.  
 
Sofia Hägg öppnade med en tvåa, men sedan var det mest Luleå, som nu också snodde de flesta returerna. Det såg ut att kunna gå riktigt illa, men då fick Sofia Hägg och Matilda Claesson plötsligt ordning på sitt skytte och sänkte trea efter trea. Till slut van ändå Luleå perioden med 33-25 och gick till vila med klara 50-39. Hägg, Claesson och Brown spelade samtliga 20 minuter och Brown hade gjort 19 poäng, de andra två 10 var. 
 
- Offensivt gör vi det bra med 25 poäng. Vi hittar de bra lägena och skjuter i bollarna. Men här hittar de luckor i vårt försvar, de löser oss kan man säga. 
 
Den andra halvleken började illa för SBBK och Luleå gjorde 10-0, innan Matilda satte tre straffar. Annars handlade det mycket om Ellen Nyström, som ju är en klasspelare. Perioden avslutades med att Emilia satte sina två straffar, men Luleå vann den med 26-12. 
 
- Hon gör det bra Ellen. Hon postar, hittar luckorna och utnyttjar bristen på försvar. Hon straffar oss. Det roligaste var att Emilia fick göra sina första ligapoäng, säger Lantto.   
 
Elin Lomgren gjorde sina första poäng efter 1.50 av q4 och det var då de första i perioden. Ellen Nyström fortsatte att skapa och fick nu bra hjälp av Josefin Vesterberg som kom igång. Luleås Matilda Ekh gjorde de första poängen i matchen och det blev också hon som gjorde de sista - de som innabar att Luleå kom upp i 100. 
 
- Det var en spela-av-period. De gjorde inte mycket i försvaret och vi orkade inte längre, säger Lantto.  
 
 
Kapten Claesson och Cassandra Brown spelade hela matchen och Sofia Hägg 38.12. 
 
 
Poäng SBBK: 
 
Cassandra Brown 30, Sofia Hägg 19, Matilda Claesson 16, Elin Lomgren 5 och Emilia Roos 2. 
 
Poäng Luleå: 
 
Ellen Nyström 26, Josefin Vesterberg 14, Freja Werth 13, Tilde Ahlin 13, Allis Nyström 12 (med 12 returer) Debora Costa 8, Matilda Ekh 7 och Chioma Nnamaka 7.  
    
 
 

Relaterade nyheter

SBBK Damlaget